Samsung Gear S: nahradí smartphone? [recenze]

Působivý výčet funkcí typických spíše pro telefony. Slot na SIM, nebo vlastní aplikace. Dokáží však hodinky Samsung Gear S nahradit smartphone?

Chytré hodinky Samsung Gear S zažily svůj debut na letošním veletrhu IFA v Berlíně, jedná se již o třetí generaci. Výrobce svá nositelná zařízení stále vybavuje operačním systémem Tizen, na jehož vývoji pracuje s Intelem. Tizen je opakem Androidu Wear, cílem není pouze přenesení zlomků funkčnosti Androidu na zápěstí, tyto hodinky s vlastními aplikacemi mají být plnohodnotným doplňkem. Ještě zajímavější, že jsou hodinky osazeny slotem pro nanoSIM a podporují GPS, Wi-Fi i Bluetooth. Jak však tento koncept efektivně přetavit do praxe? A co na to baterie?

V prvních minutách testování...

Naše první dojmy jsme shrnuli v samostatném článku. Hodinky nás zaujaly zejména zahnutým Super AMOLED displejem, který je na sluníčku velmi dobře čitelný. Zajímavá je samozřejmě integrace nanoSIM karty, ovšem záhy se dozvídáme, že to se samostatností hodinek nebude až tak horké.

Skok oproti předchozí generaci hodinek Gear 2 je však podstatný, nový poměr stran displeje ale nevadí, na displeje je více místa pro obsah i případné spouštěné aplikace. V aplikačním obchodu jsou jich oproti minulosti stovky, takže to vypadá na zajímavé testovací období. Jak to tak ale bývá, některé funkce se nám již od začátku testování zdají nedořešené.

Jako dva displeje z Gear Fit

Chytrý náramek Gear Fit se nesl především ve znamení zahnutého Super AMOLED displeje, Gear S v tom pokračuje, ovšem jakoby k sobě přilepil dva podlouhlé displeje právě z Gear Fit. Vznikl tak zahnutý dvoupalcový Super AMOLED displej s rozlišením 360 × 480 pix. Pod levým spodním rohem displeje je umístěno čidlo okolního osvětlení, které se stará o automatickou regulaci jasu. Tu doporučujeme, protože na sluníčku zvedne jas panelu na jinak nedostupné maximum, takže obsah displeje poměrně pohodlně přečtete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výrazným vizuálním prvkem hodinek Gear S je metalický proužek po obvodu displejové části. Při detailním pohledu odhalíte mikroškrábance

Jemnost displeje je vzhledem k zobrazovanému obsahu dostatečná, AMOLED panel má syté barvy a absolutní černou (černá = vypnutý pixel), takže oceňujeme, že většina systémových aplikací přichází s černým pozadím. Vhodným doplňkem je i úsporné zobrazení hodin na displeji, pokud máte nastaveny jedny z dostupných digitálních hodin. Gesto náhledu totiž zobrazí jen čas na jinak celočerném displeji.

Pod displejem je umístěno jediné univerzální tlačítko, které slouží k rozsvícení displeje (tj. k odemknutí hodinek), podržením můžete upravovat konektivitu či hodinky vypnout nebo restartovat. Na jeho dvojklik můžete namapovat spuštění libovolné nainstalované aplikace. Vpravo od hlavní klávesy najdeme senzor UV záření, který využívá předinstalovaná aplikace S Health k hodnocení prostředí. Displejová část je obehnána metalickým proužkem, který v případě černé varianty hodinek výrazně vystupuje a dodává na eleganci. Přesně pod ním je pak umístěno uchycení pásku.

Pásek jako návlek, senzory a SIM

Ve skutečnosti se však jedná o „návleky“ na displej podobné Gear Fit, ovšem jsou obohaceny o zapínací mechanismus z hodinek Gear 2. Pásek je tedy gumový, z vnitřní strany však není příliš strukturovaný, takže zde nezůstávají žádné nečistoty. Při běhání venku se nám však zápěstí občas zapotilo. Vše ale souvisí s tím, jak si nastavíte délku pásku hodinek, rozpětí je od malého dámského zápěstí až pro větší mužské, ovšem na internetu se objevují zprávy od uživatelů, kteří by pro Gear S potřebovali ještě o něco větší pásek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Druhou novinkou je zahnutý Super AMOLED displej, díky kterému mohla být zahnuta i záda, takže hodinky dobře sedí na zápěstí. U pásku lze upravit jeho délku, případně jej jednoduše vyměnit za jiný

Nmusíte být omezeni jen základním páskem, který dostanete v základním balení, Samsung zahájil prodej různobarevných gumových pásků a počítá i s koženými variantami, ovšem připravte se na dodatečnou investici 1 400 Kč. Pásek drží pevně, za dobu testování se nám nestalo, že by se vycvakl, a to ani, když jsme hodinkami o něco nešetrně zavadili.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na vnitřní straně hodinek najdeme konektory pro dokovací stanici, senzor srdečního tepu i záslepku slotu pro nanoSIM...

Na druhou stranu trochu trpí metalický pásek, protože v něm při detailním pohledu vidíte mikroškrábance. V těle hodinek je na pravém boku umístěn mikrofon pro hlasitý odposlech, na levém boku zase hlavní reproduktor, který hraje pro účely hodinek dostatečně hlasitě. To nejzajímavější je ale umístěno na spodní části.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
... a takto vypadají hodinky nasazené na ruce. Oproti předchozí generaci jsou daleko robustnější, což se nemusí každému zamlouvat. Co se ale týká módy, padnou zřejmě ke všemu

Senzor srdečního tepu nás až tolik nepřekvapí, daleko zajímavější je slot pro nanoSIM. Protože hodinky splňují odolnost IP67, je právě toto místo označeno jako „nejvíce rizikové“, proto je SIM ukryta za pevně držících záslepkou. Pokud se do ní pustíte nehtem, okamžitě ho zalomíte, musíte použít dodávanou plastovou tyčinku se „zobáčkem“. Díky zvýšené odolnosti není problém, že se hodinky namočí při umývání rukou nebo zmoknou na dešti, plavat bychom si s nimi ale asi netroufli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záslepka pro nanoSIM je ve skutečnosti i její držák

Po odloupnutí záslepky do její vnitřní strany vložíte nanoSIM poté a opět ji zacvaknete zpět do těla hodinek. Vloženou nanoSIM můžete využít pro volání i mobilní data přes EDGE a 3G s HSPA+. Vnitřní strana se zahnutím velkou měrou podepisuje na tom, jak pevně hodinky drží na ruce. Pokud zvolíte správnou díru v pásku, sedí hodinky na zápěstí jako přibyté. Otázka jejich velikosti záleží na osobních preferencích, jako dřívější uživatel Gear 2 jsem si na jejich větší rozměry poměrně rychle zvykl. Co se týká módy a nošení, hodinky nám přišly jako pohledný doplněk k obleku i k tričku a kraťasům. Z fotek hodinky možná vypadají plastově a lacině, první dojem je však diametrálně odlišný.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, Dámské zápěstí, Alfanumerická klávesnice, Gear, Detailní pohled, Smartphone, Předinstalovaná aplikace, Denní plán, Aktivní notifikace