Samsung Gear VR: hrátky s virtuální realitou

Samsungu už nestačí chytré hodinky, pouští se také do tajů virtuální reality. S brýlemi Samsung Gear VR mu pomohli ti nejpovolanější – lidé z Oculus.

Samsung nepředstavil jen phablet Galaxy Note 4 a atraktivní Galaxy Note 4 Edge s displejem přehnutým přes bok. Na závěr stejné tiskové konference se dostalo také na méně tradiční výrobky. Krom další generace chytrých hodinek Samsung Gear S jsme se totiž dočkali také nových brýlí pro virtuální realitu Samsung Gear VR. K jejich vzniku významně přispěla také společnost Oculus, která je pro mnohé synonymem pro brýle s virtuální realitou.

Klepněte pro větší obrázek 
Takhle světlo světa poprvé spatřily brýle Gear VR.
Klepněte pro větší obrázek 
Hardware od Samsungu, software od Oculus. To jsou nové Samsung Gear VR.

Dříve se očekávalo, že jihokorejský výrobce představí na zářijové akci konkurenta pro Oculus VR. V průběhu léta již bylo jasné, že tomu tak nebude, protože společnost vlastněná Facebookem se přímo podílela na výrobě Gear VR. Jeho základem tak je 5,7palcový displej (s QHD rozlišením) a výpočetní výkon Samsungu Galaxy Note 4, který se do brýlí jednoduše vloží. Oculus pak poskytl software, který dotváří dojem virtuální reality. Gear VR poskytuje 96stupňový úhel pohledu, což je téměř celý viditelný rozsah očí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Gear VR mají samozřejmě zabudovaný gyroskop i akcelerometr.

Pro každé oko pak samozřejmě brýle nabízí samostatný 3D obraz. Na povrchu nových brýlí je trojice ovládacích prvků. Jde o touchpad, tlačítko zpět a tlačítka pro ovládání hlasitosti. Mají také microUSB výstup pro propojení s vloženým Galaxy Note 4. Současně je do nich možné vložit i paměťové microSD karty, na kterých mohou být uloženy různá videa. Samsung 16GB microSD kartu přibalí hned v balení, přičemž na ní mají být nahraná 360stupňová videa a 3D trailery hollywoodských filmů. Pro co nerealističtější zážitek je také velmi důležitá rychlost odezvy na našeho pohyby. Samsung na tiskové konferenci tvrdí, že jejich brýle reagují v rozpětí menším než 20 milisekund.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozměry Samsung Gear VR jsou 198 × 116 × 90 mm, přičemž údaje o hmotnosti zatím chybí.

Samsung chce uživatelům Gear VR poskytovat nevšední zážitky. Skrze tyto brýle tak budete mít přístup do laboratoře Tonyho Starka alias Irona Mana. Také si můžete povídat (a smát se) s animovanými postavami studia DreamWorks. K dispozici budete mít také přístup k unikátním videím Cirque de Soleil či hudebním klipům od Vevo a další a další.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostřednictvím Gear VR budete mít přístup do obchodu a kina Oculus Cinema.

Během středeční akce jsme se však nedozvěděli cenu, ani datum, kdy se začnou první brýle s virtuální realitou od Samsungu prodávat. Vzhledem k tomu, že cena brýlí Oculus Rift je na Kickstarteru stanovena na 350 dolarů, dá se očekávat, že se Samsung Gear VR budou pohybovat v podobně cenové hladině.

Diskuze (3) Další článek: #morelumia: Sledujte tiskovku Nokie, počkejte si na nové Lumie [IFA]

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy Note Edge, Vir, Postava, Iron Man, Hudební klip, Stark, První brýle, Real, Gear, Samsun, Tony Stark, Samsung Gear VR