Samsung Group Play: sdílíme a hrajeme hry [test]

Samsung Group Play umožní lokální sdílení hudby, videa, souborů, obrázků a spouštění multiplayer her a aplikací.
Kapitoly článku

Samsung ve svých smartphonech s TouchWizem pravidelně prezentuje i svou aplikaci Group Play. Ve starších modelech bývala předinstalována, v novějších je přítomna jen jako stínová aplikace, kterou můžete v případě zájmu stáhnout a nainstalovat. Pro řadu uživatelů je tato aplikace zbytečná a tedy jen zabírá paměť, pro opačnou názorovou skupinu ale může být dobrou možností, jak si např. s přáteli zahrát lokální multiplayer hry. V minulosti jich aplikace nabízela poskrovnu, v souvislosti s novou verzí aplikace (3.0) obsaženou v Galaxy S5 nebo v Galaxy K Zoom, ale jejich počty poměrně výrazně narostly. V dnešním testu se tedy podíváme na veškeré možnosti aplikace Group Play.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské rozhraní aplikace Group Play u Galaxy S5, připojení k blízké skupině Group Play, seznam dostupných součástí a nainstalovaných her, pro stažení nové aplikace jste přesměrování na Samsung Galaxy Apps a připojeni přes Wi-Fi
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Starší verzi aplikace schází skupinová videokamera a v případě Galaxy S III i sdílení videa. Načítání dostupných aplikací trvá poměrně dlouho, většina podporovaných titulů je shodná s nejnovější verzí

Pro úplnost je třeba dodat, že mimo zařízení s nejnovějším Touch Wizem je distribuován Group Play ve verzi 2.5, ten je v základní funkcionalitě sdílení plně kompatibilní s nejnovější verzi 3.0. Možnosti Group Play se liší i v závislosti na zařízení, např. u Galaxy S III s aplikací ve verzi 2.5 není přítomno sdílení videa. Group Play běží v nově lokálně vytvořené Wi-Fi síti mezi zařízeními, takže pokud budete během jeho používání potřebovat internet, k dispozici budou případně jen mobilní data.

Spouštíme Group Play 

Po spuštění aplikace je základním prvkem vytvoření nebo připojení k již spuštěné skupině, která může být chráněna PIN heslem. Celkově můžete do skupiny přidat až osm zařízení, při připojení nového se to všechna stávající zařízení dozví díky notifikaci na displeji. Máte-li aktivní připojených blízkých zařízení, ani nemusíte Group Play u dalších zařízení spouštět, protože o aktivní skupině se dozvíte sami od sebe ze zprávy na displeji. Stiskem na tlačítko Ok budete do skupiny zařazeni, případně se do ní budete moci přihlásit vámi známým heslem. Aplikace se dělí na záložky pro sdílení hudby, obrázků, videí a dokumentů,

Sdílení hudby

Zařízení u kterého spustíte sdílení hudby se stane jakýmsi hostitelským smartphonem. Můžete v něm vybrat základní skladby, přidávat další a přepínat skladby. Musíte však počkat, až se ke sdílení hudby připojí další uživatelé. Ti vás uvidí pod drobným číslem 1 u sdílení hudby, číslo narůstá s počtem přiřazených zařízení, ta můžete vidět i přes kontextovou nabídku v pravém horním rohu pod položkou Zobrazit účastníky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při sdílení hudby je možné upravovat hlasitost, animace na pozadí všech telefonů i playlist skladeb

Připojené telefony se přiřazují jako levý a pravý reproduktor, kliknutím do středu obrazovky můžete defaultní zařazení změnit. Stiskem regulátorů hlasitosti na hostitelském smartphonu regulujete hromadně hlasitost na všech zařízeních, dotykem lze upravit i hlasitost jednotlivých smartphonů. Na ostatních zařízeních je možné upravit pouze jejich vlastní hlasitost, hostitel ji pak může opět zase upravit dle svého uvážení.

Ostatní zařízení mohou do playlistu přidávat vlastní skladby, přepnout na ně však může pouze hostitel. Pokud se tak stane a hraje skladba uložena ve vašem telefonu, stáváte se v tuto chvíli hostitelem zase vy. V základním nastavení jsou přehrávány tak, v jakém pořadí byly do seznamu umístěny. V neposlední řadě je možné z každého telefonu vynutit přehrávání sterea, takže postrádá smysl rozdělení na pravou a levou stranu. Hostitel může také změnit animaci na displeji při přehrávání hudby, škoda však, že není možná změna nastavení ekvalizéru.

Sdílení obrázků

Další možností sdílení jsou obrázky. Na jednom smartphonu je třeba vybrat základní obrázky a následně se spustí jejich prohlížení. Na všech zařízeních je ve skupinovém módu zobrazena stejná fotografie, každý může mezi snímky přecházet, přiřazovat zde obrázky či fotografie z vlastního zařízení či do snímků dokreslovat vlastní poznámky. Ty se opět zobrazují všem připojeným uživatelům. Snímky z kresbou můžete uložit jako nové obrázky do paměti vašeho zařízení, nezáleží na tom, odkud pocházejí.

Pokud nechcete, aby za vás někdo snímky procházel, je možné aktivovat soukromý režim. Máte k dispozici stejné obrázky, ale můžete si je projít vlastním tempem, nezávisle na hlavní skupině. Na hostitelském smarpthonu můžete navíc pozvat dalšího uživatele do skupiny přes SMS zprávu. V ní je pouze odkaz, ke kterému se můžete jiný uživatel přes svůj Group Play připojit a sledovat vámi sdílené fotografie. V praxi se však spojení na dálku nikdy nepodařilo spustit.

Sdílení videa

Na stejném principu probíhá i sdílení videa, ovšem s jedním podstatným rozdílem. Na všech zařízeních, buď běží stejné video, nebo se jedno video zobrazuje částečně na každém zařízení. Pokud tak chcete sledovat film a nemáte po ruce tablet, můžete složit několik telefonů, které dohromady utvoří jeden displej. Z hostitelského smartphonu pak stačí druhý telefon připojit pinch-zoom gestem a displeje se spojí dohromady.

U smartphonů se nám podařilo dát k videu dohromady tři displeje, tablet s Group Play se sdílení displejů neúčastnil a zobrazil jej přes celou svoji plochu. Nová videa může přidávat jen hostitelský smartphone, při spojování displejů však nevidíme žádnou logiku, někdy jsou displeje očíslovány zleva, někdy zprava, často tak musíte prohodit pořadí účastnících se telefonů.

Sdílení dokumentů

Sdílení dokumentů se funkcemi podobá sdílení obrázků, v reálném čase mohou všichni účastnici do dokumentu přikreslovat čáry a připisovat poznámky (výsledný obrázek lze poté uložit separátně), dodávat do otevřeného dokumentu další obsah nebo procházet na další stránky. Při případných firemních poradách by bylo vhodné určit si ústně prioritu, kdo do přecházení slidů může, a kdo zase nemůže zasahovat. Tato položka totiž v nastavení chybí. Pokud chcete dokument procházet nezávisle na skupině, opět je připraven soukromý režim.

Kapitoly článku

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy K Zoom, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S5, Placená verze, Kostka, Stejné video, Ostatní zařízení, Přecházení, Iglú, Králíky, Celá skupina, Pořadač, Největší zastoupení,