Samsung HomeSync: domácí cloud s Androidem [recenze]

Krabička HomeSync supluje domácí PC s Androidem, má řadu portů, konektorů a nechybí jí ani NFC

Již na veletrhu v Barceloně jsme se mohli setkat s netradičním zařízením, které u Samsungu spadá pod mobilní divizi. Jednalo se o multimediální centrum HomeSync, které již několik dní testujeme v redakci. HomeSync můžeme považovat jako konkurenta Apple TV nebo multimediální koule Nexus Q.

Klíčové vlastnosti:

  • domácí cloudové úložiště s 1TB diskem a 2 × USB 3.0
  • delegace uživatelů s vlastním soukromým prostorem
  • slušný hardware, rychlé procházení nabídek
  • Android 4.2.2 s grafickou nadstavbou TouchWiz
  • široká podpora konektivity (NFC, Wi-Fi, Bluetooth, LAN, USB 3.0)
  • možnost propojení s účtem Samsung a dalšími službami
  • bezdrátové ovládání vlastním smartphonem, TV ovladačem nebo periferiemi
  • přístup na HomeSync lokálně přes Wi-Fi nebo vzdáleně přes mobilní sítě

Hlavní nedostatky:

  • na lesklých plastech zůstávají otisky prstů
  • pouze dva standardní USB porty
  • poměrně vysoká cena za cloudové zařízení
  • nefunkčnost připojení v případě více než pěti registrovaných zařízení
  • nutnost připojené televize, synchronizace ale může běžet bez ní
  • ořezaný systém jen s nejnutnějšími funkcemi
  • minimum předinstalovaných aplikací
  • nemožnost přístupu do Home Sync jako do síťového disku
]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung HomeSync z různých úhlů pohledu, černá plocha je lesklá a ulpívají na ni otisky prstů 

Jedná se o krabičku o rozměrech 184 × 136 × 30 a s hmotností 730 gramů. Po stránce materiálového zpracování se jedná o lesklý černý plast na horní, spodní a obou bočních hranách, na kterém jsou bohužel viditelné otisky prstů i smítka prachových částic. Čelní panel je naopak vyroben z broušeného hliníku a nalezneme na něm logo výrobce. Na spodní hraně pak nalezneme čtyři gumové podložky, díky kterým drží příslušenství stabilně na rovném povrchu a neklouže. Nejpodstatnější je zejména zadní hrana, na které najdeme napájecí konektor, microUSB konektor, plnohodnotný HDMI, dvojici USB 3.0 konektorů, S/PDIF a Gigabit Ethernet. Celou krabičku pak zapneme tlačítkem na pravém boku, vedle kterého je umístěno screenovací tlačítko. Do funkčního stavu uvedete HomeSync za 20 vteřin, vypnutí trvá pětinu času.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily - konektory na zadní straně, pohled na horní a spodní část, tlačítka pro zapnutí a pořízení screenshotu obrazovky

V zařízení nalezneme i slušný hardware, základem je dvoujádrová architektura GAIA Cortex A15 s frekvencí 1,7 GHz, která je doplněna 2GB pamětí DDR3. Systémově je adresovatelných 1,82 GB, po najetí je uživatel k dispozici 1,2 GB, což je již docela slušný manévrovatelný prostor. Interní disk má kapacitu 1 TB, pro uživatele je k dispozici 890 GB.

Široké možnosti ovládání

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spouštění aplikace HomeSync a možná volba automatického uploadování fotografií a videa

Zařízení je samo o sobě nepoužitelným zařízením, musíte k němu připojit nutné periferie. Tím základním je televize, dále se rovnou nabízí možnost připojení klávesnice nebo počítačové myši. Pomoci si můžete i bezdrátově, na horní straně je pod krytem k dispozici NFC čip, pokud na něj přiložíte zařízen s NFC, přečte se štítek a vám je nabídnuta ke stažení aplikace HomeSync z Google Play. Pro přihlášení k aplikaci je třeba Samsung účet, do kterého se pak naváže samotné zařízení HomeSync. Po opětovném přiložení k HomeSync je zařízení již automaticky spárováno s vašim smartphonem a je spuštěna aplikace HomeSync, další komunikace již probíhá skrz Bluetooth nebo Wi-Fi Direct, v závislosti na požadované službě. Oba druhy aplikace sama spouští, Bluetooth však po svém ukončení nevypíná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti nastavení automatického uploadu, snímky lze nahrávat i do soukromého prostoru, jenž je chráněn vlastním heslem. Přístup k HomeSync můžete umožnit i vašim přátelům se Samsung účtem

Titulní stránka aplikace HomeSync nabízí obsah multimediálního cloudu, který je možný na zařízení prohlížet či spouštět. Jedná se o hudbu, fotografie, videa, dokumenty, zbylé soubory či soukromé soubory. Protože uživatelů HomeSync může být více, každý z nich má svůj vlastní soukromý prostor, který je chráněn vlastním alfanumerickým heslem. Hlavním uživatelem je správce, který si pod jedním Samsung ID může přidat několik vlastních zařízení, např. několik smartphonů a tablet. Správce dále může přidávat další hosty, jejich účet musí být přidán ručně v telefonu správce nebo v HomeSync, zde však odkaz vede na nedostupnou stránku. Použít je tak třeba telefon, seznam hostů vidíte v nastavení HomeSync nebo v aplikaci a lze je rychle odstranit i s jejich osobními soubory.

Soukromý a veřejný prostor

Soukromý prostor můžete ze začátku využít jako úložiště pro vyfocené snímky a natočená videa vašimi zařízeními, která mohou být přenášena pouze přes Wi-Fi nebo i přes mobilní sítě odkudkoliv. Samotný update se děje okamžitě po vyfocení (přes GSM sítě) nebo poté, co aktivujete Wi-Fi. Samozřejmě upload nefunguje, když máte HomeSync vypnutý, jakmile je zapnutý, přenese i zpětně všechny nově vyfocené fotky, které ještě v sobě uloženy nemá. Ve stavu přijímání dat od HomeSync navíc můžete odpojit televizor, který nebude potřeba. Fotografie a videa jsou přenášeny v maximálním rozlišení.

Aplikace dále nabízí čtveřici způsobů pro ovládání HomeSync. Jedná se o režim touchpad, kdy jezdíte prstem po displeji jako na touchpadu, což se odráží i v pohybu kurzoru myši po obrazovce. Tapnutím na displej pak vstupujete do nabídek nebo potvrzujete volby. Stejné chování očekávejte od režimu „ukazovátko“, jen s tím rozdílem, že stačí naklánět telefon, a podle toho se pohybuje myš. U prvních dvou režimů se navíc při zadávání textu zobrazí klávesnice na displeji telefonu (pouze v režimu na výšku), takže můžete pohodlně psát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládání v režimu ukazovátko a v režimu touchpad, pokud přehráváte video nebo hudbu, můžete telefonem ovládat přehrávání na dálku

Třetí režim se týká zrcadlení obrazu HomeSync, kdy obraz z televize můžete vidět i na displeji smartphonu (pouze v režimu na šířku) a ovládat na dálku HomeSync. Toto řešení funguje vcelku obstojně a plynule. Alternativou, známou již z dřívějších dob, je screen share vlastního smartphonu, který se zobrazuje na televizi, to však není žádnou novinkou. Poslední možnost je napojení na aplikaci WatchOn pro ovládání televize dálkovým ovladačem - smartphonem, zde se hodí kurzorový kříž, např. pro procházení obrázků, úprava hlasitosti bočními regulátory nebo klávesy pro ovládání hudebního přehrávání. Pokud nemáte TV od Samsungu můžete přes HomeSync zrcadlit obraz displeje smartphonu na televizi, funguje vcelku obstojně, obraz při hraní akčních a závodních her není vyloženě trhaný, ale není ani tak plynulý jako na samotném telefonu. Tento režim se tak bude hodit zejména pro prohlížení videí a fotografií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Screen sharing, při kterém se obraz z televize zobrazuje na smartphonu, přes který můžete HomeSync ovládat

Pokud oželíme aplikaci, je možné HomeSync ovládat různými bezdrátovými ovladači, např. Bluetooth klávesnicí nebo bezdrátovou myší. Využít samozřejmě můžete i drátové varianty, ve formě standardní USB myši a klávesnice. Trochu však postrádáme ještě jeden USB, nahradit jej můžeme microUSB konektorem, kterým se standardně můžete propojit s domácím počítačem, kdy můžete v režimu MTP na disk nahrávat data, nebo do něj zapojit redukci na plnohodnotné USB, čímž můžete dostat jeden konektor navíc. Díky tomu můžete současně mít zapojený Flash Disk v USB 3.0 a k tomu mít připojenou klávesnici s myší.

Operační systém a aplikace

Samsung do HomeSync integroval Android ve verzi 4.2.2 s grafickou nadstavbou TouchWiz. Laik by mohl tvrdit, že je v zařízení implementováno tabletové rozhraní, ale není tomu tak. Většina funkcí je shodná s předchůdci, avšak např. chybí horní stavová lišta, v pravém spodním rohu se dozvíme pouze dlouhotrvající a aktuální notifikace, datum a čas. Černý pruh ve spodní části displeje pak slouží k základnímu ovládání (klávesa Menu, Home a zpětná šipka), v levém spodním rohu je pak přítomno tlačítko pro integrované vyhledávání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní režim, hlavní nabídka a informace o zařízení, ve kterém najdeme Android 4.2.2 Jelly Bean

Podploch nemůžete mít více, stačit vám musí jediná a bez možnosti přeuspořádání ikon. První trojice z levé strany ve zbytku obrazovky ukazuje poslední fotografie, videa a webové záložky, zbylé ikony otevírají nové aplikace. Nepočítejte ani s widgety, jejich přítomnost by stejně byla zbytečná. Hlavní nabídka je horizontálně průchozí, další obrazovky se objeví až poté, co si doinstalujete další hry a aplikace. Zdrojem mohou být portály Google Play a SamsungApps.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Zdroj aplikací - Google Play a SamsungApps

Systémově je zařízení bráno jako tablet, takže v nabídce očekávejte převážně aplikace a hry pro větší displeje. V systému je možné využít řady gest, zejména v souvislosti s „nahlížením“ kurzorem myši, podobně jako prstem u Galaxy S4 nebo perem u modelů řady Galaxy Note. V případě delší doby nečinnosti může HomeSync aktivovat spořič displeje ve formě barev nebo fotografického slideshow. Z pohledu zobrazení si můžete dále vybrat font a velikost písma.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení s novými volbami pro Ethernet, správu členů HomeSync a zálohování na Flash disk, nechybí ani informace o 1 TB úložišti

Změnou prošlo i systémové nastavení. Přibyla položka pro Ethernet, který můžete konfigurovat jako DHCP nebo nastavit statickou adresu. Z pohledu bezdrátových sítí nechybí možnost přehrávání multimédií přes DLNA, např. hudby v notebooku s Windows Media Playerem. Pro vybrané aplikace, které potřebují GPS, je k dispozici získání polohy prostřednictvím Wi-Fi. Zálohovat je možné hesla Wi-Fi a nainstalované aplikace pomocí Gmail účtu, soubory lze z disku zálohovat na Flash disk, který k HomeSync připojíte. Teoreticky je možné na HomeSync i vyvíjet a debuggovat aplikace, v praxi si to ale moc představit neumíme.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
HomeSync je systémově brán jako tablet, nechybí nastavení nahlížení kurzorem myši, mezi přednstavenými aplikacemi najdeme i antivirus, systémově adresovatelná RAM má kapacitu 1,8 GB

Nabídka předinstalovaných aplikací je, vzhledem k smartphonům Samsungu, poměrně skrovná, ale zato jasně cílená na soubory a multimediální podporu. Nechybí tedy fotogalerie, hudební přehrávač bez možnosti nastavení ekvalizéru nebo videopřehrávač, který si poradí i s titulky. Přítomen je i klient YouTube, který slouží k vyhledávání a přehrávání videí ze stejnojmenného portálu. Podporována je celá řada multimediálních formátů, z audia můžeme namátkově vybrat MP3, AAC s různými variacemi, WMA, FLAC, MID, Wav a další. U vidí jsou podporovány kodeky H.264, H.263,MPEG4, DivX a další. Bez problémů si tedy přehrajete videa ve formátu *.avi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Videopřehrávač a hudební přehrávač na Samsungu HomeSync

Práce se soubory se nabízí v integrovaném správci, využít můžete běžné operace se soubory a složkami. V případě, že do zařízení stáhnete některé Office dokumenty, můžete je hned otevřít v aplikaci Polaris Office Viewer 5, vytvářet nové dokumenty možné není. O bezpečnost a kontrolu možného malwaru a infekcí se stará antivir McAfee VirusScan, v předinstalované free verzi je funkční i kontrola v reálném čase. Internetový prohlížeč poslouží na velké obrazovce k poměrně komfortnímu brouzdání, líbí se nám rychlé vytváření a přepínání mezi záložkami. E-mailové klienty v zařízení nečekejte, jeho využití je opravdu bráno trochu jiným směrem. 

Domácí cloudový počítač

Samsung HomeSync můžeme brát jako integrované řešení do obývacího pokoje, kde může sloužit pro ukládání všech fotek z domácnosti, pro prezentaci fotek přátelům nebo pro surfování na webu, přehrávání videí nebo hudby. Není tedy problém na 1TB disk převést část vašeho hudebního či video archivu z desktopu. Zařízení má nespornou výhodu v tom, že na něj můžete uploadovat fotky a videa v reálném čase, případně z něj v reálném čase stahovat či přehrávat jakýkoliv multimediální či souborový obsah. Vadou na kráse tak zůstává jen cena, která se v současné době pohybuje lehce přes osm tisíc. Za pevné domácí zařízení to pro někoho může znamenat hodně peněz, byť získá slušný úložný prostor a domácí PC s Androidem. 

Diskuze (7) Další článek: LG: po špičkové G2 přichází Optimus L1 II, Android za dva tisíce

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, #Android, Sam, Bezdrátový ovladač, Tabletové rozhraní, Samsun, Integrované řešení, Veřejný prostor, Osobní soubor, Gaia, Kurzorový kříž, Černá plocha, Rychlé procházení, Ukazovátko,