Samsung letos zřejmě svůj náskok nad Applem ještě zvýší

Jihokorejský Samsung zřejmě letos ještě zvýší své vedení nad americkým konkurentem Apple na globálním trhu chytrých telefonů. Vyplývá to z odhadů analytiků firmy Strategy Analytics oslovených agenturou Reuters. Samsung má podpořit širší nabídka produktů. U Applu se letos čeká, že přijde s novou verzí svého smartphonu, modelem iPhone 5S. Spekuluje se i o levnější variantě chytrého telefonu - iPhonu Mini, ten ale podle expertů přijde na trh spíše až příští rok.

Celosvětové dodávky chytrých telefonů se mají letos zvýšit o 27 procent na 875 milionů kusů. Růst však zpomalí z loňských 41 procent kvůli slabší poptávce na některých důležitých trzích, jako jsou Severní Amerika, Čína, rozvinuté asijské ekonomiky a západní Evropa, uvedl výkonný ředitel Strategy Analytics Neil Mawston.

Prodej chytrých telefonů Samsung by podle odhadů měl letos stoupnout o 35 procent na 290 milionů. Prodej Applu se má zvýšit o 33 procent na 180 milionů. Podíl Samsungu na globálním trhu chytrých telefonů by tak měl vzrůst o dva procentní body na 33 procent a Applu o jeden procentní bod na 21 procent.

Apple je nejhodnotnější technologickou firmou na světě. Samsung je nejhodnotnější v Asii. Obě firmy spolu vedou nelítostný boj na trhu s mobilními přístroji, který ovládají, a vedou i množství právních sporů. Samsung je ale zároveň dodavatelem Applu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vývoj akcií Applu (vlevo) a Samsungu za poslední rok

Samsung zřejmě své modely obnoví dřív než Apple

Samsung by podle analytiků mohl letos v dubnu začít prodávat novou verzi svého hlavního chytrého telefonu Galaxy S IV. V letošním roce by také mohl přijít s novým tabletem Galaxy Note III a řadou dalších nových chytrých telefonů.
Zatím není jasné, s čím novým letos přijde Apple. Podle analytiků by v polovině roku mohl představit novou verzi iPhone 5S a nabídnout více velikostí obrazovek.

Naopak není zatím vůbec jasné, jestli vypustí na trh levnější verzi svého chytrého telefonu - iPhone Mini. Analytici původně očekávali, že by mohl být určen pro trhy jako Čína a Indie. Současný model iPhone 5 se ale podle nich dobře prodává, takže Apple nebude cítit akutní potřebu vyjít s levnějším modelem.

„Myslíme si, že Apple v některém momentě v příštích třech letech bude muset s iPhonem Mini na trh vstoupit, aby pokryl poptávku stovek milionů uživatelů předplacených služeb, kteří si současný nejnovější iPhone nemohou dovolit. Čekáme ale, že to bude spíš napřesrok, nebo až roce 2014,“ uvedl pro Reuters Mawston. Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/technologie-a-media/samsung-letos-zrejme-svuj-naskok-nad-applem-jeste-zvysi-943872#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Diskuze (66) Další článek: ZTE Blade III: let ekonomickou třídou [recenze]

Témata článku: Apple, Samsung, , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Nejnovější iphone, Samsun, APP, Severní Amerika, Sam, Let, Právní spor, Nelítostný boj, #Apple, IPhone mini, Západní Evropa