Samsung Level Active: poslech hudby i pro běžce v dešti [recenze]

  • Sluchátka pro běžce odolají stříkající vodě, vlhkosti i mírnému dešti
  • Na výběr je několik nástavců
  • Přes jedno sluchátko nabíjíte, druhé nabídne akční tlačítko

Samsung již třetím rokem nabízí v prodeji hudební příslušenství řady Level. Do této produktové řady můžeme zařadit externí reproduktory a různé druhy sluchátek, na SamsungManii jsme již měli možnost vyzkoušet např. reproduktory Level Box, Level Box Mini a sluchátka Level In, Level On a Level Over.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sluchátka Samsung Level Active v bílé barevné variantě, v redakci jsme však otestovali celočernou variantu

V redakci jsme v uplynulých týdnech otestovali zatím poslední produkt z této modelové řady, a to konkrétně sluchátka Samsung Level Active. Již z názvu vyplývá, že se bude jednat o sluchátka pro sportovně nadané jedince, k čemuž můžeme dodat ještě to, že samotné přehrávání hudby probíhá přes Bluetooth. Jak se ale sluchátka osvědčila v průběhu redakčního testování?

Napsali jsme:

Sednou vám nástavce?

Samsung Level Active (EO-BG930) jsou koncipovány jako dvě samostatná sluchátka s vyměnitelnými nástavci, která jsou spojena přívodním kabelem. Ten při poslechu hudby dáváte za váš krk, a možná by mohl být trochu kratší. Poblíž pravého sluchátka se nacházejí základní ovladače hudby, tj. tlačítka pro regulaci hlasitosti, jejichž podržením také přepínáte mezi skladbami, a klávesa pro zastavení a spuštění přehrávání. Tou také můžete přijímat a odmítat příchozí hovory.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Level Active jsou bezdrátová sluchátka spojená přívodním kabelem s blokem ovladačů. V základu jsou na sluchátkách nasazeny nástavce za uši

Do pravého špuntu je z vnější strany integrováno tlačítko Active Key, které slouží k zapnutí a vypnutí celého příslušenství. V pohotovostním stavu však plní roli i jakési „aktivní klávesy“, a vy si můžete vybrat jednu ze tří rolí, kterou bude plnit. Pro všechny je však třeba dodatečně přepnout převod textu na řeč do angličtiny, jinak se funkce nespustí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sluchátka jsou skutečně miniaturní, na přívodním kabelu pak nechybí klávesy pro ovládání přehrávání

Do levého sluchátka byla zase integrována baterie, stačí jen kruhový plast odsunout stranou a zpřístupní se nabíjecí microUSB konektor. Po zapojení nabíječky se vedle konektoru rozsvítí notifikační dioda, která jinak informuje o aktivním párovacím režimu či o vybité baterii. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V levém sluchátku se ukrývá 100mAh baterie

Akumulátor je skutečně miniaturní, kapacitu má 100 mAh a sluchátka vydrží napájet, podle našich zkušeností, až po dobu necelých 5 hodin nepřetržitého přehrávání hudby v kombinaci s občasným vyřizováním hovorů. Ve standby režimu s minimem používání vydrží sluchátka necelé dva týdny. Redukce šumu a ozvěn je pak u sluchátek při volání neustále aktivní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní balení a dostupné nástavce a návleky

V základním balení najdete celkem čtyři velikosti základních návleků, dvě velikosti nástavců „s vnitřními opěrnými křidélky“, uživatelský manuál a datový kabel. Na sluchátkách máte již po vybalení z krabice připevněny nástavce za uši, při jejich výměně za „křídla“ se ale hodně zapotíte. Nástavci se vůbec nechce dolů, takže se, stejně jako my, budete bát, že jej zlomíte. Nakonec se však výměna vnějších nástavců povedla, ale je jisté, že moc často ji provádět nebudete.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadají Level Active nasazená na uších

Problém je také s vnitřními návleky na sluchátka, které musíte napasovat přesně podle vašich uší. Protože běžně u sluchátek používám v základu nasazené nástavce, u Level Active jsem se hodně divil. Zdá se, že mému uchu úplně přesně nesedl žádný nástavec, všechny jakoby odstávaly. Nakonec pomohl až nástavec s většími „křídly“ do uší. Je ale možné, že u vás vyhraje zcela jiný nástavec. Před případnou koupí tedy doporučuji sluchátka alespoň na chvíli vyzkoušet.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stálo to hodně úsilí, ale nástavce za uši jsme vyměnili i za nástavce do uší

A ten největší rozdíl mezi návleky? Ty za uši využijete při běhání, sluchátka vám budou držet poměrně pevně, musíte ale trochu oželet kvalitu hudebního přehrávání. Pokud nebudete běhat, ale spíše chodit, jsou vhodnější „křídla“ do uší.

Užitečná aplikace Samsung Level

Abyste využili některé funkce sluchátek Samsung Level, je třeba dodatečně doinstalovat správcovskou aplikaci Samsung Level z Google Play. Hned na úvodní obrazovce aplikace vidíte aktuální stav baterie a veškeré možnosti interakce se sluchátky. Mimo přehrávání hudby můžete sluchátka nechat, aby vás upozorňovala na různé druhy oznámení, např. na příchozí zprávy, hovory, apod. Na výběr jsou vždy jednoduché či podrobné notifikace, v průběhu testování jsme však žádný rozdíl mezi oběma režimy nezpozorovali.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Samsung Level je pro testovaná sluchátka důležitým doplňkem

Po spuštění sluchátek se vám v horní liště mohou zobrazit až čtyři zástupci oblíbených aplikací, a právě přes Samsung Level si můžete tyto položky vybrat. V nastavení pak už zbývá jen rozporuplná funkce Active key. Je tím myšleno tlačítko na pravém sluchátku, kterému můžete nastavit určitou funkci na delší podržení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Možnosti tlačítka Active Key včetně spuštění monitoringu pohybu pomocí aplikace S Health

Tlačítko vám tak může říci aktuální čas nebo spustit časovač, přičemž po uplynutí nastaveného času vám syntéza řekne do sluchátek, kolik minut či hodin uplynulo. Bohužel, v nabídce Nastavení - Jazyk a zadávání - Převod textu na řeč chybí čeština, takže si musíte pomoci aktivací angličtiny. Ve stejném jazyku slyšíte i odezvu na spuštění měření chůze, běhu, cyklistiky či turistiky, což je třetí možností tlačítka Active Key. Funkce je tedy pro našince spíše jen do počtu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Režimy připojení a dostupné ekvalizéry

Kvalita hudebního přehrávání se spoléhá na kodek aptX (asr), a i přesto, že je hudba přehrávána bezdrátově, můžete ji upravit vhodným nastavením ekvalizéru. Celkově jsme byli s kvalitou spokojeni, při chůzí či běhání je hudba přehrávána poměrně kvalitně, dosti hlasitě a s výraznou basovou složkou. Někdy možná i na úkor středů a výšek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Další možnosti aplikace Samsung Level - upozornění, oblíbení zástupci a automatické vypnutí hudby

Co se týká kvality hovoru, byli jsme nadmíru spokojeni. Protistrana byla slyšet velmi dobře i v hlučnějším prostředí a dostatečně hlasitě (ještě byla dokonce určitá rezerva). Co se týká opačné strany, tak ta si na nic nestěžovala. Často protistrana dokonce ani nepoznala, že hovor neprobíhá přímo z telefonu ale ze sluchátek. Pokud však Level Active nechcete používat pro hovory, stačí mu tuto funkci odepřít v Nastavení - Bluetooth přes ikonu ozubeného kolečka u připojených sluchátek.

Závěr:

Sluchátka Samsung Level Active jsou určena pro aktivně žijící jedince, využijete např. při běhání nebo při jízdě na kole v přírodě. Level Active jsou potaženy vrstvou P2i odolnou proti stříkající vodě a dešti, nejsou ale kompletně voděodolné, takže do průtrže mračen bychom si je rozhodně s sebou nevzali. Samotnou odolnost proti vodě vidíme spíše v tom, že když vás při běhání překvapí déšť, sluchátka to přestojí bez úhony.

Sluchátka navíc úplně neutlumí zvuky okolí jako některé „drátové špunty“, takže můžete při poslechu hudby částečně vnímat i ruchy okolí. Kvalita hudebního přehrávání a hovorů nás příjemně překvapila, byť u Bluetooth přehrávání hudby přes kodek aptX (csr) asi nelze čekat úplné zázraky. Potěšit vás však může možnost upravit zvukový výstup přes ekvalizér hudebního přehrávače od Samsungu.

Sluchátka Level Active jsou již od počátku brány jako konkurence pro Jaybird X2. Ty jsem však s testovaným modelem neměli možnost přímo porovnat, takže nezbývá nic jiného, než se zaměřit na cenu. Samsung Level Active se na českém trhu prodává za 2 300 Kč, Jaybird X2 se nejlevněji pohybuje okolo 3 200 Kč. Bude tedy cenový rozdíl hlavním parametrem při výběru sportovních bezdrátových sluchátek?

Plusy:

  • lehké, pohodlně se nosí
  • určeno pro poslech hudby i pro volání (s aktivní redukcí šumu a ozvěn)
  • odolné proti stříkající vodě a potu (PI2 coating)
  • tzv. Active Key - nahraje vybraný typ dat do S Health, prozradí aktuální čas či spustí časovač
  • sluchátka úplně neutlumí zvukovod, v omezené míře tak slyšíte i zvuky okolí
  • možnost nastavení ekvalizéru i pro přehrávání hudby přes Bluetooth

Minusy:

  • pro využití některých funkcí je třeba stáhnout aplikaci Samsung Level
  • vnitřní nástavce nemusí sednout do každých uší, stále hledáme ten ideální i po dokončení recenze
  • výměna vnějšího nástavce jde velmi ztuha
  • pro využití Active Key je třeba přepnout TTS na angličtinu. Aplikace Samsung Level vám ale neřekne kde tak učiníte
  • chybí spona pro zkrácení kabelu, kterou vidíte na tiskových fotografiích
Diskuze (6) Další článek: Samsung: 90 procent majitelů Galaxy Note 7 se účastní výměny starého za nový

Témata článku: Samsung, , , , , Interakce, Redakční testování, Třetí možnost, Rezerva, Level, Základní ovladač, Poslední produkt, Děs, Poslech, Třetí rok, Active, Pohotovostní stav, Datový kabel, Uplynutí, Externí reproduktor, Určitá rezerva, Redakční test, Nepřetržité přehrávání, Nabíjecí microusb, Užitečná aplikace