Samsung Level U: běháme s hudbou [test]

Otestovali jsme nová sluchátka Samsung Level U, která využijí sportovně nadaní jedinci. Jak se nosí a používají?

Samsung již rok nabízí v prodeji hudební příslušenství řady Level. Do této produktové řady můžeme zařadit externí reproduktory a různé druhy sluchátek, na SamsungManii jsme již otestovali např. reproduktory Level Box, Level Box Mini a sluchátka Level In, Level On a Level Over.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sluchátka Samsung Level U v tmavě modré, bílé a zlaté

Dnes testovaná sluchátka Level U jsou však nástupci modelu Gear Circle (recenze zde), který tehdy do hudební řady ještě nepatřil. Přesto je funkčnost obou modelů velmi podobná, Level U však drží za krkem o něco stabilněji.

Tradiční barevné varianty

Sluchátka Samsung Level U (EO-BG920) potěší širší spektrum uživatelů, protože jsou k dispozici pouze v bílé, černomodré a zlaté. Poslední zmiňovaná dvojice na první pohled působí lépe, my jsme však otestovali základní bílou. To nejpodstatnější je na sluchátkách týlní modul, který nasazujete za krk. Jeho součástí je integrovaná 200 mAh baterie a nabíjecí microUSB krytý plastovou záslepkou. Na nejtlustším dílu sluchátek najdeme i mikrofon, zapínacího jezdce a stavovou diodu.

Dioda umí informovat ve formě dvou barev. Červená značí vybitou baterii, problikávání modré a červené signalizuje párovací režim, zatímco modrá rovná se plně nabité baterii. Na jedno nabití vydržela sluchátka přehrávat hudbu po dobu zhruba devíti hodin, z nuly na sto sluchátka dobijete cca za půl hodiny. Pokud je nebudete používat nepřetržitě, ale jen občas, můžete počítat i s výdrží i okolo týdne v pohotovostním režimu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sluchátka Samsung Level U v bílé barevné variantě

Z hlavního modulu vedou dvě pružná „ramena“  s uretanovými klouby, která zaručují, že sluchátka budou držet okolo vašeho krku. Na levém je vyvedeno pouze logo výrobce, zatímco pravé je osazeno ovládacími prvky. Jedná se o regulátory hlasitosti, jejichž podržením přeskakujete mezi skladbami, a také o akční tlačítko, které slouží k pozastavení, resp. spuštění přehrávání, nebo k příjmu a ukončení hovorů. Tlačítka jsou sice na konci „ramene“ dobře dostupná, na náš vkus jsou ale dosti tuhá. Na jejich ovládání si budete muset určitě nějakou dobu zvykat.

V ČR bez nástavců navíc

Samotné špunty mají stejné tvarování jako základní sluchátka z Galaxy S6, takže nečekejte, že by úplně utlumila zvuky okolí jako u dřívějších „špuntů“. Díky atypickému tvarování navíc nemusí sedět každému, takže před případnou koupí určitě doporučujeme vyzkoušet, jak sedí na vašich uších. V základu je nasazen střední nástavec, který nám konkrétně v uchu moc dobře neseděl.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily - týlní modul s 200mAh baterií, zapínacím tlačítkem a microUSB konektorem, ovladače na pravém rameni a tvarování špuntů

Alternativou je menší dvojice nebo naopak nepatrně větší a měkčí nástavce Wing-Tip, které mají i jakési „křídlo“, které se zapře v uchu. S ním sluchátka v uších drží podstatně lépe, a to i při běhání. Sluchátka jsme si však dovezli ze zahraniční, pokud se podíváme na české prodejní balení, tak v něm další nástavce nepochopitelně chybí. A nelze je ani dodatečně dokoupit.

Díky ramenům drží celý modul na krku, a aby nošení sluchátek při zvýšeném pohybu nebylo nepříjemné, máte na každém ramenu k dispozici dvě malé gumičky. Těmi si upravujete, jak moc má přípojný kabel k 12mm špuntům vyčnívat z těla příslušenství, sluchátka tedy můžete mít navolno i více utažená k hlavě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud sluchátka nepoužíváte, můžete k sobě špunty magneticky připojit

Pokud sluchátka aktivně nepoužíváte, můžete k sobě špunty magneticky spojit, což zformuje jakýsi náhrdelník. Ten, podobně jako Gear Circle, může vibrovat při příchozích oznámeních. Samotné vibrace jsou navíc dostatečně výrazné. Pokud máte sluchátka nasazena, k vibracím můžete připočíst i zvuk notifikace, který se přehraje v telefonu i sluchátkách zároveň, po kterém následuje hlasová syntéza v češtině.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupné režimy sluchátek, po jejichž připojení nabídne telefon ke stažení hlasovou syntézu vysoké kvality v češtině

Sluchátka vám tak mohou sdělit, že vám přišel E-Mail nebo SMS zpráva, podobně informují i o svém úplném nabití. V základu se používá syntéza střední kvality v telefonu, smartphone vám ale brzy doporučí ke stažení český TTS engine vysoké kvality (82 MB) z portálu Galaxy Apps. A to není nic proti ničemu.

Přehrají hudbu i hovory

Připojení sluchátek k telefonu probíhá standardně, přes nabídku Bluetooth. Po připojení jsou aktivní dva režimy, zvuk média a zvuk hovoru. Pokud si nevypnete zvuk hovoru, budou všechna volání směřovat do sluchátek. Samotná kvalita hovorů je na poměrně vysoké úrovni, i díky technologiím Noise Reduction a Echo Cancellation, které se opírají o dva integrované mikrofony. Sluchátka tedy tlumí hluk na pozadí a eliminují případné ozvěny, hovor přijímáte a pokládáte multifunkčním tlačítkem. I maximální hlasitost je více, než dostatečná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Samsung Level a veškeré dostupné možnosti - výběr oznámení, nastavení oblíbených aplikací a aktivace vypnutí hudby po nastaveném časovém intervalu

Pokud máte telefon s Androidem 4.2.2+, můžete si do telefonu z Google Play nainstalovat i podpůrnou aplikaci Samsung Level. Ta je prakticky jedinou možností, jak zjistit stav baterie sluchátek, než je „prozradí“ blikající dioda. Dále si zde přečtete uživatelskou příručku, nastavíte hlasitost či navolíte aplikace, jejichž oznámení se vám má ozývat ve sluchátkách. Při připojení sluchátek si v aplikaci navíc můžete nastavit čtyři aplikace, které se objeví v horní výsuvné liště. 

Bluetooth a kodek Apt-X

Sluchátka Level U by měla zvládat i tzv. multipoint, v rámci kterého by mohla být připojena až k dvou zařízením, přičemž vždy jedno z nich si vynutí samotné přehrávání zvuků. Na testovacím modelu se nám to však nepodařilo zprovoznit. K připojení druhého telefonu bylo třeba párování, které však vymazalo dřívější spárovaný model. A bez párování se ke sluchátkům jiný telefon zase nedokázal připojit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takto vypadají sluchátka Level U v bílé barevné variantě nasazená na uších

Kvalita přehrávané hudby odpovídá pořizovací ceně příslušenství, sluchátka tomu vděčí zejména tvarováním špuntů a také dostupným efektům a ekvalizérům. Na výběr je efekt zesilovače a prostorového zvuku a různé kombinace ekvalizérů. Maximální hlasitost má dostatečnou úroveň, i když některé skladby na maximum už nezní tak přirozeně. Sluchátka mají v menších hlasitostech slušné basy a čisté výšky, zvuk působí čistě a vyváženě, audiofilové však pocítí absenci bohatších středů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Do sluchátek se komprimovaně přehraje i UHQ audio, na výběr jsou různé zvukové efekty a nastavit si můžete i vlastní ekvalizér

Přehrávání hudby probíhá přes Bluetooth s kodekem apt-X, přes který v kompresi prodeje i spuštěné UHQ audio (24bit, 192 kHz). Zpočátku jsme měli problém s častým a krátkým přerušením přehrávání, i když jsme měli sluchátka na hlavě a telefon v kapse. V průběhu testování však proběhlo několik firmwarových updatů u telefonů, se kterými jsme sluchátka zkoušeli (Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge+), a problém vymizel. I když je u Bluetooth udáván dosah až 10 m, přehrávání probíhalo bez výpadků „jen“ do vzdálenosti cca 6m od telefonu. Při pohybu v několika místnostech v bytu bude přehrávání bezproblémové.

Slušná zvuková kvalita

Sluchátka Samsung Level U se ukázala jako použitelným nástupcem modelu Gear Circle. Pokud vám bude stačit přehrávání kompriomovaného audia přes Bluetooth, potěší vás slušná zvuková kvalita, kompaktní rozměry sluchátek a také to, že nemusíte neustále rozmotávat běžná „drátová“ sluchátka. Největší přínos vidíme při běhání, sluchátka jsou řešena lépe, než Gear Circle. Při běhání drží na hlavě stabilně a tolik vás neruší ani pohyby kabelů po tváři.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sluchátka Gear Circle byly předchůdci modelu Level U

Součástí základního balení je v našem případě, mimo sluchátek, i dvojice doplňkových nástavců, datový kabel a uživatelská příručka. Jedná se však o balení pro USA, resp. zahraniční trhy, v případě českého balení jste o nástavce a datový kabel bohužel ochuzeni. A protože nástavce samostatně koupit nelze, před koupí důrazně doporučujeme sluchátka alespoň „zkusmo“ nasadit. 

Samsung Level U se v ČR prodává v bílé, černomodré a zlaté variantě za cenu mezi 1 700 - 2 000 Kč.

Plusy:

  • solidní zvuková kvalita, poměrně slušné basy, čisté výšky
  • elegantní přesto decentní design, sluchátka jsou téměř „neviditelným“ doplňkem
  • kompaktní a skladné, slušná výdrž na jedno nabití
  • povedená sluchátka pro ty, kteří nechtějí „utěsňovací“ špunty 
  • doprovodná aplikace pro Android, pro nastavení notifikací a zjištění stavu baterie

Mínusy:

  • občas dochází ke krátkému přerušení přehrávání, i když je telefon nablízku
  • špunty nemají úplně ideální tvar, nemusí držet v každých uších
  • S Voice neumí česky
  • v ČR se prodává verze bez nabíječky a doplňkových špuntů, které nelze jinde dokoupit
  • připojení Multipoint se nám nepodařilo zprovoznit
Diskuze (10) Další článek: Nejlepší internet na světě mají v Jižní Koreji, Česku patří 34. místo

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, SMS zpráva, Wing, Test, Křídlo, Úplné nabití, Multipoint, Uživatelská příručka, Hud, Zahraniční trh, Sam, Externí reproduktor, Level, Hlasová syntéza