Samsung Smart MultiXpress: tiskárny s Androidem [IFA]

Samsung na veletrhu IFA prezentoval první tiskárny na světě s Androidem. Samozřejmě se počítalo i s grafickou nadstavbou TouchWiz.

Mezi nově představenými produkty Samsungu na veletrhu IFA nás zaujaly i čtyři modelové řady tiskáren Smart MultiXpress. Ne, že bychom zcela změnili obor produktů, o kterých na SamsungManii informujeme, zaujalo nás však to, jak se Samsung s Android tiskárnami popasoval. Z boku zařízení připomínají běžné multifunkční tiskárny, které najdeme ve firmách, školách a kopírovacích střediscích. Z čelní strany však na ně byl doslova přilepen tablet, resp. displejová část, s Androidem.

Klepněte pro větší obrázek
Na veletrhu IFA jsme si „vyzkoušeli" nejvybavenější model Samsung Smart MultiXpress X4300

Jedná se o průmyslový dotykový 10,1" displej s nižším rozlišením, takže nečekejte žádnou převratnou kvalitu obrazu. Máme však tu čest s Androidem nespecifikované verze (odhadujeme verzi 4.1), pro jehož ovládání jsou používány softwarové ovladače v levém spodním rohu. Přes systém je zobrazována grafická nadstavba Samsungu, TouchWiz se Smart UX používaným i u tabletů, nejedná se však o jeho plnohodnotnou variantu. Na plochách najdeme zástupce různých tiskových funkcí i widget pro rychlé kopírování. Potažením prstu shora dolů se zobrazí čtvercové notifikační centrum, kde vidíte stavy tonerů pro jednotlivé používané barvy, aktuálního přihlášeného uživatele i aktuální vykonávané tiskové úlohy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka a widget pro rychlé kopírování, notifikační centrum a aplikace rozdělené do několika záložek společně s widgety

Připravena je celá řada widgetů, které můžete umístit na jednu ze tří domovských obrazovek. Hlavní nabídka se dělí na aplikace, wigety, programy a XOA aplikace. Předinstalované tituly slouží ke skenování, kopírování, tisku, faxování, napojení na cloud, skenování do datových souborů či pro přímý tisk z mobilu. Bonusem je vestavěný internetový prohlížeč, takže si dokumenty k tisku můžete stáhnout rovnou z internetu přes konektor Ethernet. Internetový překladač a další aplikační software je zde tak trochu navíc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poslední spuštění aplikace, QWERTY klávesnice, správce souborů a nabídka Nastavení, která je od tabletů téměř úplně odlišná. V nastavení najdeme zejména položky vztahující se k tisku a zabezpečení. Tiskárna může svůj jazyk přepnout i do češtiny

V rámci obrazovky posledních spuštěných aplikací můžete rychle přepínat na poslední použité aplikace, operační paměť je v systému vcelku neznámým parametrem. Víme alespoň to, že tiskárny běží na dvoujádrovém procesoru taktovaném na 1 GHz. Pokud počítáte s tím, že budete ke kopírce chodit hrát hry, musíme vás uvést z omylu. Aplikační obchod Google Play v testovacích kusech nebyl přítomen, případná instalace nových aplikací z paměti však musí projít schválením administrátora tiskárny. Běžný uživatel se v nastavení dostane jen k základním položkám týkající se kvality tisku, jazyka a stavových informací. Správce můžete zjistit životnost náplní, statistiky tisku, upravit zabezpečení a nastavení různých subsystémů.

Co se týká podporovaných jazyků, narazili jsme i na češtinu. Mateřský jazyk ale naopak chybí u hlasové syntézy od Googlu. Nové řady tiskáren dále obsahují napojení na architekturu Samsung eXtensible Open, díky které je možno funkce tiskárny přizpůsobit danému pracovišti. Oficiální cena a datum zahájení prodeje tiskáren je v tuto chvíli neznámé.

Diskuze (3) Další článek: Zrcadlo, zrcadlo, jak budu nejkrásnější? Panasonic Mirror odpoví

Témata článku: Samsung, , , , #Android, SMA, Základní položka, Samsun, Rychlé kopírování, Sam, Mateřský jazyk, Tisk, Neznámý parametr, Tis, Fax, Oficiální cena, Multi,