Samsung Soundcamp: skladatel hudby v mobilu [test]

Otestovali jsme možnosti Profesionálního audia od Samsungu včetně kytarového předzesilovače a mikrofonu iRig HD-A.

Na SamsungManii jsme vás již informovali o tom, že Samung v rámci „svého“ Androidu opravil dlouholetý neduh operačního systému se zeleným robotem ve znaku, latenci zvuku. Samsung úpravu nazývá Režim Profesionálního audia, a poprvé jsme jej měli možnost vyzkoušet u tabletofonu Galaxy Note 4. Později se úprava dostala i do dalších zařízení Samsungu, díky aktualizaci na Android Lollipop, nejprve do Galaxy S5, později se s ní počítá i pro Galaxy Note 3. Z pohledu uživatele se nový zvukový režim pojí s aplikací Soundcamp, která je určena ke skládání a mixování hudby na mobilu. V dnešním testu k jejím možnostem přidáme i doplňkové příslušenství, které bylo dříve výsadou pouze iPhonu - předzesilovač iRig HD-A a mikrofon iRig Mic HD-A.

Hudební centrum Soundcamp

Na Galaxy Note 4 nebo S s Lollipopem není Soundcamp předinstalován, je třeba jej stáhnout z aplikačního portálu Galaxy Apps. Po spuštění aplikace jsou zpřístupněny tři moduly - klavír, bubny a zvukové stopy. V rámci klavíru máte před sebou na první pohled stejnou jednoúčelovou aplikaci, jako si můžete stáhnout z Google Play, novinkou je však přímé nahrávání vašich skladeb v levém horním rohu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Po spuštění Soundcampu se přes horní lištu zpřístupní Profesionální audio. Tomu můžete navolit i maximální latenci zvuku

Metronom vám odpočítá start a poté je vše nahráváno, samotný metronom můžete použít i dále a to pro to, abyste hráli do vámi zadaného rytmu. Přes pravý horní roh si můžete dále nastavit různý druh piána, případně změnit šířku kláves, aby se vám na displeji poměrově vešla větší či menší část klaviatury. Rychlý přesun mezi oktávami provádíte v náhledu uprostřed displeje.

Jakmile máte nahraný úryvek, můžete si jej poslechnout nebo „přehrát“ novou melodií. Dále využijete klávesy uprstřed horní lišty, zatímco levá vás dostane do mixážní zóny, pravá slouží k úpravu poměru levé a pravé strany, případně celkové zvukové úrovně jednotlivých nástrojů nebo k přidání ekvalizérů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Spouštíme Soundcamp, úvodní obrazovka s výběrem modulů

Ty jsou dostupné jako bezplatné stažitelné aplikace, takže spektrum zvukových úprav jsou poměrně rozsáhlé. Hudební expert půjde zcela určitě najisto, běžný uživatel nebo začátečník bude zcela jistě experimentovat. Na výběr je EZ Voice Free pro hlas (bezplatný je pouze jeden modul, zbývající musíte dokoupit), AmpliTube LE (s omezenými funkcemi, ovšem v edici pro Note 4 je řada z nich odblokována) a také další jednorázové freewarové doplňky od Samsungu, které začínají písmenem S.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hudební stopy jsou barevně odlišeny, mixažní pult a úpray tóny klavíru a úderu bicích

Samozřejmě vytvořením jedné zvukové stopy to nekončí. V mixážní části můžete stiskem na tlačítko + přidat další modul, mimo základních tří se zde nabídnou i ty, které jste si dostahovali. Podívejme se ale nejprve na zbývající předinstalované součásti, další na řadě jsou bubny. Ty opět vycházejí z různých podobných „bunbnovacích“ aplikací z Google Play, vaše kreace však opět můžete nahrát a to při souběžně hrajících dříve vytvořených zvukových stopách.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Modul pro bicí a klavír, zvukové úpravy mohou probíhat globálně i pro každou zvukovou stopu zvlášť

Na výběr je několik bubnů, včetně elektronických bicí. O správný rytmus se opět postará nastavitelný metronom. Trojklikem na nahranou zvukovou stopu (platí pro klavír a bicí) se spustí editační režim. V něm můžete upravit drobné niance (např. překlepy a přehmaty) bez toho, abyste museli celý úryvek nahrávat znova.

Předzesilovač a mikrofon

U třetího modulu již zapojíme doplňkové příslušenství. Zvuková stopa, buď značí to, že si do aplikace naimportujete nějakou skladbu, nebo že si vytvoříte vlastní zvuky pomocí připojených nástrojů. Pro iPhone existuje velmi široké spektrum připojitelných zařízení, u Androidu se musíme spokojit pouze s iRig HD-A a iRig HD-A Mic.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Doplňkové příslušenství iRig HD-A a iRig HD-A Mic spolupracuje pouze se Samsungy s režimem Profesionálního audia

V prvním případě se jedná o ktarový předzesilovač na kytarový 6,3mm jack. Na šedém plastovém těle dále narazíte na diodu, která informuje blikáním o správné funkčnosti a také na nastavení úrovně zisku. Po připojení krabičky k telefonu s profesionálním audiem svítí dioda světle modrou, jakmile však z horní lišty nastavite režim Profesionálního Audia, začne svítit sytě modře. To je signál, že můžete začít nahrávat. Druhým signálem je to, že při hraní na kytaru dioda zeleně bliká.

Klepněte pro větší obrázek
Příslušenství připojujete microUSB konektory, nahrávat ale musíte postupně. Výslednou hudbu můžete poslouchat i z připojených sluchátek 

Právě na stavové diody je třeba dát si pozor, pokud nepřekontrolujete zvukový režim, nahraje se vám pouze šum. U mikrofonu iRig HD-A mic je situace stejná, při detekci zvuku bliká dioda zeleně. Zisk nastavujete otočným kolečkem na těle mikrofonu. Ten připojujete přímo do microUSB telefonu, před nahrávání je třeba si pohrát s hlasitostí, případně nahranou zvukovou stopu patřičně utlumit. Mikrofon je kovový a bytelný, součástí balení je i kožené pouzdro, takže jej můžete brát s sebou i na cesty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vybrané FX efekty. Effect Rack může zapnout až tří FX moduly najednou, hodit se bude zejména pro přímou reprodukci hudby

Bohužel, režim Profesionálního audia je v telefonu integrován jen při použití aplikace Soundcamp. Připojený mikrofon tedy nevyužijete např. pro nahrávání zvuků při natáčení videí, což by se nám náramně hodilo. Pokud běží Soundcamp, fotoaparát zobrazí varovnou hlášku, že neumí zaznamenat audio, pokud jej vypnete, vypnete se i Profesionální audio a mikrofon nebude nahrávat.

Patálie se syntetizátory u Androidu Lollipop

Aplikace nabízí další doplňkové moduly, na všechny jsou ale v tuto chvíli připraveny na Android 5.0. Řeč je zejména o syntetizátorech, které při spuštění vyžadují aktualizaci, na portálu Galaxy Apps však zatím žádná není. Aplikace tedy plně fungují pouze na Notu 4 s Androidem KitKat, u Galaxy S5 a Galaxy Note 3, které s Lollipopem dostávají možnost skládat hudbu, však zatím nejsou k dispozici. Prvním ze syntetizátorů je trial verze aplikace ThumbJam. Na výběr je zde v základu několik nástrojů, k online databázi diametrálně širšího spektra se dostanete až nákupem plné verze za 99 Kč. Aplikace si dokáže poradit i s připojeným MIDI syntetizátorem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Guitarism, MorphWiz a Heat Synthesizer. Další aplikace lze stáhnout podle seznamu doporučení

MorphWiz je na druhou stranu freewarovou aplikací, v němž můžete přepínat mezi celou řadou efektů, které jsou aplikovány nad základní klaviaturou. Abyste v případě potřeby náhodně nepřepnuli mezi efekty, můžete si nechat displej zamknutý. Další syntetizátor je od Samsungu a je vyobrazen v podobě klavíru, u nějž můžete měnit různé hodnoty, nastavovat filtry, tvary signálů, apod. Poslední do party je Heat Synthesizer, který přináší filtry, oscilátory, obálky, FX efekty, a další. Posledním výraznějším doplňkem je aplikace Guitarism, důvěrně známá uživatelům iPhonů. Jedná se o hraní na virtuální kytaru, přičemž je na výběr řada druhů kytar, efektů, herních stylů a také editace tónů.

Export hudebních výtvorů

Jakmile máte hudbu složenou, nastavili jste patřičné Fx efekty a editovali jste případné nedostatky, můžete se pustit do exportu. Skladby můžete ukládat ve formátech WAV nebo AAC, u každého formátu si můžete vybrat bit rate (96 nebo 128kbps) a sample rate (24, 44,1 nebo 48 kHz). Generování chvíli trvá, hotové hudební soubory jsou ukládány do složky Soundcamp v interní paměti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Export vytvořené hudby

A co bychom očekávali do budoucna? Uvítali bychom rozšíření režimu Profesionálního audia i v rámci hudebního přehrávače nebo při natáčení videa. První na řadě mezi požadavky však bude rozšíření dostupnosti modulů Soundcampu i na zařízení s Androidem 5.0 Lollipop. Je pak už jen otázkou času, než se pro režim Profesionálního audia začne objevovat další hudební příslušenství všeho druhu.

Za zapůjčení předzesilovače iRig HD-A a mikrofonu iRig Mic HD-A děkujeme distributorovi těchto produktů v ČR, společnosti Disk Multimedia s.r.o.

Diskuze (4) Další článek: O2 startuje předobjednávky Galaxy S6. Připravte si čtyři Masaryky

Témata článku: Samsung, , , , , , Apple iPhone 4GB, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S5, Syntetizátor, Zvukový režim, Test, Rytmus, MOBI, Sound, Soundcamp, Samsun, Skladatel, Hudební centrum, Třetí modul, Pohled uživatele,