Samsung Star III: hvězda, na kterou uvidíte [recenze]

Kdo by to čekal, legendární Samsung Star má již druhého nástupce. Podařilo se Samsungu dotáhnout některé nedodělky nebo přetrvávají?
Kapitoly článku

Doplňkové aplikace

Zařízení pracuje na nedotykové platformě, takže možnosti rozšíření aplikacemi nejsou poměrně vysoké. Nabízí se pouze Java hry a aplikace, řada z nich však není optimalizována pro dotykové displeje, takže se vám ve spodní části displeje zobrazují emulované ovládací prvky a na samotný obsah je místa ještě méně. Právě proto je důležitá základní nabídka aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížíme poznámku, vytváříme úkol, aplikace hodiny, jednoduchá kalkulačka.

Displej telefonu není stavěn na prohlížení plnohodnotných webových stránek, např. při scrollování načtené SamsungManie byl neskutečně pomalý. Mobilní weby (tj. ty s prefixem m) se zobrazovaly a procházely bez problémů. V internetovém prohlížeči navíc můžete, jako u jediné aplikaci v telefonu, otočit manuálně zobrazení displeje na bok. Navíc můžete přidat záložku nebo vyhledávat na webové stránce. Správce souborů dělí jednotlivé položky podle jejich typu, zvládá kopírování, mazání a přesun souborů mezi telefonem a paměťovkou. Kalendář si můžete nechat zobrazit v řadě náhledů, ukládané události typu výročí se mohou opakovat každý rok, ostatní jsou určeny pouze na jeden termín bez opakování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jednoduchý webový prohlížeč, u kalendáře můžete nastavit řadu náhledů i den, kterým má začít, zálohování na microSD kartu má svého průvodce, budíky mohou vyzvánět jen v určité dny.

Budíků můžete mít nastavených hned několik, všechny mohou být opakované. Jednoduché textové poznámky můžete sdílet zprávou, e-mailem nebo přes Bluetooth. Úkolům můžete přiřadit čas, důležitost i případné upozornění. Hodiny zase ukážou čas ve světových metropolích, nechybí časovač ani obligátní stopky. Aplikace pak skrývají diktafon (nahrává ve formátu *.m4a), jednoduchou kalkulačku a převodník měn a jednotek. Z hlavní nabídky navíc vede řada odkazů na internet, jedná se o odkazy na komunitní weby, služby Google či na portál SamsungApps, kde si můžete zakoupit placený obsah do telefonu. Freewarových produktů na webu moc nenajdete. Slovník by rozhodně měl potenciál, jenže se jedná o anglický výkladový slovník, který pomůže snad jen studentům angličtiny. Rozhodně bychom uvítali jeho anglicko - českou mutaci. V rámci telefonu můžete navíc pravidelně provádět zálohy zpráv, kontaktů a dalších zdrojů dat na paměťovou kartu, aby jste je v případě potřeby mohli obnovit.

Zábava a hry

V hudebním přehrávači můžete nechat skladby třídit podle několika kritérií. Vybírat si můžete i z několika nastavení ekvalizéru. Hudební reprodukce záleží také na sluchátcích, které používáte, protože v základním balení handsfree chybí. Výstup byl, vzhledem k ceně přístroje, poslouchatelný. Při nižší nastavení hlasitosti se mi zdálo, že se hlasitost hudby lehce mění v průběhu přehrávání, při vyšších hlasitostech se problém neobjevil. Hudbu můžete poslouchat i na dobrou noc, stačí nastavit interval vypnutí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Interface hudebního přehrávače, vybíráme mezi alby, při přehrávání se na pozadí zobrazuje obrázek alba, zvukový výstup je možné upravit několika nastaveními ekvalizéru.

To stejné platí i o FM rádiu s automatickým laděním stanic, zahraje však pouze s připojenými sluchátky. V průběhu přehrávání se po vysunutí horní lišty objeví widget pro rychlé přecházení mezi skladbami, resp. rádiovými stanicemi. Rádio i empétrojky mohou hrát na pozadí, musíte se z přehrávačů ale „vyklikat“ prostřední klávesou, červené sluchátko reprodukci ukončí. V uzamknutém stavu můžete pouze měnit hlasitost. V telefonu najdeme pouze dvojici plnohodnotných her (Parachute Panic, EDGE), mimo nich ještě zabírá místo v paměti sedm demoverzí „Try & Play“. Ty naštěstí můžete odstranit a uvolnit si tak potřebné místo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka her čítá sedm demoverzí a dva plnohodnotné tituly - Parachute Panic a EDGE, multimediální obsah si můžete zakoupit přes SamsungApps, web je ale poměrně dosti nepřehledný, takže vás od koupě spíše odradí.

Fotoaparát poslouží jen na focení momentek za dobrého slunečního osvětlení. V interiérech jsou snímky rozmazané, i venkovní fotky místy postrádají ostrost, barevná věrnost poměrně odpovídá realitě. Videa lze natáčet v archaickém formátu 176 x 144 bodů, což asi moc uživatelů nevyužije.

Ukázkové snímky z fotoaparátu:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V prodeji je celá trojice, můžete si vybrat

Samsung v případě modelů Star vsadil na zcela netradiční prodejní model. V běžné praxi nástupci pravidelně nahrazují předchůdce na trhu, nyní však můžete souběžně koupit Star III, Star II a dokonce i první Star. V cenovém rozdílu pětistovky tedy najdete vměstnané všechny tři modely a můžete si v případě zájmu vybrat ten, který vám sedne nejvíce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání designu Samsungu Star (červená) a Samsungu Star III (černá) ukazuje, kam až dospěla modelová řada Star.

Původní Star se prodává v atraktivních barevných variantách, Star II můžete pořídit i v Dual SIM verzi, jeho uživatelské rozhraní je poněkud dospělejší a graficky přitažlivější. Velký systémový font a jednoduché uživatelské rozhraní připomínající UI Samsungu Champ zase cílí na trochu jinou skupinu uživatelů. Sympatické dotykové zařízení s řadou bonusů se na trhu prodává v černé a bílé, cena je sympatická a veskrze odpovídá tomu, co od telefonu dostanete. Několik funkčních nedostatků ale i přesto budete muset překousnout.

Recenze zbývajících modelů rodiny Star

Samsung Star, Samsung Star II, Samsung Star II Duos

 

 

 

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Champ Duos, Samsung Star, Samsung Star 3, Samsung Star 3 Duos, Samsung Star II, Samsung Star II Duos, Samsung Star Wi-Fi, Třetí verze, Firemní server, Zbývající model, Přední kryt, Protáhlý tvar, Velká ikona, Kter, Nabídka her, Prodejní model, První vybalení, Jediná cesta, Odkaz vedoucí, Malá brada, Samsun