Samsung TecTiles: NFC tagy v akci [test]

NFC Tagy TecTiles se u nás pomalu začínají prodávat. Co můžeme čekat v základním balení a jaké je jich využití?

O Samsung TecTiles jsme na SamsungManii psali již v červnu, kdy je oficiálně představila americká pobočka Samsungu. Ve stejné době byla na Google Play v USA a Kanadě přidána aplikace, která s těmito štítky spolupracovala. Aplikaci jsme v minulosti zkoušeli s generickými štítky, které můžete na zahraničních aukčních webech pořídit hromadně za několik korun kus. Do Evropy se v uplynulých týdnech pomalu začaly dostávat blistry NFC tagů TecTiles, takže si můžeme celou službu konečně oficiálně zkompletovat.

Tagy i pro Evropu, aplikace jen pro USA a Kanadu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Originální balení Samsung TecTiles (EU Blister) ukrývá pět programovatelných nalepovacích NFC čipů o rozměrech 25 x 25 mm. Tagy se dají nalepit téměř kamkoliv, nebudou však fungovat na metalických površích.

Tagy Samsung TecTiles se distribuují v tenkém papírovém pouzdru, takže po objednání je můžete obdržet i v klasické poštovní obálce. Samotné balení pak obsahuje pět programovatelných NFC tagů ukrytých v pokoveném papírovém pouzdře, které znemožňuje jejich čtení při přepravě. Tagy nejsou nijak velké, generické čipy bývají daleko větší, přesto je díky tomu můžete umístit i na místa, kde se vejdou tak akorát. K dispozici dostanete i krátký manuál, který informuje o postupu, jak TecTiles zprovoznit. Ve zkratce je třeba přiložit váš smartphone s NFC (z nabídky Samsungu můžeme namátkově vybrat Galaxy S III nebo Galaxy Mini 2, u modelů jiných značek s NFC nelze 100% kompatibilitu zaručit, i když většina akcí může fungovat) k jednomu ze štítků pro stažení aplikace TecTiles. Bohužel, Google Play v tomto případě informuje, že je aplikace dostupná pouze pro USA a Kanadu. Opět si tedy musíme pomocí z externích zdrojů, nejnovější verzi aplikace TecTile můžete stáhnout zde.

Přidávání akcí

Aplikace se od našich prvních testů hodně změnila, ve verzi 2.1.7 tak najdeme upravené uživatelské rozhraní i možnost přidávat štítkům více úloh najednou. Základem jsou čtyři sekce akcí, ze kterých můžete vybírat to, co nahrajete na štítek. V nabídce nastavení a aplikace můžeme spustit aplikaci nainstalovanou v telefonu, připojit se k Wi-Fi síti, ukázat na displeji text ve formě poznámky nebo upravit nastavení telefonu. To se týká budíků, Bluetooth, Wi-Fi (u obou lze opakovaným dotykem přepínat hodnoty zapnuto/vypnuto), tichého režimu, hlasitosti vyzvánění a hudby.

Pod položkou Telefonování a zprávy najdeme možnost poslání textové zprávy v daném znění na vybrané telefonní číslo nebo spuštění Google talk konverzace s daným účtem Gmail. Nechybí ani možnost zavolání na vybrané číslo nebo sdílení kontaktu. Aplikace vám nabídne ke sdílení i vaše vlastní kontaktní informace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čtyři základní sekce pro přidávání akcí. Nápověda k použití aplikace, vybíráme vhodné nastavení, které se uloží na NFC čip. Při přidávání kontaktu jsou na výběr i vaše vlastní kontaktní informace.

Pod záložkou Umístění a web je k dispozici otevření zadané webové stránky, Facebook a Foursquare check-in, případně ukázání adresy nebo přesné polohy na Google mapách. Karta Social pak sdružuje přidání Facebookového statusu (můžete si jej napsat dopředu nebo jej nechejte nevyplněný), sdílení webu přes Facebook nebo Twitter, případně přednastavený Follow uživatele na Twitteru či kontakt na váš LikedIn účet. 

Tvorba a čtení akcí ze štítku

Jakmile máte vybráno, co vše bude přiložením štítku aktivováno, můžete na něj informace zapsat. K dispozici máte navíc dvě volby. Štítek můžete kompletně uzamknout proti jakýmkoliv dalším úpravám, nikdo vám jej tak v budoucnu nepřehraje, ani vy sami. To se hodí např. pro NFC Tagy na plakátech, reklamních materiálech nebo vizitkách. Doma na zkoušení funkcí tedy tagy určitě zamykat nebudete. Právě na reklamní materiály se hodí druhá funkce, u které můžete stejný štítek zapsat hned na několik NFC tagů najednou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na Tag jsme uložili více věcí najednou (maximálně můžete přidat čtyři položky), uložíme je po dotyku TecTile tagu. Při čtení se zobrazí seznam včeho, co se s telefonem bude dít. Akce se provedou chronologicky, na konci se pak zobrazí seznam provedených změn.

Po načtení štítku aplikací TecTiles vidíte, co vše se vám v telefonu změní nebo upraví a do pěti vteřin započne provádění akcí tak, jak byly chronologicky zapsány na štítek. Na konci se vám ve spodní části aplikace se objeví potvrzení o provedených akcích.

K čemu použít NFC Tagy?

Možností využití NFC tagů je nepřeberně mnoho. Samotné štítky můžete mít nalepeny tam, kde potřebujete, můžete si je však také brát s sebou a mít je např. v peněžence pro případ potřeby. Samsung na svých stránkách věnovaných TecTiles ukazuje řadu možných využití NFC tagů. Na štítek např. můžete naprogramovat spuštění budíku na přednastavený čas a aktivaci tichého režimu. Stačí po samolepce přejet předtím, než zhasnete lampičku. Zatím nejvíce se nám líbí nalepení štítku na vlastní vizitku. Tu pak můžete dodatečně zatavit do průhledné fólie a vašim novým kontaktům ji můžete na požádání přiložit k telefonu. Budou tak mít o vás komplexní informace, které nebudou muset do telefonu přepisovat ručně. Na druhou stranu vždy můžete při sobě mít i běžnou papírovou vizitku.

Řada uživatelů služeb Foursquare a Facebooku rádi updatují stav pozice, kde se nacházejí. NFC tagy mohou plnit i tuto funkci, pokud budou nalepeny v obchodech nebo v jiných zajímavých prostorách. Do NFC tagů si můžete naprogramovat i volání na často volané zákazníky. Nálepky si můžete nalepit na diář, vytáčení čísel pak proběhne automaticky po načtení štítku. Pokud často odesíláte informační SMS stejného tvaru, můžete si jejich text namapovat na štítek. Možná vás napadnou i další možnosti využití, budeme rádi, když se s nimi podělíte v diskusi pod článkem.

Alternativy a pořizovací náklady

Balení Samsung TecTiles se u nás dá pořídit zhruba za 500 Kč. Jeden štítek tak vychází cca na 100 Kč, což je poměrně přemrštěná částka. Je to však daň za exkluzivitu, TecTiles můžete koupit jen v několika e-shopech v ČR. Pokud chcete využít aplikaci TecTiles, můžete i bez originálních NFC štítků od Samsungu. Použít můžete i větší univerzální štítky, které však navenek nejsou tolik výrazné a nápadné.

Alternativně je k dispozici řešení pod názvem Xperia SmartTags od Sony. Akce zde programujete na čtveřici barevných NFC štítků, které můžete nosit po kapsách nebo je kamkoliv zavěsit. Cena čtveřice přepisovatelných tagů se pohybuje okolo 300 Kč (zhruba 75 Kč za kus). Rozdíl mezi oběma řešeními je zcela zásadní. U Xperia SmartTags ve vašem telefonu nastavujete, co se má stát, když se vaším telefonem dotknete barevného tagu (v současnosti lze naprogramovat 4 různě barevné tagy). U TecTiles můžete nastavit to, co uvidí každé zařízení s nainstalovanou aplikací TecTiles, celkovým počtem tagů nejste nijak omezeni.

Diskuze (20) Další článek: Steve Wozniak: Apple je arogantní, měl vyrobit dva různé iPhony

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy Mini 2, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Originální balení, Test, Samsun, Komplexní informace, Americká pobočka, SmartTag +, Reklamní materiál, Vhodné nastavení, Vybrané číslo, Pořizovací náklad, Nový kontakt, TecTiles, Tag, Sam, Uživatel služeb, Druhá funkce