Samsung Wave III: Bada 2.0 poprvé [recenze]

Kovové tělo a nová verze systému Bada, to je Wave III. Má ambice stát se bestsellerem. Je však Bada 2 takovým trhákem, jak se očekávalo?

Ovládání systému Bada 2.0

Operační systém Bada 2.0 pokračuje v nastoleném trendu, k jejímu ovládání tedy slouží dvojice sluchátek a středová klávesa. Stisknutím zeleného můžete přijmout hovor nebo v pohotovosti zobrazit protokoly volání a zpráv. Červené sluchátko zase poslouží pro ukončení hovoru nebo pro návrat do hlavního menu. Obě senzorová tlačítka mohou být osvětlena tak, jak jsi přejete, např. pořád, několik sekund nebo jen v noci. Prvním stisknutím středové klávesy se dostanete na hlavní panel na ploše. Opětovným stisknutím pak přecházíte mezi LivePanelem a zpět. V nabídkách telefonu tu a tam narazíme na doplňková softwarová tlačítka, která mívají speciální funkci. Někdy se objevují ve spodní, někdy v horní části displeje. V nastavení často narazíte na zpětnou šipku, občas se objeví i klávesy pro doplňkové nastavení. Pokud mohu přímo srovnávat s Androidem, chybí mi zde klávesa spouštějící doplňkové menu, u nové Bady musíte doplňkové nastavení doslova hledat přes dostupné grafické prvky. Pokud jej nenajdete, vždy jsou pokročilé volby dostupné v nastavení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
TouchWiz 4.0 v praxi - úprava ploch, widget notepadu, celkový přehled ploch, hlavní nabídka a notifikační lišta. Možnosti personalizace vzhledu, ploch a pozadí jsou velké, widgetů je ale strašně málo.

Bada vzhledově vypadá jako TouchWiz 4.0 u nejnovějších Androidů od Samsungu, najdeme zde však drobné niance. Na displeji je k dispozici maximálně 10 uživatelsky plně customizovatelných podploch značených kolečkem. Čtverec značí speciální plochu, které Samsung říká LivePanel. Na ten můžete vložit některé nebo rovnou všechny dostupné widgety, tedy hledání, datum a čas, počasí AccuWeather, integrované hledání, kalendář, Yahoo! finance, AP mobile nebo oblíbené kontakty. Pro výběr nebo deaktivaci prvků stačí nad plochou přidržet prst. Dejte si ale pozor ať tak děláte nad některým widgetem, pokud budete mimo, telefon se restartuje. To je podle mě chyba prvotní verze firmwaru, která bude v budoucích buildech jistě odstraněna.

Na ostatní plochy můžete umísťovat jeden z pěti předpřipravených widgetů, každý však pouze jednou. To je poměrně nešťastné řešení, např. poznámky Memo můžete mít jenom jediné. Na panely dále patří vlastní vytvořené složky nebo zkratky na aplikace v telefonu. Nové panely přidáváte manuálně nebo tak, že widget ze spodní lišty přetáhnete na pravou část panelu do modře zbarvené oblasti vpravo. U nabídky ploch určitě vidím nějaké rezervy, nabídka widgetů by rozhodně mohla být větší, nechápu jejich jediné použití napříč všemi plochami. Na druhou stranu se ve správci úkolů widgety nezobrazují jako Nástroje ve starších verzích Bady, takže je při ukončení všch aplikací nevymažete. Správce úloh spustíte dlouhým podržením středové klávesy, zobrazuje aplikace běžící na pozadí, v tomto jednotném zobrazení můžete mezi aplikacemi přepínat nebo je ukončovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lockscreen při zmeškaném volání, lockscreen při přehrávání hudby na pozadí, internetový prohlížeč Dolphin si poradí s pinch-zoomem i Flashovými animacemi.

Velmi důležitá je i horní stavová lišta telefonu, která zobrazuje vše, co byste o stavu telefonu mohli a měli vědět. Zleva se jedná o úroveň signálu, který je následován ikonou značící infrastrukturu možného mobilního připojení. Wave III si poradí s EDGE, UMTS i HSPA, odpovídající značky jsou tedy E, 3G a 3G+. Protože v současné době bydlím na pomezí, kde se končí 3G signál, mohu objektivně posoudit příjem signálu. Zatímco Wave III přepíná mezi 3G a 3G+, Galaxy W s Androidem neustále přechází mezi Edge a slabým 3G, na kterém stejně dlouho nevydrží. Bohužel si ze mě Wave III střílí, zobrazuje plný signál UMTS a ani domovská stránka internetového prohlížeče Dolphin nenajede. Vůbec, s rychlostí prohlížeče spokojený nejsem. Sice podporuje Flash, ale stránky se načítají dlouho, ve srovnání s rychlostí načítání stránek u Galaxy W má testovaný model co dohánět.

Blikající šipka u ikonky značí využívání datové infrastruktury operátora. Pokud mobilní data nechcete použít, není nic jednoduššího, než jejcih deaktivace v nastavení. Pokud máte data povolena současně s Wi-Fi, místo mobilních dat se použije bezdrátová síť. Škoda jen, že se telefon automaticky nepřipojuje k, již heslem oveřené, Wi-Fi síti, když je v oblastí více bezdrátových sítí i přesto vám dá na výběr. V horní liště nechybí ani informace o čase, profilu (zvuk, vibrace, zvuk a vibrace) nebo aktuálním stavu baterie. Mimo grafického zobrazení může být stav baterie zobrazen v procentech. Telefon informuje i o vložené paměťové kartě. Jakákoliv nová ikona se pak zobrazí v pravé části displeje, což mi zprvu dělalo problémy při orientaci. Lišta se potažením dolů vysune a odhalí tak čtyři klávesy pro rychlé zapnutí Wi-Fi, Bluetooth, pro úpravu zvuku a automatického otáčení displeje. V nabídce oznámení si pak můžete přečíst podrobnosti o událostech nebo seznamy smazat. V nastavení si rovněž můžete vybrat, o čem přesně chcete být ve stavovém řádku informovaní a co vás nezajímá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní menu je maticové, instalace fontu ze SamsungApps, vzhled nabídky nastavení, pro každou aplikaci jsou přítomna zvláštní nastavení, signalizace připojení USB kabelu v horní stavové liště

Hlavní menu je tradičně maticové se 4 × 4 ikonami, spodní řádek nabízí nejpotřebnější funkce, které zůstávají u všech panelů na stejném místě. Složky můžete vytvořit a pojmenovat i v hlavním menu. Bez ikony ve složce se složka automaticky zruší. Při instalací aplikací se nové ikony automaticky přidávají na konec hlavní nabídky, manuálně je pak můžete přesunout tam, kam potřebujete. Při instalaci aplikací telefon dává za pravdu svému jménu Wave a tak v ikoně na ploše postupně probublává vlnka, stejně jako u starších verzí Bady. Pro minimalizaci aplikací slouží středová klávesa, ukončíte je po potvrzení stisknutím pravého sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pokročilé nastavení zobrazování, změníte velikost, typ písma i čas podsvícení kláves pod displejem. Správce úloh značí aktuálně běžící aplikace na pozadí zelenou tečkou. Ukončit můžete aplikace postupně nebo všechny najednou. Graf využití paměti RAM telefon nenabízí.

Z uživatelského nastavení je možné změnit schéma (další s můžete stáhnout nebo vytvořit sami v aplikaci Theme Designer), počítá se i s individuálním nastavením pozadí, živé tapety jsem ale v nabídce nenašel. Je možné vybrat si i pozadí zamknuté obrazovky, na které se zobrazuje čas, datum, operátor a aktuální počasí AccuWeather. Standardním fontem je Samsung font, další můžete stáhnout ze SamsungApps. Je možné i nastavit velikost písma v systémových aplikacích kalendář, kontakty, e-mail, protokoly, poznámky a zprávy; a to hned ve třech velikostech. Rotace displeje funguje jen u specifických aplikací, na šířku si displej nedáte třeba v pohotovostním režimu, v menu ani v nastavení. Stabilita systému se mi zdá poměrně slušná, přesto není ideální. Za dobu testování jsem musel vytahovat baterii za chodu, protože telefon nereagoval na nic, asi čtyřikrát.

Jak na psaní textů a zpráv

V systému je defaultně připravena pouze jediná klávesnice, přesto se mi na ní psalo poměrně dobře a bez překlepů. Klávesnice píše bez diakritiky, pokud ji budete potřebovat dostanete se k ní podržením inkriminovaného znaku. K číslům a symbolům se dostanete přes vyhrazenou klávesu, je to tedy podobné jako u Androidí klávesnice Samsung. Hlasové zadávání si vzala na paškál společnost Vlingo, bohužel zatím čeština mezi podporovanými jazyky chybí. Přetočením displeje se klávesnice roztáhne na šířku displeje a zde jsem se s překlepy téměř nesetkal. Po stisknutí znaků následuje vibrační odezva předem definované úrovně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na začátku psaní zprávy nemáme žádné podpůrné informace, s rostoucím textem zjišťujeme počet napsaných znaků i celkový počet zpráv. Doručené zprávy se zobrazují v barevně odlišených konverzacích, doručenky se však tváří jako přijatá zpráva. Do seznamu blokování zpráv můžete přidat jakékoliv číslo.

Standardně píšete textovou zprávu, jakmile do ní přidáte multimédia, převede se na MMSku. Při psaní jste vždy informování, kolik znaků zbývá do konce zprávy a do kolika výsledných zpráv se text rozdělí. Pokud vás některé číslo zahlcuje nevyžádanými zprávami, můžete jej zablokovat. Mimo zpráv můžete texty ve velké míře psát i v e-mailech. Telefon standardně v aplikaci e-mail nabízí předpřipravené účty Exchange, Hotmail, Google a Yahoo!, pokud se nikam nevpasujete, můžete si svůj účet i přesto nakonfigurovat podle vaší adresy a hesla. S freemailem na Seznamu jsem neměl žádný problém. U jednotlivých účtů si můžete nastavit synchronizaci, mezi časovými nabídkami mě zaujala push synchronizace, ta ovšem rozhodně nepracuje tak, jako u Androidu. E-maily jsou kontrolovány v určitém intervalu, není to tedy pravý push. Ten najdeme jen u Exchange účtu. Pokud při čtení mailů obdržíte další e-mail a přes notifikační lištu jej budete chtít otevřít, musíte aplikaci e-maily nejdříve zavřít a poté znovu otevřít, aby se zprávy aktualizovaly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Doručené e-maily se mohou zobrazovat ve vláknech, abyste neztratili nit konverzace. Všechny zprávy pod jednou střechou - to je SocialHub. Je třeba nastavit účty komunitních webů, pak se automaticky zobrazují poslední statusy. Facebook jde synchronizovat s kalendářem a kontakty.

Všechny doručené kusy textové komunikace jsou sdružovány v Social Hubu, kde k nim ještě můžete přidat účty komunitních webů, jako je Facebook, Twitter nebo LinkedIn. Ve složce IM dále najdeme systémové klienty Instant messengerů, na výběr je Google Talk, Yahoo! a Windows Live Messenger. Nechybí ani chatovací aplikace ChatOn, původně se mi zdála jako revoluční, po vyzkoušení jsem ale nenašel nic přelomového.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka IM klientů, píšeme dokument Word, aplikace PolarisOffice si poradí i s prohlížením PDF souborů, soupis všech typů kancelářských souborů, které je možné vytvořit

Telefony nosím v pouzdře za opaskem, často mám nastaven tichý režim, takže se řídím vibracemi. Příchozí zprávy a e-maily se oznamují opravdu dlouhým vibrováním, takže již nepoznám, jestli se jedná o hovor nebo zprávu a hned po telefonu sáhnu. Kdybych mohl vibrace odlišit, vyřídím hovory ihned a zprávy až budu mít více času. Je opravdu škoda, že délku vibrací nejde žádným nastavením ovlivnit. V nabídce aplikací dále nalezneme aplikace Polaris Office, ve které můžete vytvářet nové soubory typu Word, Excel a PowerPoint i se základními úpravami. Otevřít zvládne oproti zmíněným typům i PDF.

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy W, Samsung Wave, Samsung Wave 3, Plnohodnotná navigace, Mediální server, Spodní řádek, Splněný úkol, WAV, Nešťastné řešení, Přijatá zpráva, Kvalitní signál, Základní věc, Stejný název, Pop, Běžné číslo, Bezdrátová síť, Nová ikona, Velká míra, Slušná cena, Bada, Individuální nastavení