Samsung Xcover 2: poručí prachu i dešti [recenze]

Xcover 2 je další z řady outdoorových Samsungů určených do přírody nebo na stavbu. Odolá vodě i prachu a zvládne všechny běžné funkce.
Kapitoly článku

Do redakce se nám dostal poslední počin Samsungu na poli odolných telefonů. Xcover 2 navazuje na úspěšné modely B2100 a Xcover 271, nepřináší žádné bombastické novinky, spíše se jedná o facelift předchůdců. Cena se drží poměrně nízko, telefon však přišel o několik funkčních drobností. Je škoda, že se Samsung nezamyslel nad použitím lepší baterie, na druhou stranu je stále zachovávána odolnostní norma IP67. Telefon se tak nebojí vody ani prachu. Do jaké míry se mu to daří a jak jsme byli s modelem celkově spokojeni, se dočtete na následujících řádcích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie

Klíčové vlastnosti:

  • odolnostní norma IP67, telefon je chráněn od vody a prachu
  • svítilna s vyhrazeným tlačítkem, osvítí i menší místnost
  • poměrně dobře ovladatelná klávesnice
  • masivní spona pro provlečení skoby, provazu nebo pro upevnění na batoh
  • rádio zahraje i bez slucháttek
  • slušná výdrž na jedno nabití

Hlavní nedostatky:

  • minimum inovací, spíše facelift předchozích modelů
  • méně kvalitní displej
  • chybí čidlo regulace podsvětlení
  • fotoaparát bez autofocusu pořizuje nekvalitní snímky
  • absence UMTS, GPS, prohlížeče dokumentů (předchůdce Xcover 271 vše měl)
  • nelogičnost rozmístění položek v menu

Graf ceny produktu Samsung C3350 Xcover 2 poskytuje server Heureka.cz

Samsung Xcover 2 je zaoblený přístroj o rozměrech 122 × 53 × 18 mm a hmotností 110 gramů. Přestože telefon dostal do vínku zvýšenou odolnost, není jeho velikost nikterak přemrštěná. Největším designovým prvkem je bezesporu masivní ucho na horní hraně, za které můžete telefon pověsit na krk, připevnit na batoh, apod. Mezi použité materiály můžeme zařadit gumu (klávesnice), pogumovaný plast (boky přístroje a prostor okolo fotoaparátu) a tvrzený plast na zbývajících partiích přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nejvýraznějším designovým prvkem je masivní ucho, díky němuž se telefon ležící na rovném povrchu při dotyku lehce kolébá.

TFT displej telefonu nabízí rozlišení 240 × 320 obrazových bodů na úhlopříčce 2,2". Zobrazení je poměrně jemné, může za to hustota pixelů 182 ppi. Bohužel, zobrazovač trpí korekcemi barev při bočních pohledech, stačí dát telefon čelem k sobě a lehce jej vytočit do strany a barvy se kompletně ztmaví. Pobyt na sluníčku s telefonem se nám zatím nepovedl, takže jsme jej alespoň nasimulovali vysocesvítivými žárovkami. Řekl bych že na světle je displej o něco lépe čitelný, než běžné přístroje bez ochranného krunýře. Je škoda, že Samsung telefonu nepřidal čidlo regulace podsvětlení, jas displeje tak budete muset nastavovat manuálně v pěti krocích. Nepomohou ani vestavěná schémata, která jsou vždy v kombinaci černé + barevného odstínu, menu tak má vždy černé pozadí. Nad displejem ještě nemůže chybět ozdobná mřížka reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na klávesnici se píše překvapivě dobře, byť je zarovnaná do jednoho bloku.

Na první pohled jsem klávesnici moc plusových bodů nedával, při testování se ale nakonec ukázala jako velmi dobře ovladatelná. Vyhovovat bude zvláště těm, kteří od tlačítek čekají jistý, byť tvrdší stisk. Centrem ovládání je zdrsněná kurzorová klávesa s potvrzovacím středem, nejen, že z ní prst tak lehce nesjede, ale můžete ji i po tmě velmi dobře nahmatat. Což ostatně bude třeba, protože klávesa je jediným prvkem, který není podsvětlen. Snad jen směry pro pohyb nahoru a dolů mohly být trochu rozměrnější. O zbývající funkce se starají kontextové klávesy po stranách a symbolem odlišená sluchátka pro ovládání hovorů. Tlačítka alfanumerické klávesnice již mají trochu mělčí „gumovější“ stisk, přesto si na ně rychle zvyknete. Byť je všechen spolek kláves sloučen do jednoho bloku, mockrát jsem se při psaní nepřeklepl. Dlouhým podržením křížku můžete aktivovat tichý režim, pokud to samé uděláte s hvězdičkou, uzamknete telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záslepka konektoru na pravém boku, svítilna na horní hraně, klávesy pro ovládání hlasitosti a svítilny na boku levém.

Na levém boku najdeme dvojklávesy ovládající hlasitost, které navíc slouží i k procházení vertikálními nabídkami. Zbývající tlačítko slouží při delším podržení pro spuštění svítilny umístěné na horní hraně. Pokud budete v noci něco hledat ve stanu nebo při nočním návratu klíčovou dírku, poslouží vám stejně dobře jako při osvětlení menší místnosti pro základní orientaci. Na pravém boku je umístěna pouze záslepka microUSB konektoru, v telefonu drží pevně a o její ztrátu se nebojím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní stranu z velké části zabírá kryt baterie s masivním šroubem.

Zadní strana nabídne mimo 2Mpix fotoaparátu bez autofocusu ještě dvojici reproduktorů. Zadní skořápka na svém místě drží i díky masivnímu šroubu ve spodní části. Ten slouží k dokonalému utěsnění vnitřní přepážky, ve které se nachází 1300mAh baterie spolu se SIM kartou a slotem pro microSD karty. K hermetickému uzavření bude potřeba mince, nehtem uzamykat výrobce nedoporučuje. Může se totiž stát, že telefon spadne do vody a při neúplném dotažení se zámek uvolní. Při testování jsem se dostal na výdrž téměř sedmi dní, což je na telefon do přírody a nehostinných podmínek rozhodně velmi dobrá výdrž. Přiznám se ale, že jsem neposlouchal rádio ani hudbu, což může mít na výdrži lví podíl. V přírodě se musíte rozhodnout, zdali chcete být na příjmu nebo poslouchat hudbu a fotit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xcover 2 v dlani ze všech úhlů pohledu.

V základním balení najdeme mimo telefonu sluchátka s microUSB konektorem, 1300mAh baterii, nabíječku a uživatelský manuál.

Témata článku: Samsung, , Samsung Xcover 2, Samsung Xcover 237, Samsung Xcover 271, Samsung Xcover 550, Pogumovaný plast, Sam, Děs, Prach, Plusový bod, Spolek, Příští vydání, Vestavěná aplikace, Pór, Jediné místo, Boční klávesa, SMT, Samsun, Kurzorová klávesa, Obří font, Odolnostní norma, Zvolené datum, Tvrzený plast, Xcover