Samsung Xcover 550: aby něco vydržel [recenze]

Ne každý potřebuje smartphone, někomu může stačit základní model se zvýšenou odolností, aby něco vydržel. Právě takový je Xcover 550.
Kapitoly článku

Recyklace prostředí

Nedotykové uživatelské rozhraní Samsung používal již před několika lety a téměř v nezměněné formě bylo u nového modelu recyklováno. Prostředí může být nenáročnými uživateli vnímáno nelogicky, těžkopádně a možná i trochu přeplácaně, svou roli v tom hraje zejména spousta popisků tlačítek, které se mění s ohledem na aktuálně zobrazenou obrazovku a také spousta funkcí, které se snaží vypadat jako ze smartphonu. Na mysli tím máme ikony hlavní nabídky nebo třeba „widgety“ na plochách. Domovských obrazovek můžete mít až sedm, přičemž na ně můžete umístit různé sady nástrojů. Nejzajímavěji se jevila stránka s osmi zástupci či stránky s osmi rychlými přístupy, což známe z notifikační lišty Androidu. Rychle tak zapnete/vypnete data, režim Letadlo, upravíte jas či přepnete zvukový profil.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Různé domovské obrazovky a rozsáhlá hlavní nabídka

Samsung v telefonu nedává na výběr, rovnou použil „chytrý“ pohotovostní režim, takže již není možné na směry kurzorové klávesy namapovat vybrané funkce. A to je trochu škoda. Alespoň zůstala možnost zrychleného procházení listovacími nabídkami pomocí číselné volby. Stavový řádek plní pouze informační roli, pro vstup do hlavní nabídky slouží levá kontextová klávesa. Zprávy o zmeškaných událostech mohou působit, zejména starším osobám, titěrně. Pravdou je, že mohly využít celý displej a ne jen jeho úzký pruh, u Xcoveru 550 navíc ani nelze nijak změnit velikost systémového fontu. Hlavní nabídka se chce tvářit jako u chytrých telefonů s Androidem, takže může leckomu přijít přeplněná. Poměrně zbytečně jsou tak aplikace roztahány na tři obrazovky, přičemž by stačilo doplňkový software umístit do jedné složky.

Volání, zprávy a „aplikace“

Telefon má slušně zpracované základní telefonní funkce. V prvé řadě hlasitě vyzvání a protistraně je ve sluchátku velmi dobře rozumět, i díky slušné úrovni maximální hlasitosti. Občas se nám ale při hovoru zdálo, že je reproduktor výrazně tišší, než při předchozím hovoru. Co bylo příčinou, jsme nezjistili. Poměrně propracované jsou také protokoly, které dělí obsah podle druhu hovorů i podle zpráv, čísla z protokolů lze rychle přidat do seznamu odmítnutých volání. Vícepoložkový telefonní seznam s kapacitou 1000 kontaktů je dále sdružen s oblíbenými kontakty a skupinami pro hromadnou adresaci zpráv a e-mailů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Protokoly, kontakty, psaní nové SMS a přidání e-mailového účtu do vestavěného klienta

Zprávy se zobrazují v sekcích Doručené a Odeslané, podle vzoru Androidu je ale lze zobrazit i v konverzačním režimu s barevně odlišenými stranami. Doručenky chodí jako samostatné zprávy, nikoliv však se jménem kontaktu ale nepochopitelně pouze s jeho číslem. V editoru standardně píšete SMS zprávu, po přidání multimediálních položek se převede na MMSku. Při psaní vidíte najednou pět řádků textu, psát můžete základním zadáváním nebo s prediktivním slovníkem T9.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vybíráme z nastavení - Ultra úsporný režim, manuální úprava jasu a výběr systémového schémata

Pod pojmem aplikace shodně uvádíme doplňkový obsah, který vystupuje nad rámec volání a psaní zpráv. Najdete zde základního e-mailového klienta či např. úsporný prohlížeč Opera Mini. Maximem mobilních dat je 3G s HSPA+, přičemž data jsou vypnutá do té doby, než je manuálně zapnete. To je rozdíl oproti Androidu, který zpřístupní datovou komunikaci hned po vložení SIM.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zálohovat data můžete rovnou v telefonu a to na paměťovou kartu. Dva režimy připojení k počítači a využití paměti. Opera Mini je určena pouze na prohlížení jednoduchých webů

Na tak malém displeji je však javovská Opera Mini stejně velmi špatně použitelná, maximálně tak na zjištění odjezdu autobusu nebo vlaku. Mezi další napojení k internetu patří ActiveSync pro synchronizaci s firemním Exchange, klient Facebooku, Facebook Messenger a odkazy na komunitní weby. Bluetooth pro připojení k periferiím je umístěno mezi aplikacemi, stejně jako Bluetooth Messenger. Posílání zpráv pod školními lavicemi jde již dnes ale daleko účelněji. 

Nouzové focení, minimum zábavních funkcí

Do interní 146MB paměti pak můžete nainstalovat i další aplikace a hry v Javě. V dnešní době aplikačních obchodů je však Java obsah značně zastaralý. Po připojení k počítači se telefon tváří jako externí úložiště, přičemž s telefonem nejde nijak pracovat. Pro jeho správu, synchronizaci a update softwaru slouží aplikace Kies. V telefonu dále najdete základní kalendář, opakované budíky, úkolovník, poznámky, časovač, stopky, převodník měn, hlasový záznamník a jednoduchou kalkulačku. Tedy slušný základ.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Organizace času - správce souborů, kalendář, budíky, poznámky, převodník jednotek, úkoly, kalkulačka a hlasový záznamník s nepříliš kvalitním záznamem do formátu *.amr

Hudební přehrávač si poradí s běžnými empétrojkami, před každým spuštěním však probíhá aktualizace dostupných skladeb. Přehrávač hudby, jako jeden z mála, zvládne fungovat i na pozadí. A pokud budete mít po ruce vlastní sluchátka, můžete si spustit i FM rádio. Handsfree totiž funguje jako anténa.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač s obrázkem alba a „widgetem“ na ploše, FM rádio má slušnou citlivost na příjem signálu, zahraje ale jen s připojenými sluchátky

Samotná kvalita přehrávání ve sluchátkách nás příjemně překvapila, ani při maximální hlasitosti se neobjevuje rezonance, telefon má slušné basy i středy. Navíc je k dispozici i celá řada přednastavených ekvalizérů. Pokud přehráváte hudbu v reproduktoru, připravte se na to, že při vyšších hlasitostech zní už hodně plechově. Zábavu obastarává čtveřice obstarožních Java her, 3Mpix fotoaparát je bohužel jen do počtu. Nezvládá automatické ostření, takže jej zařazujeme spíše do podprůměru.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie ze Samsungu Xcover 550

Jedině odolnost vyčnívá

Samsung Xcover 550 je velmi jednoduchý model, který jihokorejského výrobce nestál moc vývojového úsilí. Prostředí je zrecyklované, na nedotykové platformě Samsungu nevidíme žádné převratné novinky, takže vše sklouzává k odolnosti. Telefon přestál několik našich zkušebních ponoření bez úhony (IP67) a poměrně dobře si vedl i při pádech v interiéru, byť nedisponuje žádnou normou, která by se vztahovala na nadměrné otřesy. Pády však nedělají dobře zadnímu krytu, který se občas částečně vycvakne. Abyste zajistili, že se do útrob nedostane voda a nečistoty, musíte jej pravidelně kontrolovat. 

Xcover 550 je tedy ideálním kandidátem na crash test, ve kterém se ukáže, co z telefonu zbude, když jej potopíte, hodíte do dáli, „vyperete“ v prachu, přejedete nebo jej použijete jako nouzové kladivo. Testo odolnosti pro vás připravíme v průběhu prázdninových měsíců. Na závěr se sluší zmínit, že je Xcover 550 vhodný pro nenáročně uživatele, kteří k telefonu nechovají moc „přátelský vztah“. Musíme ale s nostalgií zavzpomínat na dřívější generace „hloupých“ Xcoverů (např. Xcover 271), které měly GPS nebo vestavěný kompas - na tyto funkce se v novince nedostalo. Mezi hlavní konkurenty testovaného modelu patří odolné telefony značek Aligátor (R10 eXtremo), Caterpillar (CAT B25) či Evolveo (Strongphone). Telefony se sice liší jen detaily, před koupí je ale důkladně porovnejte a vyzkoušejte naživo.

Plusy:

  • zvýšená odolnost proti vodě - IP67, telefon ustojí i pády na zem
  • povedené dílenské zpracování
  • rychle přístupná svítilna
  • poměrně dobře ovladatelná alfanumerická klávesnice
  • hlasité vyzvánění, kvalitní reprodukce ze sluchátek
  • rychle přístupné profily
  • poměrně nízká cena

Mínusy:

  • horší čitelnost displeji na slunci
  • čekali bychom lepší výdrž na baterii
  • kurzorová klávesa hlasitě cvaká
  • chybí automatické nastavení času po vyjmutí baterie
  • fotoaparát bez automatického ostření
  • sluchátko je občas tišší, než je jeho nastavená úroveň
  • při pádech se občas odcvakne část zadního krytu
  • nevyužité místo na displeji, drobné písmo nelze zvětšit
  • doručenky jako samostatné zprávy bez jména adresáta
]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Kapitoly článku

Témata článku: Samsung, , , CAT B25, Evolveo Strongphone, Evolveo Strongphone Accu, Evolveo Strongphone D2, Evolveo Strongphone D2 Mini, Evolveo Strongphone Q4, Evolveo Strongphone Q6, Evolveo Strongphone Q7, Evolveo Strongphone Q8, Evolveo Strongphone X1, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Xcover, Samsung Galaxy Xcover 2, Samsung S5610, Samsung Xcover 2, Samsung Xcover 237, Samsung Xcover 271, Samsung Xcover 550, Kurzorový kříž, Alfanumerická klávesnice, Externí úložiště, Ideální kandidát