Samsung začal blokovat smartphony pro cizí SIM

Samsung objevil dávnou praktiku blokování telefonů pro určité SIM karty. Zbytečně tak komplikuje uživatelům život. Proč to dělá?

Samsung začal potichu a nenápadně zamykat svá zařízení pro SIM karty z jiných světových regionů. O uplatňování blokace SIM Samsung informuje přelepkou na krabičce telefonů. Týká se to mimo jiné i nového tabletofonu Samsung Galaxy Note 3. Na přelepky jako první upozornil britský prodejce chytrých zařízení Clove.

Pokud koupíte smartphone od Samsungu v distribuci pro evropský trh, k mobilní síti se přihlásí pouze se SIM kartou vydanou některým z evropských operátorů. Pokud se pak s tímto zařízením vydáte na dovolenou např. do Asie nebo Spojených států a chtěli byste ušetřit za roamingové poplatky nákupem místní SIM, telefon se s ní do sítě nepřihlásí. Samsung v takovém případě radí zavolat si o pomoc na zákaznickou linku.

Klepněte pro větší obrázek
Přelepka na krabičce informuje o tom, pro jaký region je telefon určen (foto: SammyHub.com)

“Pokud si zákazník bude chtít vložit do zařízení SIM kartu z jiného regionu, než ve kterém bylo zařízení aktivováno (aktivací se rozumí první vložení SIM karty), měl by kontaktovat Zákaznickou linku Samsung pro aktivaci SIM karty,“ radí výrobce ve svém oficiálním prohlášení na dotaz MobilManie ohledně aplikování zámku SIM karty.

Omezování telefonů na určité SIM karty je spíše praktikou let minulých, od které postupně upustila i většina světových operátorů. Proč se Samsung rozhodl svým uživatelům nastavit tuto překážku, není v tuto chvíli moc jasné. V řeči PR se samozřejmě podle Samsungu jedná o vylepšení uživatelské zkušenosti: “Poslední aktualizace má za cíl umožnit kvalitní fungování našich zařízení v každém regionu. Uživatelé si mohou i nadále užívat pokročilých funkcí našich produktů.“

Aktivujte doma a dál se nestarejte

V drtivé většině případů ale fungují všechny cerfikované telefony správně ve všech sítích a dokonce si samy dokážou automaticky nastavit všechny přístupové a přihlašovací údaje k síti. Nabízí se tedy spekulativní otázka, jestli náhodou nejde Samsung na ruku evropským operátorům, kteří při zahraničních cestách svých zákazníků (zejména mimo regulovanou EU) přicházejí nákupem zaoceánských SIMek o tučné příjmy z roamingových poplatků. Tak komplikované to ale nakonec nejspíš nebude.

Kolem celé situace s blokacemi panovalo poměrně hodně nejasností. Samsung až v pozdějším vyjádření upřesnil, že uzamčení telefonu údajně není trvalé a odstraní se s první aktivací SIM karty v domovském regionu. Potom prý uživateli bude v telefonu fungovat jakákoli SIM v jakémkoli státě a regionu. To sice trochu odporuje principu neblokovaných zařízení, ale Samsung se tím zřejmě brání nežádoucímu šedému vývozu telefonů mimo evropský trh. Pokud se zařízení aktivuje se SIM z jiného regionu, dojde k uzamčení a k odemknutí bude třeba zakoupit speciální kód. 

Novota v podobě regionálního zámku telefonu se vztahuje nejen na nově prodávaný Samsung Galaxy Note 3, ale také na další highendová zařízení, jejichž výroba pokračovala i po závěru července letošního roku. Se zámkem, resp. prvotní blokací na evropskou SIM se tak mohou setkat i majitelé nově zakoupených smartphonů Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4 mini a loňského tabletofonu Samsung Galaxy Note II.

Diskuze (59) Další článek: Asus MeMO Pad HD 7: napodruhé lépe [recenze]

Témata článku: Samsung, , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4-A, Světový operátor, Blok, SMA, Samsun, Světový region, Místní sim, Pro +, Nejasnost, Sam