Samsungy Galaxy A3 a A5 (2016): restart střední třídy [recenze]

Otestovali jsme dvě novinky střední třídy od Samsungu. Můžeme je brát jako restart levnějších modelů, ovšem některé detaily zamrzí.
Kapitoly článku

Střední třída od Samsungu byla poslední dobou doménou převážně plastových smartphonů, který se podobal jeden druhému. Drobná změna nás čekala v podobě celokovových modelů Galaxy A3 a Galaxy A5, které se na trh dostaly v loňském roce. Letošní dvojice nástupců se však vzhledově inspirovala u Galaxy S6, takže na zádi přibylo odolné sklo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungů Galaxy A3 (2016) a Galaxy A5 (2016), oba modely mají stejné barevné varianty

Navíc se o čtvrtinu zvýšila kapacita baterie, což se celkem výrazně podepsalo pod celkovou výdrž. O něco více nás zaujal Galaxy A5 (2016), a to i přes některé softwarové nedostatky, U Galaxy A3 (2016) pak musíte z hardwarových nároků něco slevit. Ušetří ale i vaše peněženka, a to zhruba dva a půl tisíce.

Samsung Galaxy A3 (2016)
A310F
rozměry a hmotnost: 135 × 65 × 7,3 mm, 132 g
displej: 4,7", kapacitní AMOLED, 720 × 1 280, 312 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 2 300 mAh
procesor: Samsung Exynos 7578 (4× Cortex-A53, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5.1 (Lollipop)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
37 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Je třeba dát si pozor na to, že Samsung použil trochu nešťastné označení, které může některé zákazníky zmást. Pokud do vyhledávačů zadáte Galaxy A5, vyfiltruje se vám starý i nový model. Na přesné označení Galaxy A5 (2016) si alespoň ze začátku moc lidí nevzpomene. A abychom byli úplní, součástí nové produktové řady je i model Galaxy A7 (2016), ten se však v ČR prodávat nebude.

Samsung Galaxy A5 (2016)
A510F
rozměry a hmotnost: 145 × 71 × 7,3 mm, 155 g
displej: 5,2", kapacitní AMOLED, 1 080 × 1 920, 424 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 900 mAh
procesor: Samsung Exynos 7580 (8× Cortex-A53, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5.1 (Lollipop)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
40 %
vybavenost
cena: už se neprodává

V prvních minutách testování...

Našim prvním dojmům z testování jsme věnovali samostatný článek. Smartphony nás na první pohled zaujaly zejména vzhledem, kovové šasi je vhodně zkombinováno s 2,5D sklem na přední i zadní straně, což vytváří dojem luxusního zařízení. Ten je doplněn i úzkými kovovými rámečky. Povedené jsou i samotné Super AMOLED displeje, jemnost se zdá dostatečná, čitelnost se zvýšeným jasem na slunci je velmi dobrá.

Hardwarově je na tom lépe větší model, běží na osmijádrovém Exynosu a 2GB RAM, ve výbavě najdete snímač otisků prstů i optickou stabilizaci při natáčení a focení. Menší model běží na čtyřjádrovém Exnosu, 1,5GB RAM, ovšem pro někoho už může být 4,7" displej již nedostatečný.

U obou novinek oceňujeme přítomnost FM rádia, vůbec samotný systém vypadá jako u Galaxy S6. Na druhou stranu nepočítejte s podporou Screen Mirroringu a našlo by se i několik dalších chybějících „korunových položek“.

Lesklý povrch s odrazy

Nové smartphony řady Galaxy A (2016) charakterizuje skleněný povrch. Jedná se o 2.5D sklo Gorilla Glass 4, které je použito na čelní i zadní straně, samotný „náběh“ z boční hrany je pozvolný, což pomáhá jakémusi prostorovému dojmu ze samotného displeje. V obou telefonech je použit Super AMOLED panel s dostatečnou jemností pro obě úhlopříčky, v případě A5 (2016) se jedná o Full HD zobrazovač, u menší A3 (2016) bohatě stačí i HD rozlišení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Menší z obou modelů - Galaxy Galaxy A3 (2016)

Displeje mají opět velmi syté a živé barvy, které si můžete upravit aktivací několika barevných režimů, na sluníčku jsou na automatiku velmi dobře čitelné, protože se jas displeje automaticky nastaví i na jinak nedostupné maximum. Stejně se chová i Galaxy S6, kterému se novinky chtějí svým vzhledem co nejvíce přibližovat.

Boční hrany jsou tedy vyrobeny z kovu, jihokorejci použili podobnou slitinu jako u „es šestky“, i samotné zbroušení hran je dosti podobné. Snad jen z rovného povrchu se novinky zvedají trochu hůře. Přerušení v kovu značí vývody antén pro GSM a GPS, spodní hrana je osazena 3,5mm sluchátkovým konektorem, microUSB konektorem (USB 2.0) a hlavním reproduktorem. Ten zahraje poměrně slušně, silnou basovou složku samozřejmě nečekejte, ale příchozí hovory vždy uslyšíte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
A to stejně „v bleděmodrém“, jen ve větším podání u Galaxy A5 (2016)

 

Regulátory hlasitosti na pravém boku můžete navíc zvětšovat písmo v rámci textových zpráv, příp. poslouží jako spoušť fotoaparátu. Sekundární mikrofon pro nahrávání záznamů a pro zvuk videa najdete na horní hraně. Na pravém zbroušeném boku je umístěno zamykací tlačítko, kterým též rychle přepnete základní zvukové profily a nechybí ani šuplík pro nanoSIM a microSD kartu.

U některých asijských variant se bude dodávat i verze s hybridním microSD/microSIM slotem, v Evropě byl však zájem o tuto verzi minimální.

Nepatrně vystouplý fotoaparát

I celá záda jsou vyplněna skleněným povrchem. Na výběr jsou tři barevné varianty - celočerná (námi testovaná), bílá a zlatá. Ta je trochu netradiční, protože i přes zlatou záď zůstává přední rám stále černý. Co se týká skleněných povrchů, od vybalení z krabice na nich budou neustále patrné otisky prstů, ovšem pro okolí nejsou tolik výrazné, jako spíše to, že ve skle v poněkud velké míře odrážejí okolní objekty. Zadní i přední část telefonů tak můžete využít i jako nouzové zrcátko. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
minimálně vystouplý fotoaparát, šuplík pro nanoSIM a microSD a ukázka velké odrazivosti použitého skla Gorilla Glass 4

Do zadní části Samsung v obou případech integroval 13Mpix snímač (f/1.9) , který je nově jen nepatrně vystouplý. Je to zřejmě předzvěst toho, jak bude vypadat zadní strana u připravovaného Galaxy S7. Fotoaparát je u modelů doplněn LED přisvětlením, Galaxy A5 (2016) se může pyšnit i optickou stabilizací, byť v nastavení byste ji hledali marně. Zřejmě je tedy aktivní neustále. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zadní strana Samsungu Galaxy A5 (2016)

Lépe v ruce se nám však drží větší A5 (2016), protože má o něco blíže k dříve používané Galaxy S6, to je však čistě subjektivní dojem. Palec však u obou modelů dokáže poměrně efektivně obsloužit blok ovladačů pod displejem. Konkrétně se jedná o dosti rozměrné domovské tlačítko, které je doplněné senzorickými ovladači. 

Klepněte pro větší obrázek
Detail ovladačů pod displejem, „á pětka“ má v domovském tlačítku integrován i snímač otisků prstů

V Home Buttonu má Galaxy A5 (2016) integrován snímač otisků prstů, který sice funguje jen při rozsvíceném displeji, ale můžete s ním spojit dva kroky do jednoho. Stisknutí domovského tlačítka rozsvítí displej, a pokud na něm prst necháte o chvíli déle, dojde hned k vyhodnocení otisku a telefon je vám odemknut. U senzorických tlačítek ale postrádáme nastavení jejich podsvětlení a také bohužel i vibrační odezvu, to například loňské modely Galaxy A uměly bez problémů.

Klepněte pro větší obrázek
Přerušení v kovovém šasi značí vývody antén

Pokud se ale již máme pustit do srovnání, oproti předchůdcům se výrazně vylepšila výdrž napevno integrované baterie. V řeči čísel se jedná o cca 25% nárust, v praxi se zvýšená výdrž ukazuje na zhruba dvoudenní výdrži na jedno nabití, často se podaří i pár hodin nad tuto metu. Samozřejmě to platí, pokud na telefonu několik hodin nehrajete, nebo nehledáte „kešky“ se zapnutou GPS a s rozsvíceným displejem. 

Klepněte pro větší obrázek
Detail spodní hrany - microUSB, 3,5mm jack a hlavní reproduktor

Podstatný je také úbytek baterie přes noc, A5 (2016) ztratila maximálně 2 procenta, A3 (2016) pak o procento více. Naší spokojenost s výdrží baterie potvrzují i testy baterie na webu Phonearena, v němž se oba modely umístily na prvních dvou pozicích. Výdrž v simulovaném testu spotřeby byla lepší než u Galaxy Note 5, Galaxy S6, iPhonu 6S Plus i iPhonu 6S. U Galaxy A5 (2016) můžete počítat i s rychlým nabíjením, z nuly do plna nabijete za cca hodinu a třičtvrtě. Za nás tedy palec nahoru.

Klepněte pro větší obrázek
Ultra úsporný režim přebarví displej do černobíla

V systému nechybí ani integrace Ultra úsporného režimu, který přebarví prostředí do černobíla a povolí spustit jen několik málo aplikací. V absolutní nouzi vám přijde určitě vhod.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní krabice Samsungu Galaxy A5 (2016)

V základním balení najdete mimo telefonu a uživatelských manuálů i síťový adaptér, USB kabel, špendlík pro šuplíček s nanoSIM a microSD a také základní špuntová sluchátka bez přídavných nástavců.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> ]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy A3, Samsung Galaxy A3 (2016), Samsung Galaxy A3 Dual, Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy A5 (2016), Samsung Galaxy A7, Samsung Galaxy A7 (2016), Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB,