Testujeme Galaxy S6 Edge. Ptejte se online

Do prodeje jde v pátek, my jej máme dva dny s předstihem. V komentovaném článku se celý den můžete ptát na to, co vás zajímá.
Kapitoly článku

1. lahvon: Nepříjde vám, z prvního dojmu, že se ten telefon fakt blbě drží? :)
Díky těm zahnutým stranám. Přijde mi to teda extrémně nepraktický. Hlavně když s tím člověk manupuluje jednou rukou.

Dobrý den, možná to na fotografiích nevypadá, ale pokud nemáte dřevorubeckou dlaň, tak právě díky zahnutému displeji telefon padne poměrně dobře do ruky. Jistě, je třeba si na to chvíli zvykat, ale samotné zakřívení displeje kopíruje vnitřní část dlaně, zvláště tehdy, když jej držíte v jedné ruce. Ať jste již pravák nebo levák. Je to tedy hodně podobné jako u Galaxy Note Edge, i když přiznávám, že zakřivení nemusí sednout každému. Raději než pořídit naslepo, doporučuji telefon určitě vyzkoušet.

2. Krejmaj: jaka je maximalni delka/velikost nahraveneho videa? 

Dobrý den, maximum fotoaparátu je UHD video v rozlišení 3 840 × 2 160 pix, které můžete natáčet maximálně po dobu pěti minut. Jinak je ještě na výběr QHD (2560 × 1 440 pix), Full HD s 60 fps a základní Full HD.

3. Ján Snopko: Ako sa ten telefón drží? Vďaka zahnutým plochám nedochádza pri úchyte k nechceným dotykom/posunom?

Jak jsem uváděl již v otázce č. 1, s menšími dlaněmi se mi telefon ovládá dobře jednoruč, právě díky zahnutým bočním hranám. Co se týká materiálu, tak sklo je při zpocených dlaních trochu kluzké a snadno se „ošahá“. Telefon tak bude třeba určitě několikrát denně otřít hadříkem, který však součástí základního balení není. Při obouručním ovládání mohu vytknout to, že si můžete ukazovákem pravé ruky nechtěně při hraní zaslepovat hlavní reproduktor. Na druhou stranu úchop přes zahnuté plochy negeneruje náhodné dotyky, což Samsung odladil již u tabletofonu Galaxy Note Edge.

4. Ján Snopko: Použil Samsung DAC Wolfson tak ako v predošlých S? Na túto mi asi neodpoviete ale - nakoľko chýba podpora pamäťových kariet, ako to bude s flashovaním alternatívnych ROM? Budem si musieť spraviť zálohu 32 - 128GB dát zakaždým, keď budem chcieť flashnúť ROM? Je to nejak ošéfované? Alebo si budem musieť spraviť partície systému?

Ano, je použit DAC Wolfson WM1840. Co se týká alternativním ROM, od výrobce to určitě nijak „ošéfované“ nebude :-) Samsung se staví proti nahrávání alternativních ROM, což je opět vidět i zase o něco více zabezpečeném KNOXu. V S6 Edge je nainstalován KNOX 2.4 s KAP (KNOX Active Protection), který pracuje na dvou úrovních. Za prvé se jedná o zachování integrity dat v systémové partition, zadruhé se jedná o ochranu kernelu v reálném čase, která zakazuje neautorizovaný přístup či modifikaci klíčových součástí kernelu a datových struktur.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
KNOX jde zdánlivě deaktivovat, kontroly integrity dat v podání KNOX WARRANTY VOID bitu se ale zřejmě nezbavíte

Pokud bude flashovat alternativní ROM, pokud se vám to podaří, pravděpodobně porušíte bit KNOX WARRANTY VOID, který je vidě v Odin módu. Otázkou ale ještě zůstává, jak to vlastně s celým KNOXem bude, protože jej zdánlivě můžete ve Smart Manageru zapnout (poté následuje restart) či vypnout. Zatím tedy nevím, jaký to bude mít vliv na případné flashování.

5. Hawkey1234: Při nějakém intenzivnějším používání, jak moc se zahřívá, dá se bez problému držet, nebo je to už bez krytu nepříjemné ? Díky

Když jsem včera telefon nastavoval, stahovala se aktualizaci, probíhal přenos dat přes Wi-Fi Direct a do toho jsem spouštěl aplikace a spouštěl benchmarky, telefon velmi výrazně topil. Při běžném používání, třeba u při dlouhodobém hraní her, je zahřívání cítit, ale není to nic, kde byste neudrželi ruku. Zahřívání zadního krytu je myslím si „v normě“.

6. tomasemedek: Když se dívám v režimu landscape na video v poměru stran 16:9 tak horní a dolní část videa "teče přes bok". Není to vlastně špatně? 

Dobrý den, displej sahá zhruba pouze do poloviny zahnutých bočních hran. Jak můžete vidět na fotce displeje při sledování seriálu, nepozoruji nic co by mi sledování znepříjemnilo nebo, ani to, že by mi něco z obrazu chybělo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy S6 Edge a přehrávání videí

7. pampuch_sk: Zahnuté obrazovky/sklo všeobecne trpia silnejšími odleskmi svetla (iPod nano 4g napr.). Ako je na tom edge? Sú zahnuté hrany dobre čitateľné na priamom slnku?

Čitelnost hlavní displejové plochy na sluníčku je velmi dobrá, při pohledu na boční displeje, jakožto součásti hlavního displeje díky přetečení obsahu, dochází k odleskům světla, takže jsou boční hrany trochu hůře čitelné. Např. v reižmu na šířku displeje, pokud chci zjistit zobrazený čas v pravém horním rohu, musím se na to místo trochu více soustředit. Nejsou to ale nijak velké odlesky, protože bez problému spočítám na přímém slunci i při různých náklonech displeje např. počet stavových ikon. Pokud mám zobrazen pouze panel Edge, který je na černém pozadí, nemám problém přečíst celý obsah bočního panelu a to i na přímém ostrém slunci.

8. _John_: Máte pocit, že držíte opravdu elektroniku za 20 tisíc plus korun? Nebo je to jako u ajfounu, kdy držíte v ruce hliníkový křehký, trochu lepší MP3 přehrávač a bylo by vám líto vyhozených peněz?

Dobrý den, byť telefon může díky užším hranám, na které přetéká displej, vypadat křehce, ve skutečnosti je první dojem více, než pozitivní. Telefon je bytelný, displej je prvotřídní, líbí se mi u něj to, že pokud se díváte z boku, tak vlastně nevidíte jeho konec, jako by displej pokračoval do nekonečna. Telefon mi dobře padne do dlaně, kov příliš nestudí a barva telefonu se mění s jeho nakloněním od černé až po modrou. Jediným velkým nedostatkem jsou viditelné otisky prstů na zadním krytu, které u plastové Galaxy S5 nebyly.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadají záda černé barevné varinty po půldenním používání

Jinak si myslím, že si cenovku zřejmě obhájí, což se zřejmě promítne do finančních výsledků Samsungu za Q2 2015. A pokud bych měl vybrat variantu, která se nejvíce povedla, tak je to zelená, která ve skutečnosti vypadá velmi exkluzivně. Škoda jen, že ještě není k dostání, a až bude, najdeme ji pouze u nejdražší 128GB varianty. Rozhodně doporučuji telefon vyzkoušet, protože díky reflexivní vrstvě není moc fotogenický. Na živých fotografiích může vypadat „nic moc“.

9. radim.t: Dotaz zní. Z hlediska praktického využívání je lepší volit S6 nebo S6 edge. Již jsem si s telefony hrál, ale připadá mi, že edge je telefon, který se nedá nosit v pouzdře a pokud ano nevynikne jeho exkluzivita. Takže si myslím, že je z hlediska praktičnosti, kdy na S6 nasadim zezadu i průhledný obal lepší S6. Jen bych chtěl slyšet názor. Děkuji

Dobrý den, já S6 Edge nosím v pouzdře za pasem, někteří jej nosí v kapse u kalhot, jiní třeba v pouzdře s poutkem, které telefon povytahuje. Můj názor je takový, že pokud už budete pořizovat Galaxy S6 Edge (a současně vybírat mezi ním a S6), tak asi zejména kvůli vzhledu. A pokud telefon chcete chránit, tak je pro něj k dispozici odolný nacvakávací zadní kryt, který jeho design nijak nenaruší a také flipové poloprůhledné pouzdro ClearView Cover. To kopíruje zakřivení displeje, takže nasazením pouzdra de-facto neztrácíte exkluzivitu.

Asi bych na S6 Edge nenasazoval flipová pouzdra, díky kterým nepůjde poznat, zdali používám S6 nebo S6 Edge. To bych raději sáhnul po „flatové“ variantě nebo S6 Edge nosil bez pouzdra. Odolné sklo Gorilla Glass 4 by toho mělo navíc dost vydržet.

10. pepapotopa: Koupili byste si tento telefon za aktuální maloobchodní cenu?

Dobrý den, ano, ale asi bych počkal na to, až se cena po několika měsících trochu sníží. Navíc přecházím z Galaxy S5, přičemž změna mezi oběma modely je opravdu výrazná. S6 Edge je ale víceméně exkluzivní smartphone, který se snaží rovnat iPhonu, takže zde je zřejmě vyšší cena na místě. Pokud bych si vybíral mezi oběma, tak bych určitě připlatil za dvojitě zahnutou variantu.

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy A7, Samsung Galaxy A7 (2016), Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, GAL, Exkluzivita,