Testujeme hodinky Samsung Gear S [video]

Nové hodinky od Samsungu mohou s nanoSIM fungovat samostatně, připojí se k internetu přes Wi-Fi, navigují a monitorují váš zdravotní stav.

Na loňském veletrhu IFA Samsung představil první generaci hodinek Galaxy Gear, která běžela na upraveném Androidu Jelly Bean. V únoru jsme se dočkali nové řady hodinek Gear 2 a Gear 2 Neo s Tizenem. K nim se brzy přidaly i první hodinky Galaxy Gear, pro které výrobce přichystal nevratnou aktualizaci na systém Tizen

Klepněte pro větší obrázek
Hardwarové specifikace hodinek Samsung Gear S

V Barceloně na MWC 2014 došlo i na představení chytrého náramku Gear Fit, který sice běží na univerzálním RTOS systému s omezenou sadou instrukcí, ovšem u náramku nejvíce zaujal zahnutý Super AMOLED displej. Právě ten přešel i do testovaných hodinek Samsung Gear S, které jsou navíc osazené slotem pro nanoSIM, takže je můžete používat i jako samostatné mobilní zařízení. U SIM to ale nekončí, hodinky se mohou připojit k Wi-Fi, změří tep, napíšete na nich e-mail, textovou zprávu, zabrouzdáte na webu nebo využijete navigaci Nokia Here.

Zahnutý displej má opodstatnění

Hodinky do redakce dorazily v černé barevné variantě, černý je nejen displejový modul, ale také pásek. Z něj můžete modul hodinek jednoduše vyvléknout (podobně jako u náramku Gear Fit) a nahradit pásek jiným. Na výběr jsou různobarevné gumové pásky, úzké a široké, stejně tak jako kožené pásky s krystaly Swarovski. 

Displej na hodinkách má úhlopříčku 2" a rozlišení 360 × 480 pix. Jedná se o Super AMOLED, takže je na sluníčku poměrně dobře čitelný. Zahnutí displeje se podepsalo i na zahnutí celého těla hodinek, které může daleko lépe obstoupit celé zápěstí. Na ruce působí hodinky přirozeněji, než dřívější generace s rovnými zády, resp. rovným displejem. Pod zobrazovačem se nachází hlavní ovladač - široké univerzální tlačítko, kterým hodinky odemykáte, zapínáte, příp. restartujete. Po levé straně od ovladače je umístěn senzor okolního osvětlení, který se stará o automatickou regulaci jasu displeje, vpravo je umístěn UV senzor, který analýzou světla poradí, jak se obléci, případně jak dlouho byste na slunci měli pobývat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hodinky Gear S a dominanta - 2" zahnutý Super AMOLED displej

Z levého boku hodinek se ozývají systémové zvuky, vnitřní strana je osazena senzorem srdečního tepu, slotem pro nanoSIM a konektory pro připojení dokovací stanice. Ta je tenkrát poměrně hodně masivní, protože má v sobě umístěnou druhou baterii. Při nabíjení hodinek ze sítě tedy současně nabíjíte i akumulátor v kolébce, ten pak můžete v ideálním případě využit k dalšímu dobití hodinek do maximálně poloviny jejich kapacity.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z vnitřní strany najdeme slot pro nanoSIM, senzor srdečního tepu a kontakty k připojení dokovací stanice

Samotný akumulátor má 300mAh a je logicky nevyměnitelný. Hodinky splňují odolnostní normu IP67, takže se s nimi nemusíte bát vody. Na druhou stranu musíte dávat pozor na hermetické uzavření slotu pro nanoSIM, aby dovnitř nevnikla voda ani prach. K otevření záslepky je třeba dodávaná plastová tyčinka s zobáčkem, pokud se budete snažit nehtem, rychle jej zalomíte. Jinými nástroji zase můžete narušit kryt hodinek, tím pádem i porušit jejich odolnost.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pásek je gumový, při troše úsilí z něj hlavní modul můžete vyvléct. Pásek lze upravit na různé rozměry zápěstí

Pásek na hodinkách je délkově upravitelný, spona se zapíná vcelku lehce, poté však drží překvapivě pevně a nemá tendenci se sama odepínat. Co se týká hardwaru, v hodinkách najdeme 1GHz dvoujádro od Qualcommu, které doplňuje 512MB RAM a 4 GB interní paměť. Uživatelský prostor po připojení k počítači (přes režim MTP) se však smrsknul na pouhé 2,4 GB. To využijete zejména na ukládání hudby a dalších souborů, protože fotografie můžete přes galerii sdílet přes Bluetooth s telefonem. Fotoaparát na hodinkách tentokrát chybí, do interní paměti se dále instalují stažené aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hodinky Gear S na ruce už působí poměrně hodně mohutně, díky prohnutí displeje a zad však na zápěstí drží poměrně dobře. Detail nabíjecího doku, jehož součástí je i baterie s menší kapacitou

Konektivita dále zahrnuje Wi-Fi a Bluetooth 4.1, přes jedno nebo druhé můžete být spojení s podporovaným smartphonem Samsungu, což je potřeba pro případnou instalaci aplikací. Hodinky v neposlední řadě disponují integrovanou GPS, s aplikací Nokia Here vás tedy umí navést do zadaného cíle. 

Opět na Tizenu

Hodinky Samsung Gear S jsou opět postaveny na operačním systému Tizen, který Samsung vyvíjí spolu s Intelem a s několika dalšími desítkami firem. Zatímco systém zatím nedokázal prorazit v oblasti smartphonů, mezi nositelnými zařízeními se Tizen drží na špici popularity jako jeden z nejpoužívanějších systémů v rámci kategorie „wearables“. V hodinkách je přítomna zatím poslední verze systému, Tizen 2.2.1.3.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrazovka hodin, potažením shora dolů si stáhnete notifikační lištu, ve které nastavujete hlasitost, jas a blokovací režim. Potažením zdola nahoru vysunete hlavní nabídku, kde jsou všechny nainstalované aplikace

Úvodní obrazovka zobrazuje hodiny, v rámci editace zde můžete nastavit různé analogové a digitální hodiny. Pokud zvolíte digitální, gesto pro zobrazení hodin (pohyb ruky směrem k obličeji) zobrazuje jen bílé hodiny na černém pozadí, takže šetříte baterii. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pokud se z obrazovky hodin posouváte doprava, dostáváte se na jakési obrazovky s widgety, kde může být hudební přehrávač, záznamy z kalendáře, rychlé připojení, S Health, kontakty nebo zprávy ze zpravodajských webů (v angličtině). Maximálně lze mít aktivních pět takovýchto ploch

Podržení dvojice prstů kdekoliv v menu dojde k zobrazení poslední spouštěných aplikací, rychle tak přepnete na jinou aplikaci, aniž byste museli procházet hlavní nabídkou. K té se jinak dostanete potažením z obrazovky hodin směrem dolů, opačný směr slouží pro vysunutí notifikační lišty. Zde lze upravit hlasitost, jas a také zjistit druh připojení k mobilnímu telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A pokud jdete z obrazovky hodin doleva, zobrazí se nejprve notifikace v seznamu a poté samostatně, každá na vlastní obrazovce. Notifikace se mohou zobrazovat z jakékoliv nainstalované aplikace v připojeném smartphonu, které toto chování povolíte

Posunem doprava procházíte přes pět stránek s miniaplikacemi, můžete zde být umístěno např. počasí, aplikace S Health nebo třeba informace z kalendáře na aktuální den. Posune, z hodin doleva se dostanete do seznamu notifikací, v podpůrné aplikaci Gear Manager si můžete nastavit, od jakých nainstalovaných titulů chcete notifikace odebírat. Pokud pokračujete dále doleva, zobrazí se vám podrobnosti o každé notifikaci ze seznamu, na řadu z nich lze přímo reagovat, např. na SMS můžete hned odpovědět, případně lze detailní informace zobrazit po stisku tlačítka v telefonu, který se odemkne a zobrazí daný obsah.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možné vzhledy předinstalovaných hodin

Doposud jsme si popisovali režim „Companion“, tedy hodinky spolupracují s připojeným telefonem a jsou jeho prodlouženou rukou. Příchozí hovory můžete přijmout na hodinkách a vyřídit je pomocí hlasitého odposlechu nebo připojeného Bluetooth sluchátka. Další možnosti (na první pohled hodně nepřehledné) se zpřístupní až po vložení nanoSIM karty. V Nastavení hodinek si můžete zvolit, zda chcete při vytáčení hovorů používat SIM telefonu nebo v hodinkách, protože i když máte SIM v obou zařízeních, stále můžete na hodinkách přes Bluetooth vyřizovat hovory z připojeného smartphonu. Patřičné chování lze nastavit i pro odesílané zprávy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace S Health a měření spánku, UV záření, kroků a srdečního tepu

Pokud jsou hodinky připojeny k telefonu, využívají jeho připojení k internetu, takže u nich nemůžete aktivovat Wi-Fi. Pokud máte v hodinkách SIM, zaskočí vás prázdná aplikace E-mail. Ta totiž jen přejímá notifikace z telefonu, přičemž jsme předpokládali, že se bude jednat o plnohodnotnou aplikaci napojenou na Exchange. V rámci aplikační výbavy jsme dále odhalili aplikaci S Health, která monitoruje váš pohyb, spánek a okolní UV záření. Mezi aplikacemi je předinstalovaná i navigace Nokia Here, nechybí zde ani kompas či stopky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alfanumerická a QWERTZ klávesnice, číselník, vyhledání zařízení, Nastavení, navigace Nokia Here, kompas a stopky

Hodinky Samsung Gear S začínáme aktuálně testovat. Vaše případné dotazy můžete pokládat do diskuse pod článkem. Cena hodinek na českém trhu by se měla pohybovat okolo 10 tisíc Kč.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (9) Další článek: Kovový phablet Huawei Ascend Mate7 jde do prodeje. Za kolik?

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy, Nabíjecí dok, Připojený telefon, Gear s, Připojené bluetooth, Podporovaný smartphone, Dvojice prstů, Spona, Test, Zpravodajský web, Sam, Hod, Samsun, Displejový modul, Pohyb ruky, Knight Rider