Testujeme prémiový Samsung Galaxy Tab S 10.5 [video]

V redakci testujeme nejlépe vybavený tablet Samsungu letošního roku. Ke slušné výbavě přidává Super AMOLED displej.

Samsung v červnu představil očekávané tablety řady Galaxy Tab S, které mají kopírovat řadu Galaxy S u smartphonů. Proč? Jednoduše má nabízet z oblasti tabletů to nej, co dokáže jihokorejský výrobce nabídnout. Již brzy vás detailně seznámíme s menším modelem Galaxy Tab S 8.4, který je po dvou letech konečně plnohodnotným nástupcem Galaxy Tab 7.7, prvního Samsung tabletu se Super AMOLED panelem. Dnes se však blíže zaměříme na desetipalcový model Galaxy Tab S 10.5.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 16GB LTE
rozměry a hmotnost: 247 × 177 × 6,6 mm, 467 g
displej: 10,5", kapacitní Super AMOLED, 2 560 × 1 600, 288 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 7 900 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 801 (4× Krait 400, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
36 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Tablet nám dorazil v bronzové barevné variantě a je to pro nás po delší době oddych, protože doposud jsme většinou testovali výhradně bílé barevné varianty. Když jsme tablet vzali poprvé do ruky, přišel nám lehčí, než bychom mu odhadovali. Samsung u nejnovějšího modelu výrazně stlačil dolů tloušťku celého zařízení, tablet se tak dobře drží a snadno přenáší. V ruce při dlouhodobějším hraní či sledování videí nijak netíží, takže nemáme problém při jeho dlouhodobějším používání.

Speciální úroveň jasu na přímém slunci

Zadní kryt ušel od Galaxy S5 opět kus cesty, tablet tak v dlaních působí příjemně, a co je podstatné, při zpocených dlaních neklouže. Povrch vypadá hladce, naomak ale cítíte lehce zdrsněný povrch. V krytu je ještě vsazen 8Mpix fotoaparát s přisvětlovací LED diodou. Tablet vůbec celkově nepůsobí nijak obrovsky, může za to zejména zkosení boční pokoeané lišty i malý rámeček po bocích displeje.

Displej je ale každopádně nejvýraznější inovací, Samsung do tabletu integroval 10,5" Super AMOLED panel s rozlišením 2 560 × 1 600 pixelů. A co je nejpodstatnější, čitelnost na přímém slunci je na velmi dobré úrovni. Může za to upravená automatika, která na přímém slunci spustí zvýšený jas displeje, takže nebudete mít problém přečíst ani drobný text. Stačí ale zajít do stínu a za tři vteřiny jste zpět na běžném jasu určeném pro interiéry. Vyřešeno je to skvěle, nebudete mít žádný důvod automatiku vypínat, protože s jejím nastavením byste se na ten nejvyšší jas ani neměli jak dostat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čelní strana Galaxy Tab S 10.5 focená na přímém slunci, takto nějak to vypadá s čitelností displeje, kdy se jeho jas automaticky nastaví do velmi vysokých hodnot

Displej je také pro běžné potřeby jemný, texty jsou ostré, k pozorovacím úhlům a barevnému podání nemáme žádné výtky. Displej nelze porovnávat s dříve používanými LCD panely, barvy jsou živé, prokreslené a jasné. Navíc se může barevný rozsah měnit automaticky dle používané aplikace, mimo to je připraven speciální režim Super AMOLED displeje pro prohlížení fotografií i pro videa.

Kvalita zpracování a snímač otisků prstu

Zpracování je u tabletu na velmi dobré úrovni, tělo ani při násilném krutu nevydává z útrob žádné pazvuky. Do redakce nám dorazila LTE verze, takže do tabletu můžete na pravém boku vložit mimo microSD kartu i microSIM, jakmile tak učiníte, je třeba tablet restartovat. SIM využijete na mobilní data i na volání, ovšem jen přes hlasitý reproduktor (mikrofon je umístěn na spodní hraně) nebo Bluetooth sluchátka. Reproduktor nad displejem rozhodně nehledejte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily - ovladače pod displejem, pravý bok se sloty a pohled na tablet z boku

Systémový konektor se netradičně přesunul nabok, nachází se uprostřed mezi záslepkami zmíněných slotů a je škoda, že zde výrobce neintegroval široký microUSB (USB 3.0), protože s dodávanou základní nabíječkou se tablet s 7 900mAh baterií nabíjí opravdu dlouho. Až několik hodin. Na bocích najdeme dvojici steroreproduktorů, nemůžete od nich čekat žádné zázraky, ale mají poměrně vysokou hlasitost, při níž nedochází k žádné rezonanci ani ke zkreslení hudby. Pro delší poslech však doporučíme zapojit sluchátka do 3,5mm konektoru jack na levém boku.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana tabletu, jindy bronzová se na světle jeví spíše došeda. Detail povrchu zadní strany, umístění microUSB konektorů, slotů pro microSIM a microSD a konektory sloužící k připojení nových flipových pouzder

Zamykací klávesa a regulátory hlasitosti jsou umístěny na horní hraně spolu s infraportem. Pomocí aplikace Smart Remote přes něj můžete ovládat vaši domácí televizi. Hlavní ovládací prvky jsou opět stejné jako u smartphonů, tedy v hardwarové podobě pod displejem. Na klávese Home je integrován snímač otisků prstu, který funguje obdobně jako u Galaxy S5. Otisk prstu můžete použít místo hesla Samsung účtu, k odemknutí zařízení nebo ještě užitečněji ke vstupu do Soukromého režimu, který odhalí jinak skryté fotky, videa, hudbu a další soubory. Potažením prstu z pravého boku ke středu vysunete lištu podporovaných aplikací Multidispleje, tedy aplikací, které mohou být zobrazeny na displeji současně ještě s druhou takovou aplikací. Celkem je připraveno pětadvacet titulů.

Zaplněná RAM a KitKat s TouchWizem

Obě senzorické klávesy vedle domovského tlačítka mají vibrační odezvu i vlastní dobu osvětlení. Zpětnou šipku asi není třeba blíže představovat, stiskem levého se dostanete do seznamu posledních spuštěných aplikací, z něhož můžete vyvolat Správce RAM. V tabletu je adresovatelných 2,71 GB RAM, zbytek do papírových 3 GB připadlo grafickému adaptéru Mali-T628. O procesorovou výbavu se postaral Samsung, jedná se o Exynos 5420, osmijádro taktované na 4 × 1,9 GHz a 4× 1,3 GHz. V Antutu nasbírala novinka skóre 32 307. Na testování jsme dostali 16GB variantu tabletu, v paměti je ale volných pouze necelých 9 GB. Po připojení k počítači je k dispozici pouze režim MTP a tablet se nenabíjí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní pohotovostní obrazovka, horní výsuvná lišta, volná RAM po uvolnění paměti a výsledek v benchmarku Antutu

Po najetí telefonu je zabráno zhruba 2 GB RAM, což poukazuje na to, že nadstavba TouchWiz poslední generace, postavená nad Androidem KitKat, je stále poměrně hodně robustní. Barvy a prvky systémového rozhraní pocházejí z Galaxy S5, přibyly k nim Stránky obsahu a drobné úpravy pohotovostního režimu. Stánky obsahu se skládají ze čtvercových a obdélníkových widgetů, miniaplikace se zprávami ale již několik generací stále neumí přidat české zdroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lockscreen a odemykání prstem, upravujeme Stránky obsahu, základní nabídka aplikací a vybrané tituly pro režim Multidisplej

Na běžných plochách přibyl v levém spodní rohu rychlý přístup do Správce souborů. Horní lišta na nás působí, jako by k tabletu vůbec nepatřila, nezobrazuje se totiž přes celou šíři displeje. Jak je vidět i na přiloženém videu, odsouvat ji musíte jen v zobrazované oblasti, jinak na potažení prstu nereaguje. Najdete v ní zástupce rychlého spuštění, notifikace, jezdce pro jas, hlasitost a vstup do nastavení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
QWERTY klávesnice, Správce souborů, využití interní paměti a dostupné režimy

Z toho můžeme vypíchnout blokovací či Ultra úsporný režim, který omezí funkce tabletu a přebarví uživatelské rozhraní do černobíla. Mezi aplikacemi narazíme na, u Samsungu běžný, základ. K němu můžeme připočíst aplikace pro vzdálené ovládání TV nebo SideSync 3.0 pro zrcadlení displeje smartphonu do tabletu. Přes Remote PC můžete ovládat notebook nebo počítač, nechybí ani kancelářský balík Hancom. Další bezplatný software je k dispozici na aplikačním portálu Samsung Galaxy Apps či na Google Play. Systémová QWERTZ klávesnice je zobrazena přes celou šíři displeje a to včetně číselné řady. Potěšitelným faktem je to, že nepřišla o vibrační odezvu ani o klávesové zkratky přes tlačítko Ctrl.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung Galaxy Tab S 10.5 začínáme aktuálně testovat, vaše případné dotazy uvítáme v diskusi pod článkem.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (13) Další článek: ČTÚ má mapu mobilního internetu. Slouží k veřejné kontrole operátorů

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7, Samsung Galaxy Tab 7.7 32GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7 64GB 3G, Samsung Galaxy Tab S 10.5, Samsung Galaxy Tab S 10.5 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab S 8.4, Samsung Galaxy Tab S 8.4 16GB LTE, Systémové rozhraní, Zdrsněný povrch, GAL, Sam, Galaxy Tab S, Samsun, Systémový konektor, Potěšitelný fakt,