Testujeme Samsung Galaxy Note 4 [video]

Očekávaný tabletofon od Samsungu dorazil do redakce. Co nového si pro nás jihokorejci připravili? Budou změny až tak zásadní?
Kapitoly článku

Uživatelské rozhraní a nastavení

V telefonu je přítomen Android 4.4.4 KitKat s grafickou nadstavbou TouchWiz poslední generace. Ta se podobá Samsungu Galaxy S5, je však dovybavena o průhledné widgety na plochách a upravenou nabídku posledních spuštěných aplikací, kde jsou položky řazeny v 3D vzhledu karet, vybrané aplikace lze odsud navíc spouštět přímo v režimu Multidispleje.

Nabídku Multidisplej otevřete delším podržením zpětné šipky, kliknutím na aplikace je rovnou otevřete v menším okně, které později můžete zmenšit do podoby dvou oken nebo na fullscreen. Někdy se nám místo vysunutí horní lišty podaří aplikaci přemístit do plovoucího okna, gesto jsme však zatím přesně neidentifikovali. Aplikace v okně můžete pak dále zmenšit do plovoucích bublin a otevřít je až v případě potřeby. Potažením na horní nebo spodní polovinu displeje aplikace zaberou jim příslušející oblast.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka, poslední spuštění aplikace, horní výsuvná lišta a informace o profesionálním audiu. Lockscreen a signalizace příchozí zprávy, využití RAM, nabídka aplikace a různé rozvržení nabídky Nastavení včetně oblíbených položek

Samsung zapracoval na jednoručním ovládáním, gestem jednoho prstu můžete zmenšit zobrazenou plochu displeje. Současně si můžete na boku zobrazit softwarové dotykové ovládací prvky. Nabídka nastavení prodělala vizuální obměnu, našli jsme zde položku pro upravení zvukového výstupu po připojení zvukových zařízení přes USB i podporu technologie MirrorLink. 

Pero S pen a dostupné aplikace

Pero S Pen je oproti loňské generaci nepatrně menší, zhruba na stejném místě na něm opět najdete jedno akční tlačítko. Perem můžete ovládat uživatelské rozhraní stejně, jako prstem. U poznámek S Note a aplikace Sketchbook jsme si povšimli více odlišitelných úrovní intenzity tlaku, skok oproti Notu 3 je tak poměrně výrazný. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Využití pera S Pen - kreslní ve SketchBooku, hromadný výběr fotek a textu

Po vytažení pera nebo, při jeho přiblížení k displeji se stisknutím tlačítka, se zobrazí obrazovka Bezdotykový příkaz. Zde jsou k dispozici rychlé akce pera. Mezi novinky patří Inteligentní výběr perem, který slouží pro hromadný výběr obrázků nebo textu. Stačí jen držet tlačítko na peru a táhnout přes vybranou oblast. Bez držení tlačítka vytváříte výstřižky a ukládáte je se štítky do vámi vytvořených alb. Pokud tlačítko držíte, vybíráte, podobně jako myší, více souborů najednou nebo přesnou část textu. Pokud se od pera s telefonem vzdálíte, telefon vám to dá vědět vibracemi a zvukovým upozorněním.

Zprávy, telefonní seznam

Aplikace zpráv je stejná jako u Galaxy S5, máme zde bubliny prioritních odesílatelů v horní části s konverzačními vlákny umístěnými níže. V nich je odesílatel a příjemce barevně odlišen. Po stažení češtiny se layout klávesnice změní na QWERTZ, počítá se na i s vyhrazeným číselným řádkem. Při psaní je k dispozici psaní tahem prstu, podle čehož se filtrují dostupná slova. Psát můžete i s aktivním slovníkem T9 nebo hlasovým zadáváním přes servery Googlu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefonní seznam, oblíbené kontakty a volání. Ovládací prvky mohou být menší při jednoručním ovládání, případně se objeví jen v malém čtverci, pokud mte aktuálně spuštěnou nějakou aplikaci, se kterou pracujete

Telefonní seznam je neměnný již několik generací, potažením prstu do boků píšete SMS zprávu, resp. danému kontaktu voláte. Hlasitost ve sluchátku i z hlasitého reproduktoru je dostatečná.

Aplikační výbava, multimédia, fotoaparát

Aplikace zahrnují celou řadu organizačních funkcí, dále nechybí správce souborů, internetový prohlížeč, dálkové ovládání televize (Smart Remote) a poznámky Evernote. Aplikace S Health se stará o váš energetický příjem a výdej. Novinkou v aplikaci je měření intenzity UV záření a okysličení krve. Překvapila nás však hláška v horní liště, která se nemusí líbit každému - „Neaktivní déle než 1 hod - Co takhle se projít?“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Výsledky benchmarku Antutu, webový prohlížeč a hudební přehrávač
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Centrum aplikace S Health, ukázka krokoměru a hodnot zanesených do grafu. Novinkou jsou notifikace S Health, které vás nabádají k větší aktivitě

Multimediální výbava se skládá z galerie, videopřehrávače, který přehrává videa i v malém okně překrývající okolní obsah. Při spuštění videa se také může automaticky aktivovat režim Kino AMOLED. Hudební přehrávač disponuje ekvalizérem i přehráváním hudby podle nálady. Při zamknuté obrazovce a přehrávání hudby se na pozadí zobrazuje obrázek alba.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské rozhraní fotoaparátu s nastavením

Fotoaplikace má trochu upravené uživatelské rozhraní, nejdůležitější položky jsou dostupné hned po spuštění, k dalším se můžete dopracovat po kliknutí na tlačítko s třemi tečkami. Nejpoužívanější nastavení si pak můžete vynést do levého sloupce. K dispozici je několik fotorežimů, mj. i Wide selfie, další si můžete stáhnout z Galaxy Apps. Optická stabilizace je při focení automaticky aktivována, povolit ji lze také při natáčení videí, maximálně však u Full HD. Tabletofon dokáže videa natáčet v maximálním rozlišení 3 840 × 2 160 pix.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázkové UHD video:

Samsung Galaxy Note 4 začínáme aktuálně testovat, pokud máte jakékoliv dotazy, můžete se zeptat v diskusi pod článkem.

Témata článku: Samsung, , , , , , , Apple iPhone 4GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S5, Verze toho, Galaxy note, Test, RCA, Časový odstup, Vizuální rozdíl, Sketchbook, Největší rozšíření, Kino a Fotografie,