Testujeme Samsungy Galaxy A3 a A5 (2016) [video]

Samsung začal v ČR prodávat dvě novinky z kovu a skla, které do střední třídy protlačily zajímavé funkce. Jaké jsou naše první dojmy?

Samsung v letošním roce plánuje zjednodušení portfolia do čtyř modelových řad společně s novým produktovým značením, ve kterém se bude odrážet rok, ve němž se telefony dostanou do prodeje. Prvními modely, které využívají nového schématu značení, jsou novinky střední třídy - Galaxy A3 (2016) a Galaxy A5 (2016). U obou hraje hlavní roli kov a sklo, přičemž vzhledově se modely podobají loňské Galaxy S6.

Samsung Galaxy A3 (2016)
A310F
rozměry a hmotnost: 135 × 65 × 7,3 mm, 132 g
displej: 4,7", kapacitní AMOLED, 720 × 1 280, 312 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 2 300 mAh
procesor: Samsung Exynos 7578 (4× Cortex-A53, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5.1 (Lollipop)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
37 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung Galaxy A5 (2016)
A510F
rozměry a hmotnost: 145 × 71 × 7,3 mm, 155 g
displej: 5,2", kapacitní AMOLED, 1 080 × 1 920, 424 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 900 mAh
procesor: Samsung Exynos 7580 (8× Cortex-A53, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5.1 (Lollipop)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
40 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Úzké rámečky, povedený design

Do redakce nám dorazily oba nové modely, které spojuje design a rozděluje použitý hardware. Novinky jsou vyrobeny z kovu, který je patrný na bočních hranách. Jejich stylizace a vykrojení je velmi podobné Samsungu Galaxy S6. Levý bok je určen pro regulátory hlasitosti, zatímco pravý je vyhrazen pro zamykací tlačítko. Vedle něj je umístěn společný slot pro nanoSIM a microSD, který vysunete pomocí dodávaného špendlíku. V Asii bude Samsung nabízet varianty s hybridním microSD slotem, který pojme i druhou SIM kartou. Do ČR se však Dual SIM verze dovážet nebude.

I spodní hrana nezapře své kořeny u řady Galaxy S6. Vedle microUSB konektoru najdeme 3,5mm jack, mikrofon a hlavní reproduktor. Na horní hraně je umístěn již jen sekundární mikrofon. Čelní a zadní strana je u obou modelů kryta odolným sklem Gorilla Glass 4, v případě čelního panelu se jedná o 2,5D sklo, které má jakýsi „prostorový nádech“. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy A3 (2016) - pohled a detaily čelní strany...

Po rozsvícení displeje si všimnete výrazné změny, Samsung zredukoval šířku bočních rámečků okolo displeje, takže zobrazovač využívá téměř celou šířku telefonu. V obou novinkách je přítomen Super AMOLED displej, trochu lépe je na tom větší model, který při úhlopříčce 5,2" nabídne Full HD rozlišení, menší model se musí spokojit se 4,7" zobrazovačem s HD maticí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
...Galaxy A5 (2016) je jeho větší a vybavenější dvojče

Na sluníčku je displej velmi dobře čitelný, zejména díky tomu, že se venku automaticky nastaví režim zvýšeného jasu. V noci můžete manuálně nastavit jas na minimum, zhruba stejné intenzity jako u Galaxy S6, takže neoslňujete okolí.

Bonusové funkce ale i omezení

Samsung vsadil na osvědčenou trojici ovládacích prvků pod displejem, tedy na hardwarové tlačítko a dvojici senzorických ovladačů. Ty bohužel, navzdory loňské řadě Galaxy A, postrádají vibrační odezvu. Nemohou být navíc ani neustále podsvětleny, takže můžete mít v noci problém správně lokalizovat zpětnou šipku. Chybějící vibrace si všímáme i u softwarové klávesnice.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy A3 (2016) a detaily: boční pohled, šuplík pro nanoSIM a microSD a vysoká odrazivost vypnutého displeje, který můžete použít jako nouzové zrcátko

Domovská klávesa je sjednocena se čtečkou otisků prstů, samotné vyhodnocení otisků je velmi rychlé. Displej navíc můžete domovskou klávesou rozsvítit, chvíli zůstat prstem na tlačítku, a telefon máte současně rychle odemčen. Nad displejem pak postrádáme informační diodu, přídavek doslova „za pár korun“ tak u obou modelů nenajdete, což je docela škoda.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přerušení v kovových částech na horní a spodní hraně značí vývody antén

Na zadním krytu je umístěn 13Mpix snímač, který již tolik nevyčnívá z těla, takže se telefon na rovném povrchu kolébá pouze nepatrně. U obou modelů byl použit snímač z Galaxy S6 Edge+ (f/1.9) s maximálním rozlišením 13Mpix (4:3), u Galaxy A5 (2016) je navíc opatřen optickou stabilizací. Kamerka pro selfie pořizuje při stejném poměru stran snímky o rozlišení  2576 × 1 932 pix. Maximální rozlišení natáčených videí je Full HD.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie pořízené Samsungem Galaxy A5 (2016) na automatický režim

Velkou změnou prošla nepřístupná bateriová část, oproti loňským modelům narostla kapacita akumulátorů o čtvrtinu, což se podepsalo na zvýšené výdrži. V běžném pohotovostním stavu nejsou problémem dva dny, často i více. Telefon se i přes noc vybíjí minimálně, o 1 - 2 procenta, a to i přesto, že máte zapnutou Wi-Fi a synchronizaci e-mailů. Největším „žroutem“ je zřejmě displej, pokud vyrazíte na několikahodinový geocaching a neustále na vás bude svítit mapa, počítejte s rychlým úbytkem baterie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výdrž baterie je zatím nadstandardní, 25% nárust v kapacitě oproti loňským modelům je vidět poměrně výrazně. Geocaching s výdrží baterie ale dokáže pořádně zamávat

U Galaxy A5 (2016) je navíc integrováno rychlé nabíjení, doplna nabijete za 104 minut.

Sázka na Exynosy

Nové modely od Samsungu vsadily na čipsety Exynos, byť Samsung nevylučuje, zvláště u levnějšího A3 (2016), že může být postupem času vyráběn i se Snapdragonem 410. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Smart Manager a informace o procesoru u Samsungu Galaxy A5 (2016)

U případě menšího modelu byl v našem případě použit Exynos 7578, čtyřjádro o taktu 1,5 GHz s grafickým adaptérem Mali-T720. Komplet s 1,5GB RAM (po najetí volných 515 MB) získal v Antutu 35 496 bodů.  Vybavenější A5 (2016) je postavena na osmijádru Exynos 7580 s maximálním taktem 1,6 GHz. Telefon má již 2GB RAM, z níž po najetí zbývá zhruba 650 MB. V Antutu model získal 42 178 bodů.

Jen pro srovnání, Galaxy S6, ke kterému se novinky chtějí vzhledově přiblížit, získal 76 221 bodů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Screen Mirroring v nabídce obou modelů chybí, smartphony jsou však připraveny na mobilní platby Samsung Pay i na spojení s autem přes Mirror Link

Na výběr jsou pouze varianty s 16GB interní pamětí UFS 2.0 (uživatelsky přístupných 11 GB), ke kterým můžete připočíst podporu microSD karet. Do telefonů jde, díky podpoře USB OTG, zapojit i jakýkoliv flash disk (např. Samsung USB 3.0 Flash Drive Duo) či samostatnou klávesnici nebo myš. Telefonům chybí podpora MHL, takže u nich nebude fungovat adaptér microUSB - HDMI.

Bezdrátová konektivita zahrnuje Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Bluetooth a GPS. LTE je přítomno u obou modelů, A3 se musí spokojit s LTE Cat.4, pro A5 je k dispozici LTE Cat.6. Počítejte ale s tím, že na domácí Samsung TV nebude fungovat zrcadlení displeje, ale pouze vzdálené přehrávání jednotlivých multimediálních souborů nebo jejich playlistů přes DLNA.

Z nabídky aplikací vyčnívá FM rádio

V obou modelech je od startu přítomen Android 5.1.1 s grafickou nadstavbou TouchWiz, ovšem je pravděpodobné, že se na oba krátce po uvedení na trh objeví update na Android Marshmallow. Prostředí se vzhledově podobá Samsungu Galaxy S6, to stejné platí i nabídce aplikací. Vyčnívá z nich snad jen podpora FM rádia, ovšem, aby zahrálo, musíte připojit sluchátka.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Uživatelské rozhraní obou modelů se náramně podobá Samsungu Galaxy S6. Vyčnívá jen FM rádio

Špunty bez nástavců najdete rovnou v základním balení, samotný zvukový výstup vašich hudebních skladeb je s adekvátním ekvalizérem na velmi vysoké úrovni. V základní krabičce dále najdete datový kabel, nabíjecí adaptér a základní uživatelské příručky. Samsung Galaxy A3 (2016) se na českém trhu prodává za 8 499 Kč, Galaxy A5 (2016) má koncovou cenu stanovenou na 10 999 Kč. Ke zlaté, bílé a černé barvě přibude v prvním čtvrtletí ještě růžovo-zlatá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní balení Samsungu Galaxy A5 (2016)

Samsungy Galaxy A3 (2016) a Galaxy A5 (2016) začínáme aktuálně testovat, vaše případné dotazy směřujte do diskuse pod článkem.

Diskuze (39) Další článek: Amazon se nepoučil. Znovu má roupy na vlastní mobil

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy A3, Samsung Galaxy A3 (2016), Samsung Galaxy A3 Dual, Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy A5 (2016), Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Nové schéma, GAL, Galaxy a, Společný slot, Kč Galaxy,