Testujeme tablety Galaxy Tab S2 8.0 a 9.7 [video]

Do redakce nám dorazily dva tablety Galaxy Tab S2. Testujeme hned obě varianty, které se liší velikostí displeje. Jaké jsou naše první dojmy?

Samsung v polovině července představil tablety řady Galaxy Tab S2, které jsou nástupci loňských modelů Galaxy Tab S 8.4 (recenze zde) a Galaxy Tab S 10.5 (recenze zde). Napřesrok ale došlo k významné změně, Super AMOLED displeje v nových tablety dostaly do vínku poměr stran 4:3, takže se nezasvěceným mohou dvě novinky zdát tak trochu jako „jihokorejské iPady“. Změnu poměru stran vítáme, snad až jen na přehrávání videí má tento poměr víceméně samé plusy, daleko lépe v něm vytváříte obsah nebo prohlížíte webové stránky, z nichž hned na titulní straně vidíte o něco více, než u dřívějších tabletů. U novinek dále čekejte to nejlepší, co Samsung mezi tablety nabízí. Tab S2 8.0 a Tab S2 9.7 rozhodně nejsou žádná ořezávátka.

Samsung Galaxy Tab S2 8.0
rozměry a hmotnost: 199 × 135 × 5,6 mm, 265 g
displej: 8,0", kapacitní AMOLED, 1 536 × 2 048, 320 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 4 000 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 8MPx, video (2 560 × 1 440), autofocus
31 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung Galaxy Tab S2 9.7
rozměry a hmotnost: 237 × 169 × 5,6 mm
displej: 9,7", kapacitní AMOLED, 1 536 × 2 048, 264 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 5 870 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 8MPx, video (2 560 × 1 440), autofocus
30 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Korejský iPad ve dvou podáních

Nová řada tabletů Galaxy Tab S2 nás na první pohled zaujala zejména díky kovovému šasi a nízké tloušťce. Tablety se dobře drží v dlani, ve které, díky lehce pogumované zádi, nekloužou ani když se vám ruce dost zapotí. Displej opět drží vysokou laťku, u obou modelu je přítomen Super AMOLED panel s rozlišením 2 048 × 1 535 pix. Na sluníčku je displej v automatickém režimu velmi dobře čitelný, jeho jas se sám nastaví na jinak nedostupné maximum. V noci si zase můžete jas utlumit na úplné minimum, kdy displej sotva svítí. Neoslníte tak své oči ani partnerky v posteli, pokud jste zvyklí dodělávat svou práci až v noci z ložnice. Jinak se nic nemění na režimech displeje, které dokážou posunout barevné spektra dožluta či došeda pokud nejste spokojeni se základními přesaturovanými odstíny. Zamrzí snad jen nepodpora schémat, vzhled základního prostředí tedy, mimo instalaci jiného launcheru, nezměníte.

Ovládací prvky jsou stejné jako u dřívějších tabletů a primárně vycházejí ze smartphonů. Pod užší částí displeje jsou přítomny senzorické ovladače doplněné tlačítkem Home. V něm je integrován snímač otisků prstů, které využijete, nejen při odemčení tabletů, ale také pro zapamatování přihlašovacích údajů z webových stránek či pro ověření nákupu aplikací na portálu Galaxy Apps. Větší model se navíc pyšní víceuživatelskou podporou, přičemž své otisky si můžete přidat každý plnohodnotný uživatel.

Zbylé ovládací prvky obsadily pravou hranu, ale nečekejte žádné velké změny. Vpravo se nachází zamykací tlačítko následované regulátory hlasitosti. Obě varianty tabletu mají k dispozici slot pro microSD karty, v případě, že si vyberete LTE verzi, máte navíc slot pro nanoSIM karty. Ty lze použít pro mobilní data až přes LTE či pro volání. U menší varianty půjde volat s tabletem u ucha, byť si zatím nedokážeme moc představit, jak funkční to bude v praxi, u většího tabletu pak bude na výběr, buď hlasitý odposlech, nebo Bluetooth sluchátko. Na spodní hraně tabletů se nachází microUSB, 3,5mm jack a dvojice stereoreproduktorů, zejména u menší varianty je ale můžete nešetrným držením v režimu na šířku při hraní her trochu utlumit. Na zádi tabletu je umístěn 8Mpix snímač s automatickým ostřením a najdeme zde i konektory pro zacvaknutí skládacích flipových pouzder.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka, nabídka aplikací, poslední spuštěné aplikace, Nastavení, Smart Manager a kapaita RAM po vymazání aplikací na pozadí

Systémově jsou tablety postaveny na Androidu 5.0.2 Lollipop a na nové verzi grafické nadstavby TouchWiz. Jednoduše řečeno je prostředí identické se smartphony řady Galaxy S6, a to včetně aplikace Smart Manager, která se stará o správu RAM, interní paměti, úložiště a možností zabezpečení. To tabletů je možné doinstalovat režim KNOX pro ochranu citlivých či pracovních dat, větší model navíc nabídne i víceuživatelskou podporu.

V současnosti se pouštíme do redakčního testování, vaše případné dotazy směřujte pod videa nebo přímo do komentářů v tomto článku. Na otázky bude odpovězeno v připravované recenzi.

 

Diskuze (1) Další článek: Apple během týdne koupil dvě společnosti z oblasti umělé inteligence

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab S 10.5, Samsung Galaxy Tab S 10.5 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab S 8.4, Samsung Galaxy Tab S 8.4 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab S2 8.0, Samsung Galaxy Tab S2 9.7, Tab S, Test,