Trh se smartphony stagnuje. Tahouny jsou Samsung, Huawei a Oppo [2Q 2016]

Samsung uspěl s modely Galaxy S7, Apple naopak propadl s iPhonem SE. Zbytek první pětky si rozdělili nejdravější Číňané.

Trh s chytrými telefony pokračuje v trendu nastaveném předchozími dvěma čtvrtletími a také ve druhém kalendářním kvartálu 2016 stagnuje. Podle Strategy Analytics se ve sledovaném období prodalo 340,4 milionu smartphonů, což je o pouhé jedno procento více než ve stejném období loni. Lídrem trhu a tahounem alespoň minimálního růstu zůstává Samsung. Lenovo opustilo první pětku.

Samsungu se velmi dobře daří s vlajkovými modely Galaxy S7, které chytře a poměrně přehledně doplnil novinkami v řadách A, J a na některých trzích i E a Z. Tržní podíl Samsungu vzrostl na 23 %. Zklamání v podobě pouze 40 milionů prodaných iPhonů zažil Apple. I když druhé čtvrtletí u něj vždy bývá nejslabší, tentokrát měl prodejům pomoci v březnu vydaný iPhone SE. To se ovšem nestalo a tržní podíl Applu klesá ze 14 na 12 %.

Klepněte pro větší obrázek

Třetí Huawei už se začíná pomalu dotahovat na Apple – čínská jednička prodala 32 milionů smartphonů (počítají se modely Huawei i Honor). Na čtvrté místo vystřelila značka Oppo (počítají se modely Oppo i OnePlus), která dokonce přeskočila Xiaomi. To zůstává páté s necelými 15 miliony prodaných chytrých telefonů. Do první pětky se tentokrát nevešlo Lenovo (smartphony Vibe, Moto a Zuk), byť například na českém trhu se značce daří velmi dobře. Za očekáváním zůstalo také jihokorejské LG.

Analytici předpovídají, že největší zpomalení si trh odbyl v první polovině letošního roku a že v dalších obdobích se vrátí k mírnému růstu. Ten by mělo zajistit uvedení nových iPhonů a také Samsungu Galaxy Note 7, který se po pauzírování předchozího modelu Note 5 vrátí na globální trh. Na zářijovém veletrhu IFA 2016 plánuje své novinky uvést také Huawei, LG nebo Sony.

Pozn.: Odhady prodejů smartphonů vydala také společnost IDC, která používá trochu odlišnou metriku než Strategy Analytics. Podle IDC se prodalo dokonce 343 milionů chytrých telefonů, přičemž na páté příčce figuruje čínská společnost Vivo, která měla v prodejích předstihnout krajany Xiaomi. Jinak se ale v podstatných ukazatelích obě studie neliší.

Diskuze (10) Další článek: Stačí dobít. T-Mobile Twist láká na neomezené volání a 100 MB

Témata článku: Apple, Huawei, Oppo, Samsung, Xiaomi, , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 7, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Sam, Třetí huawei, Čínská jednička, Opp, Huawei i Honor, SMA, Čtvrté místo,