Už za rok! V celé EU budeme volat za domácí ceny

…a nejen volat. Zrušení roamingu v Evropské unii se dotkne hovorů, SMS i mobilního internetu a zcela zásadně změní tvář celého telekomunikačního byznysu.

Co v květnu přišlo jako pouhý návrh, teď 27 evropských komisařů posunulo blíže k realizaci. Evropa se k 1. červenci 2014 stane jednotným telekomunikačním trhem, kde zcela zanikne pojem roaming a po celé EU se bude volat za stejné ceny. Konkrétní plány reformy budou známé za šest týdnů. Kromě příjemné úspory pro dovolenkáře a cestující byznysmeny to může v dlouhodobém měřítku přinést konsolidaci evropského telekomunikačního trhu. Zatímco EU dnes má kolem stovky síťových operátorů, rozlohou více než dvojnásobné USA mají čtyři.

Klepněte pro větší obrázek
Za hlavní iniciátorku chystaných změn je považována eurokomisařka Neelie Kroes

Přiblížíme se Spojeným státům americkým? Fakt, že se o českého zákazníka se bude ucházet britský operátor a naopak, jistě povede ke změnám. Současný stav bude za nových podmínek neudržitelný a evropský zákazník by ze změn mohl jen profitovat. Příklad? V současnosti má lepší pokrytí signálem 4G než Evropa i Afrika. Amerika je pak daleko vepředu a nejasná budoucnost rozhodně není to, co by investice do evropské infrastruktury rozproudilo.

 
Co na tom, že tento razantní krok evropští hodnostáři plánují také jako argument pro své znovuzvolení?
 

Současným operátorům se chystané změny pochopitelně nelíbí. Šéf Vodafone Group Vittorio Colao se nechal slyšet, že jsou telekomunikace dlouhodobým cílem evropské šikany, což se negativně projeví na zaměstnanosti. Regulací proslavená komisařka Neelie Kroes mu přes média vzkázala, že blafuje. Nicméně negativní dopady regulace není radno podceňovat. S takto zásadním rozhodnutím „shůry“ dostanou dlouhodobě plánované investice lokálních operátorů zásadní ránu, mnoho investorů přijde o své peníze. Evropské autority kontrují, že se lokálním operátorům otevře trh celé Evropské unie, ale už teď je jasné, že přežijí jen ti nejsilnější.

Informace z jednacího stolu Evropské komise zprostředkoval The Telegraph.

Diskuze (180) Další článek: Týden mobilně 185: kladivo znovu zasahuje

Témata článku: , , , Telecoms, Britský operátor, Evropský zákazník, Volat, Současný operátor, Nejasná budoucnost, Rok