Vývoj mobilních aplikací trochu jinak: konference nejen pro vývojáře

Jste vývojáři mobilních aplikací nebo byste s tvorbou vlastních aplikací chtěli začít? Máte rádi přehled v mobilních platformách? Chcete vědět, jaké jsou moderní vývojové prostředky? Pak si nenechte ujít semináře v rámci konference Vývoj mobilních aplikací trochu jinak. Konferenci pořádá Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava ve čtvrtek 17. dubna od 10 do 16 hodin v Aule NA2.

Klepněte pro větší obrázek

Na programu jsou přednáškové semináře věnované mobilním platformám Windows Phone, BlackBerry OS a Jolla. Řeč bude o mobilním webu i mobilních HTML5 aplikacích. Přednášet budou zkušení odborníci, programátoři, vývojáři a specialisté, kteří se těmto oblastem věnují. Účast je pro registrované účastníky zdarma. Registrujte se na stránkách projektu v sekci Registrace nejpozději do pondělí 14. dubna 2014 do 14 hodin. Pro účastníky konference bude zajištěno občerstvení a oběd.

Program:

10:00 - 11:00 Novinky ve Windows Phone 8.1

Štěpán Bechynský

V přednášce se zaměříme na novinky aktualizace operačního systému Windows Phone. Co to bude, vám teď ještě nesmíme říct...

11:15 - 12:15 Mobilní aplikace vs Mobilní web?

Martin Malý (iHNed)

Je Responzivní web nesmyslný hype? A co Mobile first? Není to na škodu věci? Neomezuje nás to, nevrací někam do minulého století? A je na druhé straně lepší mít pro každý web vlastní čtecí aplikaci, samozřejmě pro každý jinou? Tak přesně na tyto otázky jednoznačnou odpověď nedostanete! Mohu slíbit jen to, že až si na ně budete sami odpovídat, budete mít mnohem víc argumentů.

13:00 - 14:00 Mobilní aplikace v HTML5: Minimalizujeme dobu do prvního načtení

Marcel Šulek (iHNed)

Rychlost je feature, potvrzují to v Googlu i Amazonu. Zatímco na kabelu jsme si zvykli na pohodlí půlmegabajtových frameworků, mobilní web znamená návrat úzkostlivého hlídání objemu dat a počtu requestů (zvláště na 2G sítích českých operátorů). Budu mluvit o minimální použitelné informaci, co to je a jak ji co nejrychleji zobrazit. A také jak potom zobrazit zbytek aplikace. Rozhodně nezůstaneme u spojení souborů a minifikace, naopak budeme CSS i dělit. Modelovým případem bude volební mobilní aplikace IHNED.cz.

14:15 - 15:15 BB10 - další platforma (skoro) zadarmo

Jaroslav Řezník (Openmobility)

Podpora nových mobilních platforem může být velmi nákladná, jak časově, tak finančně a nemusí se vždy vyplatit. BlackBerry v případě OS 10 (jakožto nového systému) zvolilo cestu nejmenšího odporu a podporuje velké množství frameworků pro tvorbu aplikací, včetně Android runtime. Úsilí k podpoře OS 10 se tak zkracuje. Následně se podíváme i na zoubek Cascades - nativnímu frameworku založenému na Qt/QML.

15:30 - 16:30 Jolla

Jozef Mlích (Openmobility)

Jolla je nový linuxový telefon z Finska, který byl vydán v prosinci minulého roku. Na této přednášce budou představeny jak jeho základní vlastnosti, tak i informace ze zákulisí vývoje aplikací.

Diskuze (1) Další článek: U:fonovy vysílačky: když se zastaví čas [retro]

Témata článku: Blackberry, , , , , Vývoj mobilních, Jin, Základní vlastnost, Vývojář, Mobil, Modelový případ, CASC, Android Runtime, Technická univerzita, MOBI, Vysoká škola, Minulé století, VŠB, Pro +, Martin Malý, Vývoj, Runtime