Vyzkoušeli jsme si Samsung Galaxy Note 5 [video]

Samsung jej do Evropy zatím nedovezl, ale jeho vystavení v Berlíně může být předzvěstí. Podívejte se na náš první pohled na Galaxy Note 5.

Samsung na svém stánku na veletrhu IFA nečekaně vystavoval i tabletofon Galaxy Note 5, který byl oficiálně představen 13. srpna v New Yorku. Tabletofon ale přinesl vlnu zklamání, protože jej Samsung rozhodl neprodávat v Evropě, ale pouze v USA a Asii. Jeho přítomnost  na veletrhu IFA v Berlíně tak může leccos naznačovat, ovšem, alespoň prozatím, se na stanovisku Samsungu nic nemění - Galaxy Note 5 v Evropě v dohledné době nebude.

Samsung Galaxy Note 5 32GB
rozměry a hmotnost: 153 × 76 × 7,6 mm, 171 g
displej: 5,7", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 560, 515 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, RAM: 4 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Samsung Exynos 7420 (8× Cortex-A57, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 5.1 (Lollipop)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
45 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Na stánku Samsungu jsme si Galaxy Note 5 vyzkoušeli bok po boku Galaxy S6 Edge+. Telefony mají stejný hardware, liší se jen vzhledově a nepodporou, resp. podporou, dotykového pera S Pen. Nejvíce se nám líbila zlatá varianta, která má sice rovný displej, zahnutí je však alespoň patrné na zadní straně telefonu. Bohužel k němu nemůžeme přiřadit nějakou bonusovou funkčnost, dokázali bychom si zde představit dotyková tlačítka, která by mohla plnit různé specifické akce. Kovové hrany jsou poměrně masivní, čelní i zadní strana je pokryta sklem. Na zádi je telefon opatřen metalickým nátěrem, ze kterého se odráží okolní světlo. Záď je, stejné jako u S Edge+, náchylná na otisky prstů, a zůstávají na ní i případné nečistoty.

Po softwarové stránce je Note 5 kopií Galaxy S6 Edge+. Navíc je snad jen interakce s dotykovým perem S Pen. Jeho přiblížení k displeji je na Super AMOLED panelu indikováno tečkou, což lze využívat pro „nahlížení“ do podnabídek či pro rolování webových stránek bez dotyku. Pero S Pen má integrován nový vystřelovací mechanismus, stačí stisknout tlačítko na konci a stylus povyskočí z telefonu. Tím se aktivuje i funkce Bezdotykového příkazu, v rámci níž je možné rychle vytvořit poznámku, pořídit screenshot nebo hromadně vybírat obsah na displeji. Novinkou je plovoucí tlačítko, kterým můžete do této obrazovky nalinkovat další aplikace, které chcete, aby byly hned po ruce, když z útrob vytáhnete dotykové pero.

Změn oproti Samsungu Galaxy S6 Edge+ je jinak pramálo, otázka případné budoucí dostupnosti Galaxy Note 5 v Evropě je tak stále velmi nejistá.

Cestu a pobyt redaktora na veletrhu IFA hradila společnost Samsung.

Diskuze (8) Další článek: Huawei Watch jdou do Evropy. S cenou si věří i na Apple

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, GAL, Stejný hardware, Okolní světlo, Sam, Samsun, Hlavní hvězda, Galax Note,