Xiaomi má novinku: překvapivě levné chytré elektrokolo

Xiaomi znovu rozšiřuje produktové portfolio a tentokrát je to jízdní kolo, což je překvapivé jen na první pohled. Má baterie, haldu elektroniky i spojení se smartphonem.

Xiaomi chce prorazit s bicyklem. Jmenuje se Xiaomi Mi QiCycle a je to skládací elektrokolo napěchované elektronikou. Je navržené jako dopravní prostředek do města, nemá nijak rekordní dojezd (45 kilometrů), ale to pro cestu do/z práce většině lidem postačí. Zato potěší hmotnost - 14,5 kg je na poměry elektrokol pěkná hodnota.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kolo Xiaomi se bude nabízet ve třech barvách. Součástí výbavy je i integrované osvětlení
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kolo skládací, takže se vejde do kufru auta nebo do kouta kanceláře.

Co dělá kolo zajímavým, je jeho výbava, která obsahuje počítač sloužící pro navigaci a provozní informace o rychlosti, vzdálenosti, výkonu, dojezdu apod. Vyhodnocuje například také točivý moment a upravuje výkon zabudovaného 250W elektromotoru tak, aby vždy rovnoměrně přidával sílu nohám navíc. Samozřejmostí je spolupráce s mobilní aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní počítač s malým displejem se bezdrátově spojí s chytrým telefonem.

Zkrátka i do městského kola mohou takto intenzivně proniknout technologie. A výsledek přitom nemusí být drahý a nedostupný. Xiaomi si za kolo řekne v přepočtu o 11 tisíc korun (bez daně). Bohužel, prioritou je domácí čínský trh, s běžnou dostupností atraktivního chytrého kola u nás proto ani nepočítáme.

Klepněte pro větší obrázek
Počítač průběžně vyhodnocuje působící síly a podle toho dávkuje výkon elektromotoru. Ten je umístěn v náboji předního kola.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kolo je vybaveno třístuňovou převodovkou Shimano Nexus
Diskuze (5) Další článek: ČSOB spustila NFC platby mobilem. Bez operátorů

Témata článku: Xiaomi, , , Pěkná hodnota, #Xiaomi, Bicykl, Shimano, Točivý moment, Kufr auta, Dopravní prostředek, Malý displej, Chytré, Kufr, Nov, Prostředek, Pře, Elektrokolo,