Zajímavosti ze sítě O2: LTE se používá více v Čechách než na Moravě

  • V síti O2 roste spotřeba dat v LTE
  • Zákazníci pomalu obměňují starší telefony
  • LTE smartphony jsou častěji v Čechách než na Moravě a ve Slezsku

O2 dnes na tiskovém setkání s novináři prezentovalo nejnovější trendy ve své síti. Asi není velkým překvapením, že v posledních několika letech roste spotřeba dat a přibývá zákazníků využívajících nejrychlejších mobilních datových přenosů v síti LTE. Jak ale ukazují statistiky české operátorské dvojky, LTE si osvojují rychleji zákazníci v Čechách než na Moravě a ve Slezsku.

Klepněte pro větší obrázek
Zákazníci na Moravě a ve Slezsku si osvojují LTE pomaleji než v Čechách

Podle grafu používá LTE smartphone v síti O2 zhruba pětina zákazníků. Nejvíce (zhruba čtvrtina) jich je přitom v Praze a Plzeňském kraji. Morava a Slezsko trochu zaostává – na východě republiky vlastní LTE smartphone zatím jen okolo 16 % zákazníků.

Zastoupení platforem mezi telefony operujícími v síti O2:

  • Android 43,5 %
  • iOS 5,5%
  • Windows 3,0 %
  • Symbian 2,4 %
  • BlackBerry 0,3 %
  • bez OS 41,9 %
  • ostatní: 3,4 %

V tomto ohledu pak nepřekvapí další graf, který ukazuje nárůst spotřeby dat v LTE, ale zároveň zhruba setrvávající objemy dat ve 2G a 3G síti. Je to skoro k neuvěření, ale každý měsíc přenesou zákazníci O2 okolo 100 TB dat (v průměru 20 MB dat na každého zákazníka) v nejstarší , pro tento účel zcela nedostačující síti 2G.

Klepněte pro větší obrázek
Spotřeba dat ve 4G výrazně roste, ale objemy přenesené ve starších sítích dramaticky neklesají

Je otázkou, proč se tomu tak děje. Zřejmě jde o pomalou výměnu starších telefonů ze strany zákazníků. O2 totiž uvádí, že v tuto chvíli pokrývá až 93 % populace venkovním signálem LTE (tzn. signál je dostupný vně mimo budovy pro uvedené procento obyvatel). Do konce roku má být pokryto 99 % lidí.

Klepněte pro větší obrázek
Nejpomaleji jde pokrývání LTE v severočeských krajích (zejména kvůli členitosti terénu). Tuto oblast má ale podle dohody o sdílení 4G sítí na starosti T-Mobile

Na nejvytíženějších místech už dochází pomalu k zaplňování kapacity LTE vysílačů, proto O2 přistoupilo k zahušťování sítě. K tomu využívá zejména pásmo 800 a 1 800 MHz. V příštím roce přibude dalších více než 850 základnových stanic a jejich celkový počet na konci roku 2017 naroste na 4 812. Jde o údaj zahrnující sdílené 4G vysílačů s T-Mobilem. O2 zavádí také agregaci (spojování) pásem a povyšuje tak klasické LTE na LTE-A. Teoretická maxima mohou při spojení dvou pásem (LTE-A 2CC) dosahovat až 300 Mbit/s pro download. V Praze už takto funguje na 400 základnových stanic.

Klepněte pro větší obrázek
Počty přírůstků 4G LTE základnových stanic

Ačkoli v Praze žije zhruba pouze osmina obyvatel ČR, na datovém provozu LTE sítě O2 generují obyvatelé hlavního města čtvrtinu veškerého objemu. Zajímavé je také zastoupení platforem v síti O2. Kdo by si myslel, že už dávno mají všichni uživatelé smartphone, je na omylu. Chytrý telefon vlastní necelých 60 % zákazníků, zbytek volá s „hloupým“ telefonem, nejčastěji s nějakou tlačítkovou Nokií. Mezi smartphony drtivě převažují Androidy, ostatní platformy mají pouze jednotky procent.

Diskuze (14) Další článek: Berlínská Nova míří do prodeje. Huawei uvede také novou barvu vlajkového smartphonu P9

Témata článku: , , , , , Mora, Zajímavost, Hloupý telefon, Zákazník využívajících, Morava, Celkový počet, Sít, Osmina, Čech, Mor, Zákazník využívající, Vice, Plzeň, Pokrývání, Slezsko, Členitost, Spotřeba dat