Zázrak jménem ultrazvuková čtečka otisků. Stojí za ten humbuk? [video]

  • Vyzkoušeli jsme Xiaomi Mi5S a nejvíce nás zajímala nová čtečka otisků prstů
  • Ultrazvuk si lépe poradí s mokrými prsty, ale najdou se situace, kdy je konvenční čtečka lepší
  • Zázrak se nekoná, starý telefon kvůli ultrazvuku zahazovat nemusíte

V březnu 2015 představil Qualcomm čtečku, která snímá otisky prstů pomocí ultrazvuku. Byli jsme nadšení a technologii jsme označili za nejlepší inovaci veletrhu MWC. Výhody měly být v zásadě čtyři: Vyšší přesnost, bezproblémová práce se znečištěnými či mokrými prsty, nové možnosti integrace – třeba i pod displej. A s tím by souvisela výhoda čtvrtá – nové možnosti interakce, kdy by aplikace v případě potřeby ukázala políčko pro přiložení prstu.

Čekali jsme dlouho, ultrazvuková čtečka otisků prstů se do prvního mobilu dostala až po roce a půl. Není schovaná pod displejem a výsledky testu jsou spíše rozpačité. Resp. funguje skvěle, je rychlá a spolehlivá, ale nepřináší zásadní výhody ve srovnání s konvenčním snímačem. Oba typy čteček jsme srovnali na dvojici zbrusu nových Xiaomi – modelů Mi5S a Mi5S Plus.

Oba telefony k testu zapůjčila společnost Beryko.cz.

Diskuze (5) Další článek: Slepý souboj fotoaparátů má drtivého vítěze. Je to Galaxy S7 nebo iPhone 7?

Témata článku: Xiaomi, , , , , , Xiaomi Mi5S, Xiaomi Mi5S Plus, Otisk, Sto, Čtečka otisků, Mokrý prst, Konvenční snímač, Interakce, Ultra, Ultrazvuková čtečka, Čtečka, Zázrak, Možnost interakce