Evropská komise nepoučitelná a naivní. Chce zakázat šifrované messengery

Ne, že by to nešlo, ale technické řešení je tak složité a jeho obcházení tak jednoduché, že to celé nedává smysl. Přesto se z řad Evropské Komise ozývají hlasy požadující zákaz služeb, které šifrují komunikaci mezi uživateli. Kterých se to týká? WhatsApp už šifruje, u Facebook Messengeru je to firmou oznámená vize, která přejde v realitu během nejbližších týdnů.

Proti šifrování vytrvale bojují autority v USA, několik zoufalých pokusů proběhlo v jižní Americe, ale Evropa se zatím stavěla spíše na stranu zastánců soukromí. Až doteď. Také Evropské autority si začínají uvědomovat, že ztrácí možnost odposlechu.

Problém je také v tom, že tradiční operátoři mají povinnost ukládat informace o svých uživatelích – u běžných telefonních hovorů se nic nemění, ale informace o internetovém provozu se s nasazeným šifrováním stávají spíše zbytečné. Operátoři pak nemohou dostát ani své povinnosti umožnit odposlech komunikace – u šifrovaných messengerů to prostě není možné a nepomůže ani provozovatel služby. Ani on nemá k obsahu konverzace přístup.

EK připravuje novelu direktivy, která by povinnost přenesla na provozovatele konkrétních komunikačních služeb. Ti se však už několikrát nechali slyšet, že je pro ně soukromí uživatelů na prvním místě. EK v takovém případě hrozí zákazem služby na území Evropské Unie, ale tím se jen dostáváme k dalšímu problému, který jsem naznačil už v úvodu článku…

Diskuze (25) Další článek: Nejlepší aplikace pro pražskou MHD? Seznam funkcí v DPP Info nemá obdoby

Témata článku: , , , , , Zak, Obcházení, Běžný telefon, Technické řešení, Komise, Meš, Telefonní hovor, Soukromí uživatelů