Gartner zveřejnil vánoční prodeje telefonů. Windows a BlackBerry se letos stanou statistickou chybou

Gartner zveřejnil odhad prodejů mobilních telefonů za vánoční čtvrtletí. Nás samozřejmě zajímá pozice Windows 10, které jsou k dispozici jak pro desktop, tak mobilní počítače, kde se jim však nedaří. Vánoce nebyly výjimkou a prodeje telefonů s operačním systémem Windows se přiblížily k hranici jednoho milionu. Je jisté, že příští kvartál se budou prodeje počítat pouze na stovky tisíc.

Podle Gartneru se v posledním čtvrtletí 2016 prodalo 431 milionů chytrých telefonů. To je skoro o 10 % více než v Q4/15, nicméně za tímto růstem stojí především Android, kterému sekunduje jablečná platforma Applu.

Klepněte pro větší obrázek
Prodeje chytrých telefonů podle operačního systému během vánočního čtvrtletí (Gartner)

Telefony s Windows se naopak propadly z 4,4 milionů prodaných kusů během Vánoc 2015 na 1,1 milionů v roce 2016. S tímto tempem by alespoň podle Gartneru měly telefony s Windows letos v podstatě zmizet z trhu.

Anebo půjde Microsoft ve šlépějích platformy BlackBerry, která má sice dodnes svoji podnikovou klientelu, ačkoliv prodeje se vzhledem k celému tržnímu koláči pohybují na úrovni statistické chyby. Firma podle Gartneru prodala během Vánoc pouze 200 tisíc kusů (a to ještě těžko říct, jak analytici pracují s faktem, že BB prodává Androidy). To je čtyřikrát méně než předloni!

Suma sumárum, pakliže se nestane zázrak a BlackBerry a Microsoft se nevytasí s něčím přelomovým, rok 2017 pro ně bude smrtící. Alespoň optikou surových statistických čísel.

Diskuze (84) Další článek: Android 7 do telefonů Huawei přináší EMUI 5.0 a haldu novinek. Podívejte se

Témata článku: Blackberry, Microsoft, , , , , Prodej, Windows!, Poslední čtvrtletí, Win, Příští kvartál, Prodej telefonů, A/B, Pro +, Telefon, Vánoční čtvrtletí, Mobilní počítač, Wind, Let, Black, STAN