Hackeři napadli Loop Pay. Samsung Pay se útok nedotkl

Samsung své mobilní platby Samsung Pay postavil na řešení, které vyvinul americký startup Loop Pay. Jihokorejci tuto společnost odkoupili v únoru letošního roku a společně připravovali nástup mobilních plateb Samsung Pay. Včera se však na internetu objevila zpráva, podle které již v březnu došlo k hackerskému útoku na Loop Pay, za kterým stála čínská skupina hackerů známá jako Codoso Group či Sunshock Group. Ta se dostala do interní testovací sítě Loop Pay a bez podezření v sítí operovala pět měsíců, tedy až do srpna. A protože většina útoků bývá často velmi rychlá, předpokládá se, že cílem nebylo ukrást citlivá data, ale zřejmě se jednalo o dlouhodobou a cílenou průmyslovou špionáž.

Jako první o hackerském útoku informoval deník New York Times, přičemž první reakce Samsungu přišla rychle po vydání článku. Jihokorejci se na svém oficiálním blogu vyjádřili v tom smyslu, že nedošlo k žádnému ohrožení služby Samsung Pay, protože se útok týkal jen kancelářské sítě Loop Pay (síť pro tiskárny, e-maily a souborové systémy), která je fyzicky oddělena od sítě pro Samsung Pay. V té se pak místo čísla karty používá jednorázový token, který je společně s patřičným certifikátem použit k jednorázové platbě. Na serverech Samsungu tedy nezůstávají žádná zneužitelná data o použitých platebních kartách.

Platby Samsung Pay zažily poměrně úspěšný debut na trhu v Jižní Koreji, koncem září pak byly platby spuštěny v USA. Na Evropu by se mělo dostat v průběhu příštího roku, byť oficiálně Samsung zatím nic nepotvrdil ani nevyvrátil.

Diskuze (2) Další článek: Šéf Sony o smartphonech Xperia: Rok 2016 rozhodne

Témata článku: Samsung, , , , , Pay, Sam, Hack, Útok, Loop Pay, Samsun, New York Times