Huawei P8 a P8 Max: hliníkem a ocelí proti iPhonu

Tam, kde byly starší Huawei P6 a P7 nenuceně elegantní, právě představené modely P8 a P8 Max křičí a jdou po krku konkurenci. Právem?

V legendárním středisku umění a módy, londýnském Old Billingsgate, spatřily světlo světa dva nové smartphony: Huawei P8 a od něj odvozená zvětšenina Huawei P8 Max.

Klepněte pro větší obrázek
Obě dnešní novinky: P8 a P8 Max.

Špičkové Huawei řady P se v minulosti zaměřovaly na štíhlou linii, kovové materiály a styl, model P8 k tomu přidává fotoaparát se sadou zajímavých funkcí. Základem je kovové a vodotěsné (!) unibody s typickými plastovými linkami, které oddělují v šasi integrované antény. Huawei se chlubí, že je jeho novinka tenčí než srovnatelná konkurence v čele se Samsungem Galaxy S6. Displej má úhlopříčku 5,2" a fullDH rozlišení. P8 se tak drží dalšího trendu stanoveného předchozími modely – je drobnější, než konkurence.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní hvězda večera, Huawei P8.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon se dodává ve čtyřech barvách: stříbrná, zlatá, černá a šedá. Časi je hliníkové, zadní panel je z oceli.

Podporu LTE považuji za samozřejmost, v hi-end kategorii už tak obvyklé není, že by telefon pojmul dvě SIM karty. LTE prý umí obě karty a zajímavě zní zmínka o možnosti vložit SIM libovolné velikosti (micro/nano SIM). Jednu ze SIM je možné nahradit paměťovou kartou microSIM, zároveň to ale znamená, že zde nenajdeme samostatný slot na microSD.

Klepněte pro větší obrázek
Dvě SIM, nebo SIM a microSD,  volba je na vás.

Uvnitř telefonu pracuje nový 64bitový osmijádrový procesor Kirin 930 s frekvencí 2,2 GHz, který má být srovnatelný s výkonnými Snapdragony. Operační paměť má hodnotu 3 GB RAM. Baterie má kapacitu 2600mAh, což je hodnota spíše podprůměrná, ale i přesto Huawei tvrdí, že P8 vystačí s baterií déle než loňská P7.

Zaměřený na fotoaparát

A jdeme na fotoaparát, na něm si evidentně dali vývojáři hodně záležet. Při prezentaci nebyla nouze o srovnání s iPhonem 6, který je považován za jeden z nejlepších fotomobilů dneška. A P8 jej (na plátně) překonávala – bude to tak i v praxi?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ne, srovnání s iPhonem se Huawei nebojí (alespoň na plátně).

Fotoaparát je optimalizovaný pro fotografování za slabého osvětlení, Špičkové kvalitě obrazu má napomoct první čtyřbarevný RGBW fotočip na světě, výsledkem je prý kontrast o desítky procent lepší, než u konvenčního čipu. Připravena je také optická stabilizace obrazu.

Klepněte pro větší obrázek
„Na rozdíl od konkurence to umíme bez vyčuhujícího objektivu.“
Hezké, ale počkejme si hlavně na srovnání kvality fotografií.

Nejde ale poze o obrazové kvality. Konstruktéři se na tiskovce hodně chlubili kvalitou mikrofonů a systémem pro potlačení hluku – výsledkem je možnost telefonovat (či natáčet video) i za silného větru, nebo v místnosti ve vzdálenosti až 2 metry od telefonu.

Vývojáři prý myleli také na to, aby na hardware navazoval také software, a tak telefon umožňuje velmi snadné používání technologií se složitým technologickým pozadím. A tak je zde režim pro slabé osvětlení, režisérský režim a zábavné kreativní snímací režimy, nebo luminografie, tedy malování světlem, telefon umí zachytit otáčející se ruská kola, ze stativu a s dlouhým expozičním časem zachytí i pohyb hvězd na obloze. Kromě fotografických hrátek jsou připraveny funkce také na stříhání videoklipů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hrátky se světlem v kreativních režimech fotoaparátu. Tlačítka nositelností je možné použít jako dálkovou spoušť.

Vychytávky

Pak je zde několik neobvyklých funkcí: displej je připravený rozlišit klasický dotek prstem a doteky kloubem – pro ně jsou pak připravená samostatná gesta, v rámi prezentace jsme videli zachycení části obsahu obrazovky. Funkce „vyhledat telefon hlasem“ umožňuje uživatelům přivolat si odložený smartphone, který na zavolání odpoví přes reproduktor.

Při spojení s některými Bluetooth zařízeními není nutné zařízení zamykat, jako bezpečnostní prvek poslouží právě třeba fitness náramek, k odemčení telefonu postačí jeho fyzická blízkost. Huawei využila jeden ze svých patentů a typicky po přistání letadla se P8 umí připojit k roamingové síti až 3× rychleji než konkurenční telefony.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Počítá se také s řadou příslušenství, napravo vidíte děrovaný kryt ala HTC DotView, který dokáže zobrazit jednoduché informace i při zakrytém displeji.

Zajímavěji zní zmínka o volitelnému E-ink displeji, který záda telefonu promění na elektronickou knihu. Má úhlopříčku 4,3" a bude se dodávat jako volitelné příslušenství. Z příkladu YotaPhonu víme, že zásadní je v takovém případě způsob práce s e-inkem, nechme se tedy překvapit, jak si s problémem poradili Číňané.

Klepněte pro větší obrázek
E-ink jako volitelné příslušenství.

P8 Max

Od základní P8 je odvozen větší model Huawei P8 Max. Základní změnou je 6,8" JDI IPS-Neo fullHD displej. Úprav došel také software, phablet je uzpůsobený pro použití na šířku, aplikacím je možné přidělit jen polovinu displeje, na plochu se tak vejdou dvě vedle sebe. Výhodou má být větší baterie, která udrží „Maxe“ při životě i při intenzivním používání 1,5 dne, při volnějším režimu déle než dva dny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tenčí rámečky a tenčí tělo. Huawei své dnešní novinky rád srovnávál.

Ceny a dostupnost

Dobrou zprávou je, že je Česká republika v první vlně zemí, ve kterých se budou dnešní novinky prodávat. Start je naplánovaný na měsíc po dnešní premiéře. Ceny a konfigurace vidíte níže, konkrétní české ceny by měly být dostupné ještě dnes v české tiskové zprávě.

Aktualizováno o české ceny:

  • Huawei P8 (16 GB, single SIM): 12 990 Kč, start prodeje na konci května
  • Huawei P8 (64 GB, verze Premium): 15 990 Kč, start prodeje ve druhé polovině roku
  • Huawei P8 Max (16 GB, dualSIM): 15 490 Kč, start prodeje ve druhé polovině roku
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
P8 vs. P8 Max. Za větší displej, baterii a paměť je příplatek 50 eur docela přijatelný.

Huawei P8 16GB
rozměry a hmotnost: 145 × 72 × 6,4 mm, 144 g
displej: 5,2", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 424 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 2 680 mAh
procesor: Hisilicon Kirin 935 (8× Cortex-A53, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
37 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Huawei P8 Max
rozměry a hmotnost: 187 × 93 × 6,8 mm, 228 g
displej: 6,8", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 324 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 4 360 mAh
procesor: Hisilicon Kirin 935 (8× Cortex-A53, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
37 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (16) Další článek: Přehled příslušenství pro Samsung Galaxy S6 [fotogalerie]

Témata článku: Huawei, , , , Huawei Ascend P6, Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Zavolání, YotaPhone, Pro +, Snadné používání, Ocel, Zadní panel, #Huawei, Slabé osvětlení