Jako ze sci-fi. iPhone 2017 prý dostane celoplošný displej

Další revoluce má přijít v roce desátého výročí premiéry prvního iPhonu. Displej přes celou čelní plochu a technika naskládaná pod ním.

Už se o tom mluví delší dobu – iPhone představený letos v září nebude nijak přelomový, ale v roce 2017 má přijít technologická libůstka. Jméno je vedlejší, ale pokud se spekulace potvrdí a přijde výjimečný model, nedovedu si představit, že by Apple sáhnul po označení iPhone 7s, které dosud značilo jen evoluční mezikroky bez zásadních změn v designu.

Takže co se chystá? Je zřejmé, že změna musí být patrná na první pohled a přesně to aktuální spekulace slibují. Displej zakrývající celou čelní stranu chytí za oko a přiblíží masově používané zařízení tomu, co jsme dosud vídali jen ve vědecko-fantastických filmech.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na obrázky chystaného produktu je pochopitelně ještě brzy, ale rámcovou představu už na podzim 2015 přinesl koncept studenta plzeňského průmyslového designu Marka Weidlicha.

Proč už někdo něco takového dávno nevyrábí? Možná je to jeden z těch průlomů, který čeká právě na Apple. Není až tak velký problém zvětšit displej, jde spíše o to, kam umístit ostatní prvky, které čelní strana současných smartphonů obsahuje. Jejich přesunutí, integrace nebo nahrazení jiným řešením vyžaduje řadu zatím nevídaných technologických řešení.

Home button a čtečka otisků prstů

Snímač otisků prstů ukrytý pod displejem vídáme na veletrzích už dva roky, ale do produkce jej zatím nepřinesl nikdo. Bude Apple první? Zajímavé je, že v tomto případě by nešlo o kompromis. Naopak, na ultrazvuku založená čtečka přináší řadu zajímavých možností.

Mluví se však také o čipech TDDI, které přímo Apple už déle než rok vyvíjí. Za zkratkou se skrývá „touch and display driver integration“ a jde o technologii, která integruje správu dotykové vrstvy do jediného čipu. Toto řešení umožní vestavět jak čtečku otisků prstů, tak ikonický Home button přímo do zobrazovacího panelu.

Čelní kamera a reproduktor

Pro mnohé zbytečnost, přesto si Apple nemůže dovolit jen tak ji odstranit. Nebo ano? Přece jen je řeč i firmě, která zbořila nejeden letitý standard a podle jiných spekulací se aktuálně chystá na 3,5mm jack.

Další možnost znovu naznačuje práce Marka Weidlicha. V displeji prostě bude výřez, do kterého se vejde jak optika kamery, tak další dnes obvyklé prvky. Takové hardwarové řešení by vyžadovalo softwarový protějšek (aby „v aplikacích nebyly díry“), ale to vypadá jako řešitelný problém. Výřez by se posunul výše a v uživatelském prostředí by se mohl stát součástí notifikační lišty.

Patrně nejvíce místa by v takovém výřezu zabral reproduktor. Právě to je prvek, který už loni Kyocera dokázala odstranit z povrchu smartphonu, ale co do použitelnosti nešlo o příliš šťastné řešení. Také by šlo senzory a reproduktor přesunout na horní hranu iPhonu, taková varianta však neřeší objektiv čelní kamery. Ta se pod displej ani mezi pixely jednoduše neschová.

Vzývaná revoluce

A ještě jeden zajímavý efekt by displej pokrývající celou čelní stranu měl. Zatímco teď je Apple na chvostu žebříčku poměru plochy čelní strany a plochy displeje, s takovým řešením by se dostal na samotný vrchol. Můžete namítnout, že je to jen hra s čísly, ale větší displej na stejně velkém přístroji (nebo stejně velký displej na výrazně menším přístroji) se jednoduše počítá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hrátky s displejem potvrzuje i nedávná masivní objednávka AMOLED panelů, kterou měl Apple udělat u Samsungu. Tato technologie umožní edge-to-edge design, hrátky s tvary, „vystřihování děr“, případně zaoblené rohy. (obr.: Marek Weidlich)

Přinese „iPhone 2017“ to, co Apple po hospodářské stránce tolik potřebuje a to, po čem fandové už tolik let volají? Zatím máme jen nepodložené spekulace, pár informací z dodavatelsko-odběratelského řetězce (které mohou znamenat cokoliv) a nutkání, že „Apple přece musí něco vymyslet“. Přijde tolik vzývaná revoluce? Některým věcem se jednoduše nedá poručit a někdy nepomohou ani všechny peníze světa...

Zdroj: John Gruber, via MacRumors

Diskuze (76) Další článek: Alcatel vyčlenil vlastní podznačku. Flash Plus 2 je kovový a se čtečkou

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone 7 128GB, Apple iPhone 7 256GB, Apple iPhone SE, Sci-fi, Čelní kamera, Displej, DOS, Jak, Vědec, Prst ukrytý, Chvost, Aukro, Zobrazovací panel, Plzeň, Daringfireball, Apa, Používané zařízení, John Gruber, Technologická libůstka,