Jako ze špionážního filmu: WikiLeaks odhaluje nástroje, kterými CIA nabourala iPhony

  • iPhone není tak „neprůstřelný“, jak se myslelo
  • Zranitelnost se týkala modelu 3G, iPhonem 3GS už měl záplatu
  • WikiLeaks popisuje, jak se CIA dostávala do MacBooků přes konektor

I terminologie je jako z tuctového filmu s hollywoodskými špióny. Server WikiLeaks zveřejnil soubor Dark Matter  ze složky Vault 7. Plyne z něj, že díky nástroji NightSkies mohla CIA sledovat iPhony 3G. Přístupná byla historie webového prohlížeče, aplikace YouTube, mapy složek, metadata e-mailů, telefonní adresář a SMS zprávy.

S příchodem iPhonu 3GS Apple zranitelnost odstranil. Starší telefony se ale používaly dál. Vládou vyvinutý nástroj se používal v letech 2009 až 2013. Později to patrně nemělo smysl, protože letitých iPhonů 3G rychle ubývalo.

Pod dohledem byly laptopy počítače MacBook, tam prý Apple zranitelnost odstranil až v roce 2013. Nástroj napadal přímo firmware přístrojů, takže se jej uživatel nezbavil ani po návratu do továrního nastavení.

Nástroj s dalším filmovým názvem Sonic Screwdriver měl MacBooky napadat skrze port Thunderbolt. To když počítač načítal stavová data právě připojeného periferního zařízení. Tuto zranitelnost měl Apple odstranit až v roce 2015.

CIA odmítla komentovat autenticitu dokumentů. Apple potvrdil, že popisovanou zranitelnost odstranil s iPhonem 3GS, Macbooky se záplaty dočkaly v roce 2013. Ve vyjádření pro tisk se říká, že mezi Apple a WikiLeaks nedošlo k výměně jiných informací, než jsou aktuálně veřejně dostupné na WikiLeaks.

Diskuze (4) Další článek: Akcie Nokie rostou. Retro Nokia 3310 však měla jen minimální vliv

Témata článku: , , , , , , Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Periferní zařízení, Zveřejněný dokument, CIA, Jak, Stealth, ORL, Kter, Vau, Počítač Macbook, Zranitelnost, F +, Film +, Thunderbolt, Nástroj, Tovární nastavení, Mott, Motto,