Jsme zase tam, kde jsme byli. Operátoři v ČR jsou pekelně drazí

  • Telekomunikační trh v ČR stagnuje, ceny se roky nepohnuly
  • Podobně draho je v Rumunsku, Bulharsku, Řecku a na Maltě
  • Na západ od našich hranic jsou ceny nižší, dokazuje „euroanalýza“

Mobilní služby v ČR patří k nejdražším v EU. Nic nového, ale svým vlastním šetřením to potvrzuje i dTest. Data přitom čerpá ze sáhodlouhé analýzy Evropské komise (ke stažení zde v PDF). Tuzemský telekomunikační trh už několik let stagnuje, evoluce probíhá pouze v tom, že operátoři učí své zákazníky utrácet za mobilní internet. dTestu potvrzuje, že v jiných evropských zemích spotřebitelé za stejný objem služeb zaplatí mnohem méně. Draho je také v Řecku, na Maltě, v Rumunsku a Bulharsku.

 

dTest: mobilní služby jsou v ČR o až o 60 % vyšší ve srovnání s průměrem zemí EU

 

dTest porovnal ceny neomezených tarifů v tuzemsku a v zahraničí. Průzkum cílil na tarify zahraničních operátorů, které se co nejvíce blíží české nabídce. Situaci lze v zásadě shrnout tak, že v jiných zemích se za stejné služby platí poloviční částky, nebo za své peníze zákazníci dostanou nesrovnatelně lepší služby. Namátkou v Rakousku nabízí jeden z operátorů v rámci neomezeného tarifu kromě volání a SMS i jedenáctkrát větší objem dat než u nás, a navíc můžete posílat neomezené množství SMS zpráv v USA a zemích EU. To vše za méně než polovinu ceny v ČR.

Největší čeští operátoři nabízejí v jiných zemích nejen levnější tarify, ale poskytují v jejich rámci i větší objem služeb. Například u našich polských sousedů pořídíte u T-Mobilu neomezený tarif s datovým balíčkem ve výši 5 GB za pohádkových 305 Kč měsíčně. Polský Orange má stejný objem služeb dokonce za cenu 244 Kč měsíčně a prvního půl roku neplatíte nic. Abyste obdobnou nabídku získali v ČR, musíte „kličkovat“:

V Německu stojí neomezené tarify podobně jako u nás. Součástí balíčků jsou však i roamingové služby v rámci EU. U německého Vodafonu pořídíte neomezený tarif za 730 Kč. K neomezenému volání, SMS a 1 GB dat v rámci země však dostanete i roamingové služby v EU do výše 500 minut, 500 SMS a možnost čerpání dat do výše domácího datového balíčku. O2 na nabízí za 676 Kč neomezený tarif s datovým balíčkem 2 GB, včetně neomezeného roamingového volání a 1 GB dat.

Na Slovensku je situace podobná jako v ČR. Ceny mobilních služeb se sice pohybují ještě výše než u nás, s cenou však stoupá i jejich objem. Například nejmladší operátor 4ka nabízí neomezené volání, SMS a neomezený objem dat v rámci Slovenska za 811 Kč měsíčně. To zní z pohledu českého trhu mobilních služeb jako utopie, u žádného z našich operátorů není v rámci neomezených tarifů tato možnost ani zahrnuta v nabídce.

Na západní frontě levněji

Nižší ceny, než u nás najdeme paradoxně ve vyspělých evropských zemích (i přes vyšší kupní sílu). Například nizozemský T-Mobile nabízí neomezený tarif za 582 Kč měsíčně. Kromě neomezeného volání, SMS a datového balíčku 1 GB je jeho součástí i neomezené roamingové volání v EU a USA, včetně datového balíčku 50 MB. Neomezený tarif od Vodafone tu stojí 703 Kč a opět obsahuje neomezené volání v zemích EU.

Rájem pro uživatele mobilních služeb je dle dTestu Velká Británie. Tamní Vodafone za 471 Kč měsíčně nabízí neomezený tarif s datovým balíčkem ve výši 5 GB, včetně neomezeného volání, SMS a 2 GB dat v rámci EU. Za stejnou cenu lze pořídit i neomezený tarif od 3 (Three), který sice nabízí jen poloviční porci dat, ale lze ho bez dalších poplatků využít v dalších 42 zemích světa.

Také O2 Anglii nabízí výhodnější neomezený tarif než u nás. Za 565 Kč měsíčně získáte neomezené volání, SMS a porci dat ve výši 4 GB. Za velmi příjemnou cenu pořídíte neomezené tarify i ve Francii. Třeba čtenářům MobilManie známý Free Mobile nabízí za 541 Kč měsíčně kromě neomezeného volání, SMS a datového balíčku ve výši 50 GB i neomezené volání do vybraných zemí světa po celý rok.

Diskuze (64) Další článek: Výrobce novodobých Nokií představil logo a upřesnil plány na příští rok

Témata článku: , , , , , , Neomezené množství, Free Mobil, Stejný objem, Bulhar, První polovina, Zahraniční operátor, Utopie