KoalaPhone: přizpůsobte Androida seniorům

Když zeslábnou smysly, je čas převléct Androida do něčeho jednoduššího a lépe viditelného. KoalaPhone se chce poprat o přízeň smartphonem vybavených seniorů.

Aktualizováno 9. října 2014:
Aplikace se rozdělila na dvě verze. KoalaPhone Gold je vlastně původní KoalaPhone s veškerými funkcemi a stojí 125 Kč. KoalaPhone Silver slouží k osahání aplikace před nákupem. Je zdarma a týden má k dispozici všechny funkce verze Gold. Později zobrazí pouze tři poslední SMS a hovory, nejde nastavit heslo do nastavení nebo změnit funkci tlačítka SOS, přijdete také o upravené aplikace (fotoaparát, galerie, budík).


Slábne vám (či vašim blízkým zrak), přitom nechcete přijít o všechny pokročilé funkce smartphonů? Už pár let je odpovědí Big Launcher, teď se k němu přidává projekt KoalaPhone (www.koalaphone.com).

V obou případech jde o launcher, který převlékne OS Android do nového uživatelského prostředí, které je jednodušší a lépe uzpůsobené pro uživatele se slábnoucím zrakem. KoalaPhone vychází z výzkumu na ČVUT FEL, kterého se zúčastnilo více než 100 seniorů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
KoalaPhone přiblíží Androida seniorům.

Charakteristické je velké a kontrastní písmo a velká tlačítka se zvukovou i vibrační odezvou, která při dlouhém stisku prstu přečtou text nahlas. Dále velká klávesnice, zvětšený editor zpráv i přehledný seznam kontaktů a hovorů, fotoaparát s velkou spouští, nový prohlížeč fotek, upravený budík a svítilna. Textové zprávy je možné diktovat hlasem (vyžaduje připojení k internetu), pro rychlé zavolání pomoci slouží tlačítko SOS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Prostředí lze přepnout do světlých nebo tmavých barev.

Pro základní použití telefonu tedy není nutné „Koalu“ opustit, ale jsou zde také ikonky jiných aplikací, které si zachovávají své původní uživatelské prostředí.

KoalaPhone lze instalovat na telefony se systémem Android 4.0 a novější. Ke stažení je na Google Play a stojí 170 Kč, do konce září jej tvůrci nabízejí se slevou za 125 Kč. Lite verze na vyzkoušení bohužel neexistuje, ale pořád je zde možnost aplikaci koupit, vyzkoušet a v případě nespokojenosti do dvou hodin vrátit.

Diskuze (25) Další článek: Samsung ukazuje, jak testuje pády u tabletofonu Galaxy Note 4

Témata článku: , , Rychlé zavolání, Velká klávesnice, Senior, Hlavní obrazovka, Sen, Nový prohlížeč, Slábnoucí zrak, #Android,