Konec jedné éry. MP3 míří za gramodeskami, kazetami a cédéčky

Fraunhofer Institute for Integrated Circuits, německá agentura, která se podepsala pod proces MP3 kódování, koncem dubna oznámila konec licencování a přidruženého softwaru k MP3. Počet zařízení podporujících MP3 bude v horizontu několika let klesat a stejné to bude i s hudebními službami, které dají prostor novějším a modernějším formátům.

V současné době jsou „empétrojky“ stále velmi populární. Vznik formátu se datuje do 90. let, krátce po příchodu „cédéček“ a vsázel hlavně na řádově menší datové soubory.  S MP3 se spojuje i začátek stahování hudby z internetu.

Do mobilů se MP3 dostal na přelomu let 2000 a 2001. Jedním z prvních modelů, který se mohl pyšnit podporou MP3, byl futuristický Siemens SL45. K ukládání hudby byla určena paměťová karta MultiMediaCard o kapacitě 32 MB, vystačila na zhruba na 45 minut hudby. I to ukazuje, jak dlouho s námi již standard MP3 je, a také to, že se již mnohé změnilo...

Formát MP3 se stal natolik uznávanou zkratkou, že hudební přehrávač zevšedněl na „MP3 přehrávač“, a označení si zachová zřejmě i do té doby, kdy bude formát úplně zavrhnutý. V uplynulých letech získávaly na důležitosti další formáty, např. AAC, který je používán u druhého největšího poskytovatele hudby na internetu - Apple Music.

 

MP3 zahájil éru stahování hudby. Dnes vede streamování a efektivnější kodeky

 

Právě streamování hudby přes internet v posledních letech výrazně minimalizovalo počet stažených MP3. Hudba je uchovávána a spravována ve virtuálních knihovnách, v nichž jsou soubory kódované oproti MP3 daleko efektivněji. I přesto ale, „empétrojky“ z trhu úplně nezmizí, a pokud snad ano, zaberete to minimálně několik (možná i desítek) let.

Zdroj Frauhofer.de

Diskuze (61) Další článek: Lobbisté chtějí ochránit zisky a bombardují „bič na operátory“

Témata článku: , , , , , , , Gram, Počet zařízení, MultiMediaCard, Paměťová karta, AAC, Streamování hudby, Kódování, Konec, Mir, Důležitost, Knihovna, Hudební služba, Kazeta