Lumie jsou chlazené kapalinou. Co to znamená?

Kapalinou chlazený mobil? Woooow! Jaké řešení Microsoft použil? Skutečnost je o poznání nudnější, než napovídá bujná fantazie.

Co mě nejvíce zaujalo na nových Lumiích? Technologie kapalinového chlazení (doslova Liquid cooling technology). Na tiskovce se o ni Panos Panay pouze otřel: Dotlačili jsme technologii na hranici možného. Dotlačili jsme ji tam také pomocí chlazení kapalinou. Ta technologie přichází z našeho Surface týmu.“

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Také vám před oči vyskočily podobné obrázky? Máte bujnou fantazii, ale skutečnost bude o poznání nudnější.

Hlavou se mi začínají proplétat hadičky s kolující svítící tekutinou a chci o kapalinou chlazených telefonech zjistit víc. Oficiální informace však chybí, tématem se (zatím) nezabývá žádný z velkých zahraničních webů, které měly možnost se zeptat přímo u zdroje. Další text tedy bude pouze moje dedukce na základě známých indicií.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Když se mluvilo o kapalinovém chlazení, viděli jsme tuto grafiku.
Co je na ní? „Heatpipe“

Realita kapalinového chlazení nových Lumií nebude tak fantastická a vizuálně atraktivní. Na jednom z obrázků výše vidíme docela obyčejnou „heatpipe“, tedy kovový útvar, který má za úkol sebrat teplo u procesoru, rozvést jej do zbytku těla telefonu a ideálně ven do okolního prostředí. Takže kde je ta tekutina? Uvnitř trubky. A hádám, že tam pouze pasivně je, tedy nic ji nenutí cirkulovat.

Update: Mrkněte do diskuze, je tam pár zajímavých příspěvků, které vysvětlují, že kapalina opravdu cirkuluje i bez „čerpadla“ a účinněji tak rozvádí teplo. Nebo si o principu fungování heatpipe přečtěte na Wiki.

A to už nezní tak fantasticky, že? Navíc to není až tak unikátní, podobné řešení má i Sony u svých Xperií Z. Nakonec použité procesory Qualcomm žádné unikátní řešení nepotřebují. Snapdragon 810 sice proslul svým přehříváním, ale heatpipe je schopná problém držet v přijatelných mezích (navíc Lumie má procesor ve verzi V2.0, která měla problém eliminovat).

Tolik tedy dedukce. Každopádně téma nás zajímá a jakmile budeme znát fakta, vrátíme se k němu.

 

Diskuze (40) Další článek: Najdi 5 rozdílů aneb Lumia 950 vs. 950 XL

Témata článku: Microsoft, , Acer Liquid, Microsoft Surface, Microsoft Surface 64GB Wi-Fi, Okolní prostředí, Zahraniční web, Panos Panay, Unikátní řešení, Kapalina, Kapalinové chlazení, Liquid Cool Technolog, Tekutina