Nový podvodný hit – neviditelné reklamy v aplikacích

Studie odhalila přítomnost neviditelných reklam v mobilních aplikacích. Inzerentům utíkají peníze a uživatelům data.

Neviditelné reklamy oberou inzerenty skoro o miliardu dolarů (asi 25 mld. Kč) ročně. Podle studie společnosti Forensiq obsahuje nějakou aplikaci s neviditelnou reklamou 1 % mobilních zařízení v USA a 2 až 3 % zařízení v Evropě a Asii, celkem asi 12 miliónů zařízení. Problém se týká více než 5 000 infikovaných aplikací pro platformy Android, iOS a Windows Phone, které pochází převážně od menších a méně známých vývojářů.

Jak taková „neviditelná reklama“ funguje? Uživatelé vidí na obrazovce jednu reklamu, ale na pozadí nepozorovaně rotuje dalších pět až deset bannerů. Aplikace jsou dokonce aktivní na pozadí. Ačkoli nejsou spuštěny, denně na jediném zařízení „zobrazí“ tisíce neviditelných reklam. Po instalaci programu se problém nemusí projevit okamžitě. Aplikace mohou fungovat jako trojský kůň a podvodný systém spustí až za určité konstelace okolností (třeba když se telefon připojí k nabíječce a domácí Wi-Fi).

Největší obětí jsou…

Tajně běžící reklamy představují hrubé porušení pravidel mobilních platforem, jejich přítomnost však nelze jednoduše odhalit. Oběti z řad inzerentů ztrácejí přehled o zobrazování objednaných reklam. Ty jsou totiž zprostředkovány přes několik úrovní automatizovaných distribučních systémů.

Právě inzerenti jsou největší obětí podvodu, ale tajně načtené reklamy zatěžují i ​​smartphony uživatelů – znamenají energetickou a výkonovou zátěž pro smartphone, ale také vyšší datový provoz. Pokud je to na Wi-Fi, nejde o zásadní problém, ale s typicky tenkým českým FUP limitem už by to problém být mohl. Příklad aplikace ve videu výše byl schopný spolknout něuvěřitelné 2 GB dat za jediný den!

Jak se můžete chránit

Pravidla jsou klasická, ale v praxi o to hůře splnitelná. Před instalací zvolené aplikace věnujte zvýšenou pozornost jejím recenzím přímo v app storech. Kromě ratingů si všímejte případné zmínky o nestandardním chování. Podivně mohou po čase vypadat časové a datové profily aplikace.

Zákeřné programy při první instalaci často vyžadují podezřelé povolení. Pokuste se rozlišit, zda jsou potřebné pro plnění jejich účelu. Mohou požadovat například povolení pro zablokování režimu spánku, nebo automatické spuštění při startu zařízení, povolení pro úpravu obsahu na SD kartě či stálý přístup ke službám pro zjišťování polohy.

Na téma upozornil portál TechXplore.

Diskuze (29) Další článek: Nokia představila kameru OZO pro 360° video

Témata článku: , , , Trojský kůň, Domácí wi-fi, Jediný den, Nestandardní chování, Automatické spuštění, Hit, Nov