O2 data nezakáže a navíc převede. Na Slovensku

České a slovenské O2 jsou jedna firma. Slovákům ale operátor data po FUP nezatrhne a dokonce jim nevyužité MB převede do dalšího měsíce.

České a slovenské O2 jedna firma jest. Slováci se ale blokování dat po vyčerpání základního balíčku bát nemusí. Dle serveru MobilMania.sk, který se operátora ptal, neplánuje O2 na Slovensku rušení bezplatného surfování ve zpomaleném režimu. Tamní zákazníci tak budou mít i nadále možnost surfovat po dosažení FUP limitu rychlostí 48/48 kbit/s, což například na komunikaci přes WhatsApp nebo na vyhledání vlakového spoje stačí.

Slovenské O2 navíc svým zákazníkům nabízí možnost převést nespotřebovaná, ale zaplacená data, do dalšího měsíce. Služba se jmenuje Datahit a je bezplatná. Zákazník tak o nic nepřijde a nemusí se pár dní před koncem měsíce rozhodovat, zda si koupí data navíc, aby mohl na internet, ale s rizikem, že mu větší či menší část z nich propadne, protože je nestihne spotřebovat…

Klepněte pro větší obrázek
Slovenské O2 má rovněž autodokup, ale nevyčerpaná data převádí (obr.: o2.sk)

Přesně takové dilema budou totiž mít mnozí zákazníci českého O2 po 15. červenci. Pokud nezaplatí, operátor jim data zablokuje, pokud dodatečný balíček nevyčerpají, nespotřebované MB propadnou. České O2 se tak chová v principu úplně stejně jako ony 4 % zákazníků, které dle operátora surfují a neplatí. Ale nechat si platit za další MB navíc a pak je zákazníkům nedat je dle českého O2 v pořádku.

Slovenské O2 hraje fér

Převádění jednotek žádný zákon nepřikazuje, Český telekomunikační úřad má tento mechanismus na seznamu doporučení pro operátory, ale nařídit ho nemůže. Jak jsme psali ve středečním článku, O2 změnu nevnímá jako takovou, která by vedla k znevýhodnění podmínek pro zákazníka, a proto nemá v úmyslu dát klientům možnost odstoupit bez sankcí od smlouvy, pokud nesouhlasí.

Pokud se vás změna týká a nesouhlasíte, můžete podat u ČTÚ stížnost a regulátor posoudí, kdo je v právu.

Co říkáte na československé rozdíly?

Diskuze (67) Další článek: Testlab: Jak obstojí levné telefony s Androidem

Témata článku: , , , , Pře, Dilema, Data, NAVIC, Přečerpání, Bezplatné surfování