Projekt ARA se probouzí. Modulární smartphone má přijít v roce 2017

O projektu modulárního smartphonu ARA, na jehož vývoji začal Google (přesněji řečeno Motorola pod vlastnictvím Googlu) pracovat už před 2,5 lety, nebylo dlouhou dobu slyšet. V únoru jsme slyšeli povzbudivé spekulace, že celá technologie není u ledu a má vzniknout i skládací tablet (více zde). Nyní by mohlo být reálnější i uvedení komerčně nabízeného smartphonu s vyměnitelnými komponentami.

Klepněte pro větší obrázek
Nový prototyp ARA má 5,3palcový displej a zatím poměrně velkou tloušťku (foto: TheVerge)

Google na svém YouTube kanálu publikoval video, které ukazuje nový prototyp smartphonu ARA. Místo magnetického uchycení modulů do kostry zařízení se bude používat mechanické zacvaknutí, což má přinést větší spolehlivost i odolnost celého řešení. Právě rozhodnutí na změnu technologických postupů v průběhu vývoje zapřičinilo zdržení celého projektu o více než.

Portálu TheVerge se podařilo zjistit, že proti původním předpokladům bude nedílnou a nevyměnitelnou součástí smartphonu procesor s vlastní malou baterií pro zajištění nejnutnějšího provozu jednotky. Ostatní součástky už by měly být vyměnitelné, otazník visí pouze nad displejem. K vývojářům se má první ARA smartphone dostat ještě do konce tohoto roku, komerční uvedení Google plánuje v roce 2017. 

Diskuze (18) Další článek: Samsung v Rusku nainstaloval největší reklamu na Galaxy S7 Edge

Témata článku: Google, , , , , Komponenta, Modulární smartphone, Pro +, Technologický postup, Projekt, Celá technologie, Původní předpoklad, Modul, Smartphone, SMA, Komerční uvedení, Google Ara