Samsung Galaxy S4: evoluce v detailech [video]

Přišli jsme, viděli jsme a natočili jsme Samsung Galaxy S4 včetně našich první dojmů. Jak dopadne srovnání s Galaxy S III?

Samsung na akci Unpacked 2013 Episode 1 v New Yorku představil v pátek ráno našeho času novou vlajkovou loď, Samsung Galaxy S4. Potvrdily se poslední uniklé snímky, takže novinka designově vychází z úspěšného Galaxy S III, je však o něco menší, lehčí a přesto má větší displej a větší kapacitu baterie. Změny se sice neudály u vzhledu, interně ale muselo dojít k řadě změn v rámci uložení a miniaturizace hardwarových součástí. Samsung při vývoji Galaxy S4 vytvořil 120 patentů, které se týkají uživatelského rozhraní a softwaru.

Samsung Galaxy S4
I9505
rozměry a hmotnost: 137 × 70 × 7,9 mm, 130 g
displej: 5,0", kapacitní Super AMOLED, 1 080 × 1 920, 441 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 600 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 600 (4× Krait 300, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
37 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Při představení jsem s sebou měli i model Galaxy S III, takže si na videu ukážeme nejen některé nové inovace, ale podíváme se i na rozdíly obou zařízení. Největší změna je logicky v displeji, který se nám z dálky zdál jako fotografie na maketě. Bezesporu disponuje daleko větším jasem, díky čemuž jsou barvy syté a příjemně prokreslené.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Začátek akce Samsung Unpacked z Radio City Music Hall v New Yorku z první řady.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V Galaxy S4 najdeme S překladač i funkci pro vylepšování obrazu na displeji Adapt Display. Ta nastaví saturaci, kontrast a jas displeje podle toho, v jakém prostředí se nacházíte. Na prezentaci byla zmíněna kompatibilita s příslušenstvím HomeSync i s aplikací Smart Switch, která bude sloužit jako prostředník při kopírování obsahu ze starého mobilního zařízení do nového Samsungu s Androidem.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z vyfocených fotografií je možné vytvářet fotoalba, telefon o tom sám upozorní notifikací nebo můžete album vytvořit manuálně. Přes společnost blurb pak bude možné nechat si poslat vytištěné album na dvanácti stranách, cena by se měla včetně poštovného pohybovat okolo 30 USD. Za začátku se však počítá pouze s omezeným seznamem zemí, mezi kterými bude Česká republika pravděpodobně chybět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung vyplnil suché vyprávění specifikací vloženými hereckými vložkami, působily kýčovitě, ale je to právě to, na co slyší místní (rozumějte americký) trh. Nechyběl „hlídač krabice“ Jeremy Maxwell, ani orchestr vyjíždějící z pódia.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej Samsungu Galaxy S4 je možné ovládat i přes rukavici. S Voice Drive rozšiřuje možnosti hlasového ovládání v režimu navigace přes vestavěného asistenta S Voice, s češtinou pravděpodobně ale stále nemůžeme počítat. Samsung Hub bude sjednocovacím prvkem různých služeb obsahu, mezi hudbou, obrázky či knihami půjde využít integrované hledání.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Group Play poslouží ke skupinovému hraní, přehrávání hudby, zobrazování obrázků a dokumentů nebo sdílení obsahu obrazovky mezi zařízení připojená na stejné Wi-Fi síti. Navíc může být v režimu Dual Video Call možné ve skupině hlasově volat přes novou verzi komunikátoru ChatOn.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Air Gesture bude sloužit k bezdotykovému ovládání zařízení, rukou můžete nahlížet do položek nabídek (podobně jako perem S Pen u modelů Galaxy Note), mávnutím ruky můžete např. přijmout i hovor. Chytrá pauza pozastaví video, jakmile se na něj přestanete dívat. Tyto funkce lze samozřejmě aktivovat jen v případě zájmu.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy S4 bude mít i řadu dokoupitelného příslušenství, co vše se k němu půjde nově dát připojit, jsme si ukázali v tomto článku.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S4 v dlani, opticky vypadá větší, než ve skutečnosti je, jakmile jej vezmete do ruky, budete se divit, tipovali byste mu větší hmotnost. V ruce se i přes svou velikost drží velmi pohodlně.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na displej je radost pohledět, výborný jas, skvělé pozorovací úhly. Displej je jednoznačně jednou z největších hardwarových inovací. Tou úplně největší by mohl být procesor, Samsung jej však v prezentaci produktu nezmínil a ani prezentéři u produktů nebyli o mnoho sdílnější. Zatím však máme informace, že by česká varianta měla disponovat čtyřjádrem Snapdragon 600 o taktu 1,9GHz. Do budoucna je však možné, že se na našem trhu setkáme i s variantou s osmijádrovým 1,6GHz procesorem Exynos 5 Octa. Situaci budeme nadále sledovat.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záda jsou vyrobena z lesklého polykarbonátu. Jak na dálku odlišit SGS III a SGS4? Hlavním vodítkem bude jiné provedení bočních hran a nová pozice reproduktoru a přisvětlovací LED diody.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Designové porovnání Samsungu Galaxy S III a Galaxy S4. Čtyřka nabídne polykarbonátové tělo se tečkovaným vzorem, zůstává však nadále hladká a lesklá. Velikostně je telefon nevýrazně menší, než předchůdce, líbí se nám baterie s kapacitou 2600mAh.
 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy S4 a nabídka systémových aplikací a ukázka první obrazovky dostupných widgetů. Mezi aplikacemi potěší přítomnost vylepšeného fotoaparátu, komunikátoru ChatOn 2.0, který zvládá videovolání, upraveného Flipboardu pro zařízení Samsungu, a nechybí ani již zmiňované Group Play. O kancelářské dokumenty se postará Polaris Office 5, váš zdravotní stav bude monitorovat S Health.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce aplikací, kapacita RAM po uvolnění paměti se ustálila na 1,1 GB. Prezentovaný kus disponoval 16GB pamětí, z nichž bylo 9,72GB uvolněno pro ukládání dat. Pro náš trh se primárně počítá právě s touto variantou, výhledově by měla být k dispozici i 64GB verze. Galaxy S4 disponuje i funkcí multidisplej, kdy na obrazovce dokáže zobrazit dvě aplikace najednou, musíte si ale vybrat z dostupných titulů.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské nastavení se v Androidu 4.2.2 přesunulo do záložek, z nichž každá odpovídá určitému spektru nastavení a voleb. V horní výsuvné liště přibylo vedle nastavení tlačítko, které souhrnně zobrazuje všechny možné zástupce rychlých voleb.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení lockscreenu (výběr efektu animace, druhu odemknutí, widgetů či možných zástupců aplikací), indikace LED diody a nastavení zvuku Adapt Sound, které pomocí vámi slyšitelných zvukových spekter nastaví zvuk tak, aby vám co nejvíce vyhovoval.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení sdílení souborů, nastavení hlasového ovládání řadě aplikací, Air View a možnosti jeho funkčnosti, při zobrazení náhledů může telefon i vibrovat.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelská nápověda, uvítají displej aplikace Group Play, kalendář, S překladač si však neporadí s našim jazykem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Hub a připojení k Wi-Fi. Uživatelské rozhraní aplikace Samsung Hub je podobné stylu WP zařízení poslední generace. Samsung Link slouží k bezdrátovému přenosu a přehrávání multimédií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace S Health 2.0 pro monitoring zdraví, pro plné využití bude třeba dokoupit bezdrátové měřice tepu a tlaku. Poznámky lze, podobě jako u Notu ii, vybavit vlastními kresbami, stylus však k dispozici není. 
 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikační portál SamsungApps se převlékl do nového kabátu, čtečka textů může rozpoznávat slova či věty v různých jazycích.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vytváříme fotogalerii manuálním způsobem, je třeba vyklikat snímky, které do ní chcete přiložit.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Webový prohlížeč, telefonní seznam, zkouška ChatOn volání v rámci Wi-Fi sítě, správce souborů.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát disponuje řadou fotografických režimů.

Přesná dostupnost Samsungu Galaxy S4 zatím není známa, hovoří se však o konci dubna či přelomu čtvrtého a pátého měsíce. Samsung chce počínaje modelem Galaxy S4 uvádět vlajkové modely globálně, tj. najednou v desítkách regionálních mobilních trhů po celém světě. Neměla by se tak do budoucna opakovat situace, kdy by byl telefon v některé zemi dostupný s časovým předstihem a do ostatních zemí by se dostal až se zpožděním. Co se týče samotné cenové politiky, Samsung stanovil předběžnou cenu těsně pod hranicí 17 tisíc, což je poměrně vysoká částka. Prémiový model však narazí nejen na konkurenční modely (HTC One, XPERIA Z), ale i na trumf z vlastní stáje. Pokud Galaxy S III po uvedení novinky výrazně zlevní, mohl by mu právě on uštědřit největší prodejní ztráty. Ještě když vezmeme v potaz, že Samsung plánuje řadu softwarových inovací s odstupem přinést v Premium Suite upgradu i pro Galaxy S III. 

Nic se ale nemění na tom, že se Samsung Galaxy S4 bude počítat mezi špičku současně prodávaných smartphonů na trhu. Modelu může paradoxně uškodit enormní zájem fanoušků, ještě před jeho představením. Řada z nich očekávala daleko větší technologický pokrok či revoluci v zobrazování (zahnutý či ohebný displej), současný stav pro ně tedy může být spíše zklamáním. Pravdou však zůstává, že se výrazná revoluce nekoná, na oblíbený základ Samsung nasazuje další systémová vylepšení a nové služby pro zjednodušení života. Jak moc úspěšný bude, napoví až zahájení prodejů.

Diskuze (16) Další článek: ZTE Grand X In: na železe záleží [recenze]

Témata článku: Samsung, , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia Z, Galaxy s, Mávnutí ruky, Detail, Vysoká částka, Pauza, Hlídač, Samsun, Dual Video, GAL, EVO,