Samsung prodal méně smartphonů a má nejnižší zisk od roku 2012

Samsung Electronics se pochlubil výsledky hospodaření ve druhém čtvrtletí roku 2014. Tržby se vyšplhaly na bezmála 51 miliard dolarů a společnost ohlásila zisk ve výši 6,1 miliard dolarů. V obou případech se jedná o pokles. Zatímco příjmy se oproti prvnímu čtvrtletí propadly o dvě procenta, zisk rovnou o patnáct procent. V meziročním srovnání se jedná dokonce o téměř dvacetiprocentní propad. Pro Samsung je tak druhé čtvrtletí 2014 nejméně ziskové od roku 2012.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung poprvé po dvouapůlletém kralování na mobilním trhu přiznal, že bude muset začít zlevňovat. Dostupným modelem střední třídy na českém trhu bude Samsung Galaxy S III Neo za 6 tisíc korun

Samsung v tiskové zprávě oznámil, že za horšími výsledky stojí nižší poptávka po telefonech a tabletech, společnost tedy musela více investovat do propagace. Zhoršená poptávka nakonec vedla i k poklesu dalšího navázaného podnikání společnosti – Samsung prodal i méně čipů a další technologie pro výrobu kapesních počítačů.

Samsung věří, že v druhé polovině roku mu s příjmy pomohou hlavně prémiové televizory, tedy ty s UHD a zakřivenou obrazovkou. Trh s mobily a tablety nicméně bude i nadále složitý. Samsung podle svých slov chystá uvedení nového prémiového smartphonu v kategorii phabletů (rozumějme Galaxy Note 4) a chce obohatit portfolio smartphonů v nižší a střední třídě. Poprvé po dlouhé době se od jihokorejského giganta dozvídáme, že na některých trzích chce bojovat i cenově.

Diskuze (51) Další článek: Sense: elektronikou našlapaný strážce spánku

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Zisk, SMA, Sam, Pro +, Samsun, Meziroční srovnání, Podnikání společnosti, Rok