Samsung TecTile: NFC tagy zjednodušují život [video]

Americká pobočka Samsungu připravila řešení TecTiles, které se podobá Xperia Smart Tags od Sony. Ukažáme si, jak tato služba funguje.

Samsung pro USA připravil aplikaci TecTile, která je podobně jako Xperia Smart Tags od Sony, určena k ukládání a čtení dat z NFC štítků. Na malý tenký proužek NFC tagu můžete umístit požadovanou funkci, kterou chcete, aby se vykonala poté, co ji telefon načte. Hned na úvod si pojďme říct několik zádrhelů. Samotná aplikace je k dispozici na Google Play, zařízení mimo USA ji však nemohou stáhnout. Nám se však podařilo dostat k instalačnímu *.apk (sami jej můžete stáhnout z tohoto odkazu a vyzkoušet na telefonu s NFC), takže jsme si mohli vyzkoušet, jak to vypadá s NFC štítky v praxi v podání Samsungu. K samotné aplikaci TecTile existují ještě stejnojmenné štítky, které se v USA prodávají v balíku po pěti kusech za 15 USD. Aplikace naštěstí funguje i s „generickými“ štítky, které hromadně pořídíte v přepočtu na kus na zahraničních aukčních portálech za pár korun.

Spustí aplikaci, updatuje stav na Facebooku, ... 

Jakmile si aplikaci nainstalujete, přivítá vás základní rozhraní, ve kterém si můžete vybrat oblast, ve které chcete najít požadovanou funkci, kterou uložíte na TecTile. Jedná se buď o Nastavení a Aplikace, Telefonování a Text, Poloha a Web nebo Sociální sítě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní rozvržení aplikace • nápověda k aplikaci • štítek byl úspěšně zapsán

Co se týče nastavení, můžete změnit např. nastavení telefonu (budíky, noční režim, zapnutí/vypnutí Bluetooth, Wi-Fi, nastavení jasu displeje, nastavení hlasitosti telefonu, ...), spustit aplikaci i s udanou hlasitostí, připojit se k Wi-Fi síti (dle SSID, včetně přednastaveného hesla), zobrazit zprávu (klasický textový štítek, který ukládá i systémová aplikace Značky) nebo spustit video (funguje pouze na telefonu, kde jste tag uložili).

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení telefonu • zapínáme budík • nastavujeme připojení k Wi-Fi • nastavujeme spouštění aplikace

Ve druhé kategorii můžete nastavit zavolání na předpřipravené číslo, poslat textovou zprávu vybranému kontaktu (můžete nechat otevřít editor zprávy s daným kontaktem nebo navíc předvyplnit celé znění zprávy), sdílet kontakt (položka z telefonního seznamu) případně začít Google Talk konverzaci s daným uživatelem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavujeme poslání textové zprávy a jejího textu • po načtení jsou mezery nahrazeny znakem + • Facebook Check-in a like webové stránky. 

Ve třetí sekci můžete nechat ukázat vybranou lokaci na Google mapách, přidat Check-in přes Foursquare, přidat Check-in přes Facebook nebo otevřít webovou stránku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Follow Twitter účtu • Ukázání lokace na Google mapách • nabídka sociálních sítí • updatování statusu na Facebokové stránce • Status byl úspěšně změněn

Poslední sekce se věnuje sociálním sítím. Na NFC tag můžete nahrát Facebookový status, „lajkování“ webové stránky (Uživateli se líbí stránka ...), tweetování statusu, follow uživatele na Twitteru či nabídku na portálu LinkedIn. V případě komunitních webů ale platí, že je třeba se k nim v telefonu přihlásit. Buď dopředu, nebo vás na to telefon upozorní po načtení tagu. Na následujícím videu si ukážeme, jak vypadá aplikace v praxi:

Na závěr jen dodám důležitou informaci. Při nahrávání dat na NFC štítky můžete nastavit tagu nepřepisovatelnost. Nikdo vám jej nepřehraje a vy jej tak můžete nalepit na místo, ze kterého jej budou stejně číst všichni případní uživatelé. Zde je jen jedno doporučení, nelepte tagy na kovové povrchy, protože to znemožňuje jejich čtení. Standardně jsou jinak tagy přepisovatelné, takže je můžete zkoušet, jak se vám zlíbí. Další informace o Samsung TecTiles, včetně oficiálního prezentačního videa, naleznete na stránkách Samsungu.

Diskuze (7) Další článek: Samsung chystá vlastní sociální síť (oživeno)

Témata článku: Samsung, Má nabídka, Systémová aplikace, Sam, Aukční portál, Samsun, Život, Celé znění, Tag, Tenký proužek