Samsung vyrobil nejlepší véčko. Ale není pro každého

Další véčkový smartphone, na nějž budeme jen zálibně koukat na obrázku. Proč se výrobci bojí experimentovat?

Začátkem srpna jsme vás informovali o novém chytrém véčku Samsung Galaxy Folder, které ukázalo, že i smartphone střední třídy může být zakomponován do véčkové konstrukce. Telefon však byl určen pouze pro domovský trh v Jižní Koreji. Při srpnovém představení Galaxy S6 Edge+ a Galaxy Note 5 ale Samsung nenápadně představil ještě jeden smartphone, určený výhradně pro Čínu, a to nejvýkonnější „chytré“ véčko na trhu. Modelů véčkové konstrukce na pultech obchodů již mnoho nenajdeme, velmi dobře vybavených je navíc jen jako šafránu...

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nové véčko Samsungu - SM-G9198

Nový model je zatím označen jako SM-G9198, což bylo původně označení, které jsme přisuzovali zmenšené variantě Galaxy S6. Model s přízviskem Mini nakonec představen nebyl, místo něj si však premiéru odbylo nové véčko s dvojicí 3,9" Super AMOLED displejů, které mají WXGA rozlišení (1 280 × 768 pix) a jsou kryty odolným sklem Gorilla Glass 4. Displej na vnější straně slouží v pohotovostním režimu k zobrazení hodin, pod ním však najdeme senzorické ovladače Androidu, takže můžete telefon plnohodnotně ovládat i v zavřeném stavu. Po rozevření véčka se odhalí druhý dotykový displej, který je doplněn netypicky seskupenými ovladači Androidu okolo kurzorové klávesy a alfanumerickými tlačítky.

Klepněte pro větší obrázek
Telefon má hned dva dotykové Super AMOLED displeje, véčko tak můžete plnohodnotně ovládat v otevřeném i zavřeném stavu

Véčková konstrukce se ale podepsala na větších rozměrech, než jsme zvyklí u nejnovějších modelů. O top vypovídá zejména tloušťka 16,3 mm, přičemž zbývající rozměry činí 120 × 61 mm. Telefon se nemůže pochlubit ani váhou, která o 4 gramy přesahuje hranici dvou set gramů. Do těla se vměstnala 2 020mAh baterie, se kterou výrobce slibuje výdrž až 189 v pohotovostním režimu. Ale jak již víme z dřívějška, tato čísla bývají poměrně výrazně nadsazená a neodpovídají běžnému používání.

Klepněte pro větší obrázek
Véčko dává vzpomenout například na starou symbianovou Nokii N76

Na zadní straně véčka je umístěn 16Mpix snímač se slušnou světelnosti (F1.9) spolu s kombinovaným modelem blesku a snímače srdečního tepu, kamerka pro videohovory nad displejem je pětimegapixelová. Véčkový smartphone je poháněn šestijádrovým Snapdragonem 808 o taktu 1,8 GHz spolu s 2GB RAM. Interní paměť o kapacitě 2 GB je dále rozšiřitelná paměťovými kartami microSD. V rámci bohaté konektivity nechybí podpora GPS, Wi-Fi, Bluetooth ani LTE, telefon běží na Androidu 5.1.1 Lollipop s grafickou nadstavbou TouchWiz.

Klepněte pro větší obrázek
16Mpix fotoaparát zvládne fotit i natáčet v HDR

A teď to smutné na závěr, s Dual SIM véčkem se s největší pravděpodobností počítá pouze na čínský trh. Možná by ale neškodilo, aby Samsung podobné modely uvedl i v Evropě, minimálně by tím narušil určitý stereotyp zde prodávaných smartphonů, véčková konstrukce v „chytrém“ podání by mohla být zajímavou alternativou. Navíc by zde Samsung přinesl určitou exkluzivitu, protože chytrá chytrá véčka se na našem trhu jinak vůbec neprodávají. Doufáme však, že Samsung tento model alespoň vystaví na veletrhu IFA v Berlíně, takže vám alespoň zkusíme zprostředkovat, zdali má véčkový model s Androidem vůbec smysl.

Diskuze (32) Další článek: Nová aplikace Moments od Facebooku umí z vašich fotek udělat video

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Nen, Pro +, Rozevření, WXGA, Véčkové konstrukce, Rozšiřitelná paměť, Sam, Samsun,