Samsung zveřejnil finanční výsledky za Q3. Mobilní divize doplatila na Note 7

Po plodném druhém čtvrtletí nastal u Samsungu propad, pod který se podepsal neúspěšný Galaxy Note 7. V dnes vydaných hospodářských výsledcích jihokorejského výrobce se ukazuje, jak velký finanční vliv mělo stažení Galaxy Note 7 z prodeje

Samsung za období červenec až září v letošním roce vykázal prodeje v hodnotě 47,82 trilionů wonů (41,9 miliard USD), což je oproti předchozímu čtvrtletí 7,5% propad. Co je ale výraznější, je operační zisk na úrovni 5,2 trilionů wonů, což je nejhorší finanční výsledek společnosti Samsung za uplynulé dva roky. Meziročně se jedná o třetinový propad zisků.

Klepněte pro větší obrázek
Finanční výsledky divizí Samsungu za Q3 2016 ve srovnání s předchozími dvěma lety

V tabulce umístěné výše vidíte, jak si vedly jednotlivé divize Samsungu. Nás zajímá zejména divize IM (IT & Mobile Communications), u které byl mezičtvrtletně vidět 15% pokles v prodejích, ovšem operační zisk se při stejném srovnání propadl o strašidelných 97,5 procent! Za tím vězí zejména nepovedený Note 7 a náklady spojené s výrobou, výměnou a jeho následným stažením z trhu.

I přesto, že mobilní divize dopadla finančně vůbec nejhůře za posledních osm let, dokázala si udržet slibné prodeje, zejména díky modelům Galaxy S7 a Galaxy S7 Edge. Ve středním segmentu také rostla poptávka po modelech z řad Galaxy a Galaxy J.

Výraznější růst zaznamenala polovodičová divize, která mezičtvrtletně zvýšila objem prodejů flexibilních OLED panelů a SSD disků. Meziročně však lehce ztrácí, a to díky úpravě cen DRAM čipů v první polovině letošního roku.  

Via Samsung News

Diskuze (6) Další článek: Nahlédli jsme do budoucnosti. Toto je Google Pixel a jeho umělá inteligence [video]

Témata článku: Samsung, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 7, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Sam, Note, MOBI, Polovodičová divize, Divize, Propad zisků, F +, Fin, Mobil, Flexibilní oled, IT & amp, Div, Finanční výsledek, Mobilní divize, Předchozí čtvrtletí, Samsun, Mobil Communications