Schyluje se k bitvě gigantů. Samsung žaluje Huawei za porušení patentů

Dva ze tří největších rivalů mobilního byznysu, kteří kolem sebe donedávna chodili a jeden o druhém předstíral, že neexistuje, se do sebe naplno pustili, a to rovnou na soudní půdě. Smartphonová jednička Samsung žaluje tržní trojku Huawei za porušení blíže nespecifikovaných patentů souvisejících s mobilními technologiemi, informuje Reuters. Může jít o odpověď na květnové pošťouchnutí, kdy Huawei zažalovalo Samsung ve Spojených státech za údajné zneužití některých síťových technologií.

Korejci mají takové sebevědomí, že první žaloby podali rovnou k několika různým soudům v domovině Huawei, v Číně. Přitom dobře vědí, že stejně jako je v Koreji kultem Samsung, čínským náboženstvím je zase Huawei. Situace je o to kurióznější, že Huawei je společností s většinovým vlastnictvím státu. Ten stejný stát má pak prostřednictvím svých soudů rozhodnout, zda jeho podnikatelský subjekt nepochybil...

Z trpaslíka rovnocenný soupeř

Zajímavé jako u mnoha soudních sporů v oblasti průmyslového vlastnictví je, že se k nim žalující strana odhodlá až v okamžiku, kdy se nějakým způsobem cítí ohrožena. Samsung tedy tvrdí, že se pokoušel dohodnout mimosoudní cestou, ale nepodařilo se. Je to logické – soudní výlohy a náklady na právníky se přece nebudou vyhazovat na nějakou malou firmu, která na trhu nestojí za pozornost. To už ovšem zdaleka není případ Huawei.

Jednička čínského trhu kontinuálně roste, a to i v obdobích, kdy ostatní klesají nebo v lepším případě stagnují. Huawei se netají svými ambicemi stát se postupně jedničkou v Androidech a časem třeba i celého trhu smartphonů. Přitom pokud s někým v minulosti Číňané srovnávali své produkty, nebyl to Samsung, ale Apple. Samsung naopak dosud navenek předstíral, že nějaký Huawei vůbec neexistuje a budil dojem, že jej vnímá jen jako trpaslíka, který se obrovi snaží okopávat kotníky. Vznesená žaloba ale ukazuje, že manažeři v Soulu o Huawei smýšlejí ve skutečnosti jinak.

Diskuze (19) Další článek: Mobilní Mapy.cz mají unikátní navigaci. Vyzkoušet ji můžete už dnes

Témata článku: Huawei, Samsung, , Žal, Mobilní technologie, Giga, Porušení patentů, Rovnocenný soupeř, Sam, Gigant, Samsun, Porušení, Největší rival, Bit, Žalující strana, Pór, Soudní spor, Smartphonová jednička, #Huawei, Průmyslové vlastnictví