O přejmenování Telefóniky na O2 Czech Republic se rozhodne 19. května

Zatímco v roce 2011 se z názvu společnosti Telefónica O2 Czech Republic, a.s. vypouštělo O2, teď se po změně vlastníka chystá opačná změna. Dojde k vypuštění jména společnosti Telefónica, i když Španělé stále zůstávají na seznamu akcionářů (drží zhruba 5 % akcií). Značka O2 je na českém telekomunikačním trhu od září 2006 a vypadá to, že s námi zůstane i nadále. O změně jména na O2 Czech Republic (a souvisejících změnách stanov), se bude hlasovat 19. května.


Původní článek vyšel 18. dubna s následujícím nadpisem:

Telefónica se brzy změní na O2 Czech Republic

Název Telefónica Czech Republic bude brzy minulostí, nahradí jej O2 Czech Republic. Alespoň pokud mimořádná valná hromada společnosti, která by měla proběhnout v následujících několika týdnech, změnu schválí. Následovat bude změna jména dceřiné společnosti Telefónica Slovakia na O2 Slovakia.

Klepněte pro větší obrázek 
Zprávu přinesl server Motejlek.com. Podle zdroje E15.cz informace pochází z pozvánky na valnou hromadu společnosti.
obr.: CC BY 2.0: DeclanTM

Dřívější úvahy o názvech jako M Telecom nebo PK Telecom představovaly pouze zábavnou slovní hříčku. Rychlejší přechod na nový název nebyl možný z důvodů administrativní náročnosti a jistým zádrhelem s brandem O2 Czech Republic.

„Důvodem ke změně obchodního názvu společnosti je fakt, že se změnil majoritní vlastník. Telefónica už není největším akcionářem,“ podotkl již dříve mluvčí firmy Hany Farghali.

Většinové podíly v české a slovenské pobočce španělské Teléfoniky koupila skupina PPF. Investiční společnost nejbohatšího Čecha Petra Kellnera získala v české Telefónice 65,9 procenta akcií, ve slovenské sto procent. Cena za transakci byla 63,6 miliardy korun.

Firma již na konci ledna učinila některé personální změny. Dozorčí rada do funkcí členů představenstva zvolila Martina Vlčka a Michala Frankla. Novým předsedou dozorčí rady byl zvolen ředitel investiční divize PPF Martin Štefunko.

Diskuze (11) Další článek: Nový rekord v Antutu. Kdo jako první pokořil hranici 40 000 bodů?

Témata článku: , , Michal Frankl, Investiční společnost, Czech republic, Seznam akcí, Valná hromada, Nový název, Motejlek, Největší akcionář, Republic, Přejmenování, Petr Kellner, Pře, Slovakia, Dozorčí rada