Galaxy Note 7 se vrací do Evropy! Vyzkoušeli jsme to nejlepší od Samsungu

Samsung kuje železo, dokud je žhavé. K povedeným modelům S7 a S7 Edge přidává nejlépe vybaveného sourozence Galaxy Note 7 se stylusem.

Samsung na konferenci v New Yorku představil svůj letošní nejvyšší model Galaxy Note 7. Zařízení navazuje na loňské phablety Note 5 a S6 Edge+, z nichž esencí toho nejlepšího představuje jedno univerzální überzařízení. Šestku ve značení Samsung přeskočil, aby srovnal krok s řadou jarních vlajkových modelů Galaxy S7 a S7 Edge. A je to logické. Note 7 přebírá to nejlepší z řady S a k tomu přidává navrch stylus S Pen se spoustou doplňkových funkcí a vychytávek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy Note 7 se bude vyrábět celkem ve čtyřech barvách. Kromě zlaté budou v Evropě všechny

Společnou DNA s modely S7 se Note 7 nesnaží skrývat a nemá k tomu důvod. Design se zahnutými boky, skleněnými zády a oboustranně zakřiveným displejem je na trhu jinak dost nudných smartphonů stále osvěžující a atraktivní. Samsung navíc zapracoval na symetrii a ergonomii, takže nejenom že vzhled působí čistě a nerušivě, ale zařízení se také lépe drží v ruce, nemá tendenci vyklouznout a eliminováno bylo i nechtěné dotknutí se zahnutých částí displeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Zařízení s kovovým rámem a skleněným tělem se může pochlubit voděodolností a prachutěsností podle normy IP68. Prostor dostala opět technologie bezdrátového dobíjení zabudovaná do zad a čtečka otisků prstů vložená do domovského tlačítka. Můžeme jen doufat, že bude tentokrát odolnější vůči odření barvy než u modelů S7. Novinkou je snímač oční duhovky, který pracuje pomocí předního fotoaparátu a může sloužit jako alternativní nebo sekundární zabezpečení zařízení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Hardwarově Samsung neexperimentoval a použil osvědčené komponenty, u nichž má navíc tu výhodu, že si velkou část vyrábí sám. 5,7palcový QuadHD (2K) Super AMOLED displej s rozlišením 1 440 × 2 560 bodů je krytý sklem Gorilla Glass 5 a podporuje funkci HDR video pro lepší obraz při streamování videoobsahu. Zařízení pracuje s osmijádrovým procesorem Exynos 8890 (na americkém trhu bude Snapdragon 820), 4GB RAM a s 64GB vnitřním úložištěm. Použitý hlavní fotoaparát je stejný jako v modelech Galaxy S7, tj. 12Mpx Dual Pixel, a opět obsahuje optickou stabilizaci obrazu. Světelnost objektivu je f/1.7 stejně jako u přední kamery, která má ale pouze 5Mpx rozlišení.

Stylus jako pomocník pro práci i zábavu

Zařízení podporuje veškerou moderní konektivitu včetně LTE Cat. 9, NFC, Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.2. Starší microUSB konektor už byl nahrazen novým oboustranným standardem USB-C. Vestavěná baterie disponuje kapacitou 3 500 mAh a podporuje rychlé dobíjení. Zařízení je postaveno na Androidu 6.0.1 Marshmallow s nejnovější verzí nadstavby TouchWiz určené pro zařízení se stylusem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy Note 7 v nové modré barvě je mimořádně atraktivní. Symetrické tvary dodávají zařízení na eleganci

A právě stylus a s ním spojené funkce jsou největší přidanou hodnotou proti jinak dost blízkému modelu Galaxy S7 Edge. Lehce zploštělý stylus s elektromagnetickým aktivním hrotem je barevně sladěn se smartphonem a do jeho těla lze uložit oběma stranami (nikoli konci), aniž by se uvnitř zasekl. Hrot je pochopitelně zase o něco užší a zároveň citlivější, a technologie byla vylepšena tak, že jde stylusem psát i po mokrém displeji.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stylus je barevně sladěný s telefon a je lhostejné kterou stranou (nikoli koncem) jej do smartphonu zasunete

Po vyjmutí stylusu lze okamžitě psát, a to i na zamknutém displeji. Zařízení si poznámky zapamatuje a navíc je může v monochromatické formě zobrazit i na Always On displeji. Novými funkcemi Bezdotykového náhledu jsou zvětšení textu po přiblížení stylusu k displeji nebo překlad označeného slova. K překladu se využívá Google Translator, takže je k dispozici i čeština. Překladač ale v tomto případě překládá pouze jednotlivá slova. Trendovou funkcí je Smart Select – vytváření GIF obrázků přímo z přehrávaného videa.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nové softwarové funkce: míchání barev při kreslení, zachycení GIF obrázku z videa, překladač a lupa po přiblížení stylusu, skener oční duhovky a zabezpečený Secure Folder

Bezpečnost v několika úrovních

Samsung se zaměřil i na vylepšení grafického prostředí. TouchWiz se snaží být o trochu více minimalistický a přehlednější. Některé duplicitní aplikace slučuje, a tak se místo Action Memo, Scrapbook a S Note dočkáme jediné komplexní aplikace Samsung Notes. Celé prostředí je zabezpečeno systémem Knox. Kdo chce mít jistotu šifrování veškerého obsahu, může si stahovat aplikace a ukládat obsah do části systému nazvané Secure Folder a odemykat jej otiskem prstu nebo skenem duhovky. Při demoukázce rozpoznalo zařízení oči člověka i přes brýle.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí TouchWiz prošlo lehkým kurzem minimalismu

Samsung Galaxy Note 7 se bude prodávat v černé, zlaté, stříbrné a nově také světle modré barvě (Coral Blue). Zařízení na nás při zhruba půlhodinovém zkoušení udělalo velmi dobrý dojem. Zlepšilo se držení v ruce i ovládání stylusem, vše je plynulé a většina úkonů intuitivních. Nechybí odolnost proti vodě a prachu, přitom se podařilo zachovat tloušťku pod 8 mm. Řada povedených smartphonů Galaxy S7 a S7 Edge tak byla doplněna o stejně precizní zařízení se stylusem a pokud Apple v září nepředstaví něco víc než jen faceliftovaný iPhone 6s (Plus), může mít do budoucna opravdový problém.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung připravil k Notu 7 řadu originálního příslušenství. Jedním z kousků je tohle polohovatelné pouzdro

Galaxy Note 5 vloni na evropském trhu chyběl. Samsung zde prodával pouze model Galaxy S6 Edge+, kterému ovšem scházel stylus. Firma údajně obdržela petici čítající 50 tisíc podpisů, které žádaly návrat Notu do Evropy. Letos se přání uživatelů vyplní, Note 7 půjde na prvních trzích do prodeje už v polovině srpna. Do Česka se dostane v prvním zářijovém týdnu. Koncová cena bude ještě upřesněna, podle našich informací by se měla pohybovat těsně pod hranicí 24 tisíc korun.

Diskuze (118) Další článek: Mobilní divize Sony se vymanila ze ztráty. Tržby přitom klesly o třetinu

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 6s, Apple iPhone 6s 128GB, Apple iPhone 6s 64GB, Apple iPhone 6s Plus, Apple iPhone 6s Plus 128GB, Apple iPhone 6s Plus 64GB, Apple iPhone SE, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Samsung Galaxy Note 7, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB,